counter

free counters

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Μαύρη Θάλασσα

Αλλάζουν οι ισορροπίες στην Μαύρη Θάλασσα με την νέα ναυτική βάση που πρόκειται να κατασκευάσει η Ρωσία στην Αμπχαζία. Σύμφωνα με τον πρώην διοικητή του ρωσικού Στόλου της Μαύρης θάλασσας ο ρωσικός στόλος πρόκειται να μειώσει την πιθανότητα έκθεσης του σε επιθέσεις όταν μετακινηθεί σε λιμάνι της Αμπχαζίας.
Με δεδομένο ότι το σύνολο του στόλου ναυλοχεί στο λιμάνι της Σεβαστούπολης η μετακίνηση μέρους αυτού σε μία νέα βάση σε λιμάνι της Αμπχαζίας θα μείωνε την έκθεση του σε απειλές. Επίσης με αυτό τον τρόπο θα διασφαλιζόταν από την Ρωσία η κυριαρχία της Αμπχαζίας.
Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov επανειλημμένες φορές δήλωσε ότι ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης θάλασσας θα ελέγχει τις ρότες των καραβιών στα διεθνή ύδατα της Μαύρης θάλασσας. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί για την προστασία της Αμπχαζίας από την επιθετικότητα της Γεωργίας. Ρωσικά πλοία έχουν ήδη προετοιμαστεί για να συνοδεύουν φορτηγά πλοία της Αμπχαζίας στα διεθνή ύδατα.
Όλες αυτές οι κινήσεις έχουν ανησυχήσει τη Γεωργία. Ο αντιπρόεδρος του γεωργιανού κοινοβουλίου Ανέφερε ότι η Ρωσία διεξάγει παράνομες πράξεις στις ακτές της Αμπχαζίας. Από τη γεωργιανή πλευρά επισημαίνεται ότι η Ρωσία κατασκευάζει βάση υποβρυχίων στην Αμπχαζία παρα το γεγονός ότι η Ρωσία διαθέτει ένα μόνο υποβρύχιο στην Μαύρη θάλασσα.
Ο Πρόεδρος της ρωσικής Ακαδημίας Γεωπολιτικών Επιστημών δήλωσε ότι η Ρωσία ια μπορούσε να χρησιμοποιήσει βάσεις στην Αμπχαζία σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Μία βάση σαν και αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για 49 χρόνια και μετά από αυτό διάστημα θα μπορούσε η παραμονή της να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνιας.
Όσον αφορά την πληρωμή για τη χρήση αυτής της βάσης, η Ρωσία θα μπορούσε να δώσει στην Αμπχαζία στρατιωτικό υλικό, εκπαίδευση στα στελέχη των δυνάμεων της Αμπχαζίας, και στρατιωτική συνεργασία. Η νέα βάση θα διαθέτει υποδομή για ασκήσεις, αεροπορική βάση, κοινές φρουρές. Για την κατασκευή της στρατιωτικής βάσης ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας είχε δηλώσει ότι θα δαπανηθούν 16 δις ρούβλια ενώ επιπρόσθετα 4 δις θα δαπανηθούν για την κατασκευή νέου οδικού δικτύου και συνοριακής υποδομής.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου