counter

free counters

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010


Oπρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε κυβερνά μια χώρα στην οποία υπάρχουν 7.500 πολιτικοί κρατούμενοι! Τελευταία μάλιστα βρέθηκε πίσω από το κοιμητήριο ενός χωριού ομαδικός τάφος μέχρι και 2.000 ανθρώπων «αγνώστων στοιχείων», οι οποίοι ενταφιάστηκαν από τον στρατό από το 2005 μέχρι σήμερα (υπάρχουν πινακίδες που το πιστοποιούν).

Εν τούτοις ελάχιστη δημοσιότητα δίνεται σε αυτές και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο τάφος βρέθηκε στο χωριό Λα Μακαρένα, 200 χιλιόμετρα από την Μπογκοτά.
«Ο διοικητής του στρατού λέει πως πρόκειται για αντάρτες που σκοτώθηκαν σε μάχες, αλλά χωρικοί μας έλεγαν εδώ και καιρό για πολλές περιπτώσεις κοινωνικών ηγετών, χωρικών και υπερασπιστών κοινοτήτων που εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν ίχνη», λέει ο δικηγόρος Χάιρο Ραμίρες, γραμματέας της κολομβιανής Διαρκούς Επιτροπής για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην Κολομβία υπάρχουν χίλιοι κοινοί τάφοι με πτώματα «αγνώστων στοιχείων». Πέρυσι οι ιατροδικαστές κατέγραψαν περίπου 2.500 πτώματα, από τα οποία 600 αναγνωρίστηκαν και παραδόθηκαν στους οικείους τους. Ουδείς διώκεται για τους φόνους αυτούς. Οι τάφοι εντοπίστηκαν χάρη στις αποκαλύψεις μερικών υπαρχηγών ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίοι προστατεύονται από έναν αμφιλεγόμενο νόμο που τους εγγυάται συμβολική ποινή σε αντάλλαγμα για να ομολογήσουν τα εγκλήματά τους. «Έπρεπε να τους διαμελίσουμε. Όλοι όσοι ανήκαν στις Αutodefensas (ΑUC, ακροδεξιά αποσπάσματα θανάτου) έπρεπε να μάθουν να το κάνουν και πολύ συχνά τους διαμελίζαμε ζωντανούς», ομολόγησε στον εισαγγελέα ο Τζον Χάιρο Ρεντερία ή Μπετούν, ο οποίος αποκάλυψε ενώπιον του εισαγγελέα και των οικογενειών των θυμάτων του πως ο ίδιος και οι άνθρωποί του έθαψαν «τουλάχιστον 800 ανθρώπους» στο κτήμα Βίλα Σάντρα, στο Πουέρτο Ασίς, στην περιφέρεια Πουτουμάγιο.
Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ επιβάλλουν στην Κολομβία ένα ολοκληρωμένο «σχέδιο ανάπτυξης» που έχει στόχο, όπως οι ίδιες υποστηρίζουν, τη διευθέτηση της εσωτερικής σύγκρουσης στην Κολομβία. Αυτό που συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις οργανώσεις που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εκστρατεία 2009-2011 για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Κολομβία, είναι η εξόντωση κάθε πολιτικής και κοινωνικής αντίστασης στη χώρα με πρόσχημα τον αγώνα κατά των αριστερών ανταρτών FΑRC. Από το 2002 που βρίσκεται στην εξουσία, ο Ουρίμπε έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο καταδοτών και ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, έχει ποινικοποιήσει την κριτική σκέψη και έχει αυξήσει τις μαζικές συλλήψεις στις πόλεις και την επαρχία - συχνά χωρίς ένταλμα και με κατασκευασμένες αποδείξεις- χιλιάδων μελών αγροτικών, εργατικών και φοιτητικών κινημάτων, καθώς και οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου