counter

free counters

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Αιχμές Παπανδρέου κατά Ε.Ε.

.


Κριτική για τον τρόπο προσέγγισης του «ελληνικού προβλήματος» προ του Συμβουλίου

Του Κ. Π. Παπαδιοχου
Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στους θεσμούς της, για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν το «ελληνικό πρόβλημα» τους προηγούμενους μήνες, άσκησε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, παρότι χαρακτήρισε θετικές τις προχθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέστειλε σαφές μήνυμα ότι «τα δύσκολα έπονται», καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι «η μάχη δεν τελείωσε» και προειδοποίησε πως «αφού σήμερα δοκιμάζεται η αξιοπιστία και της ίδιας της Ε.Ε. θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή» έναντι της Αθήνας.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να «ισορροπήσει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, ότι συμφώνησε στην τριπλή επιτήρηση της χώρας από την Κομισιόν, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, χωρίς απτό αντάλλαγμα υπό μορφή δανεισμού, απέδωσε κατά την εισήγησή του προς το υπουργικό συμβούλιο μέρος της ευθύνης για το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η χώρα στην Κοινότητα, αλλά πρωτίστως στην κυβέρνηση της Ν.Δ.
«Τους τελευταίους μήνες αυτής της κρίσης, η Ε. Ε. έδωσε την πολιτική της στήριξη. Ομως, στη μάχη απέναντι στις εντυπώσεις και στην ψυχολογία της αγοράς, υπήρξε τουλάχιστον άτολμη», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Για το τι μέλλει γενέσθαι απέναντι στην κρίση, υπήρξε τους προηγούμενους μήνες στην Ε.Ε. πολυφωνία. Εικασίες για τη χώρα μας, που δημιούργησαν ψυχολογία επικείμενης κατάρρευσης. Προφητείες που έτειναν να γίνουν αυτοεπιβεβαιούμενες».
Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου έκανε ευθέως λόγο για «έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων οργάνων της Ενωσης, την Επιτροπή, τα κράτη-μέλη, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμη και διχογνωμία εντός των οργάνων αυτών», ενώ υποστήριξε πως μέσω των επιθέσεων στην Ελλάδα επιχειρήθηκε να συγκαλυφθούν ευθύνες της Κομισιόν και της Eurostat για την «ασυλία» που είχε δοθεί στην κυβέρνηση της Ν.Δ. Τέλος, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως «μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο για την Ευρωζώνη φαινόμενο, γίναμε εν πολλοίς και πειραματόζωο σε μια μάχη μεταξύ Ευρώπης και των διεθνών αγορών».

Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε πάντως ο πρωθυπουργός και έναντι της Ν.Δ.

«Καλά θα κάνουν οι υπαίτιοι να είναι πιο σοβαροί και μετρημένοι στα λόγια τους, να μην προκαλούν τους Ελληνες που σήμερα στριμώχνονται, γιατί αυτοί είχαν επιλέξει να περνάνε καλά στις πλάτες τους τόσα χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γ. Παπανδρέου, για να προσθέσει ότι «λεηλατούσαν μέχρι το παρά πέντε χωρίς καμία ντροπή απέναντι στον ελληνικό λαό, που σήμερα παρακολουθεί άναυδος τη χώρα να διασύρεται διεθνώς λόγω των επιλογών τους». Τέλος, ο πρωθυπουργός, που επισήμανε με ένταση πως η Eυρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε να μας παραπέμψει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζήτησε συντεταγμένη δράση των υπουργών προειδοποιώντας πως θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες κατά την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας. «Θα τα καταφέρουμε να φτάσουμε στην Ιθάκη. Αλλά δεν είναι στο χέρι μας τι θα συναντήσουμε στο δρόμο, ποιους Κύκλωπες, Λαιστρυγόνες και άλλους», ανέφερε συγκεκριμένα.
Τέλος, ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου συνεχιζόταν μέχρι νωρίς το απόγευμα, απηύθυνε μήνυμα αποφασιστικότητας ότι δεν θα καμφθεί από τυχόν αντιδράσεις. «Μαζί με τους πολίτες δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ούτε συντεχνιακά συμφέροντα, που μας κράτησαν δεκαετίες πίσω, ούτε εξωθεσμικά κέντρα ούτε παθογένειες που πολλοί εσφαλμένα εξακολουθούν να ονομάζουν «πολιτικό κόστος»», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου