counter

free counters

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Παπανδρέου: θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.



TOY ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΤΥΠΑ

Αποκάλυψε, μάλιστα, πως είχε ο ίδιος την πρωτοβουλία προ διμήνου να ζητήσει την τεχνογνωσία και την τεχνική βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Σε αυτήν τη βοήθεια προσέφυγε χθες και ολόκληρη η Ευρωζώνη, καθώς κατέστη σαφές στους ηγέτες πως η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχουν μηχανισμούς προστασίας από κερδοσκοπικές επιθέσεις και σοβαρές δημοσιονομικές ανισορροπίες.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες επισημαίνοντας πως η Ελλάδα περιήλθε σε δεινή θέση εξαιτίας της ανεύθυνης πολιτικής των προηγούμενων ετών. «Χάσαμε ακόμη και την αξιοπιστία μας», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν πρέπει να το κρύβουμε. Είμαστε σε επιτήρηση. Αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας και πρέπει να το πάρουμε πίσω», τόνισε. «Η σημερινή κυβέρνηση έχει τη βούληση να κάνει καθετί για να ανακτήσουμε την αξιοπιστία και την ισχύ μας», προσέθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την αποδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας ως το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. «Πείσαμε μετά από πολλή προσπάθεια και χρειάζεται να συνεχίσουμε για να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά το σχέδιό μας και να μειώσουμε το έλλειμμα», τόνισε. Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, ως ισχυρό μήνυμα στις αγορές και στους κερδοσκόπους.

«Θα πετύχουμε»

«Εμείς θα ανταποκριθούμε και θα πετύχουμε», επανέλαβε. Ερωτηθείς για τη μορφή που θα έχει η παρέμβαση του ΔΝΤ, ανέφερε την εμπειρία του Ταμείου στις διοικητικές αλλαγές και στη διαφανή εκτέλεση των προϋπολογισμών. «Είμαστε πρόθυμοι, η συνεργασία είναι χρήσιμη», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Ειδικότερα για το αν θα εγκατασταθούν κάποια στελέχη στην Αθήνα, απάντησε πως «δεν ζούμε στον Μεσαίωνα, υπάρχει και το Ιντερνετ». Στη συνέντευξη Τύπου τέθηκαν πολλά ερωτήματα για το αν θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση.
«Ποτέ δεν ζητήσαμε οικονομική βοήθεια, περιμένουμε ότι θα έχουμε την υποστήριξη της Ενωσης στην αναπτυξιακή διαδικασία», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου. Αντίστοιχα σε αριθμό ήταν και τα ερωτήματα για το αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα. «Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας λέμε ότι αν δεν πετύχουμε τους στόχους, είμαστε αποφασισμένοι για επιπλέον μέτρα», σημείωσε, χωρίς όμως να προσδιορίσει ποια μπορεί να είναι αυτά. Στο ερώτημα αν αρκεί η πολιτική στήριξη για να καμφθούν οι κερδοσκόποι, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε πως πέρα από την πολιτική στήριξη η Ενωση πήρε απόφαση να παρέμβει σταθεροποιητικά.
«Πιστεύω πως η βούληση θα είναι αρκετή, από εκεί και πέρα θα δούμε στο μέλλον τις θεσμικές αλλαγές και τον μηχανισμό που πρέπει να δημιουργηθεί», προσέθεσε. Ενισχυτικά ανέφερε πως βρίσκεται σε εξέλιξη και μια ευρύτερη συζήτηση για τη ρύθμιση των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Απευθυνόμενος σε όσους απεργούν, ο πρωθυπουργός είπε ότι κατανοεί τις δυσκολίες, αλλά θα πρέπει όλοι να συμβάλουν για να ξεπεραστεί η κρίση.
Ο Γ. Παπανδρέου ρωτήθηκε αν έδωσε κάποια ανταλλάγματα, π.χ. εξοπλισμούς, για να κερδίσει τη στήριξη των εταίρων του. «Θα ήταν περίεργο όταν κόβουμε δαπάνες να κάνουμε εξοπλισμούς», απάντησε, επιχειρώντας να βάλει τελεία στη σχετική συζήτηση αλλά και στις πιέσεις που δέχεται η χώρα μας. «Αν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα πάμε καλά», έκλεισε την τοποθέτησή του και επανέλαβε πως παρά την επιτήρηση είναι δουλειά της κυβέρνησης να αποφασίζει γραμμή-γραμμή για τις δαπάνες που θα κόβει και τα μέτρα που θα λαμβάνει όταν υπάρχει ανάγκη.

Το παρασκήνιο της Συνόδου

Σκληρό παζάρι για επιπλέον μέτρα σε δαπάνες και έσοδα
Ολα ξεκίνησαν νωρίς χθες το πρωί σε συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με την Ανγκ. Μέρκελ, τον Ν. Σαρκοζί, τον Χ. Λ. Θαπατέρο, τον Μ. Μπαρόζο και τον Ζ. Κλ. Τρισέ. Εκεί εξετάστηκαν όλα τα ενδεχόμενα και αποφασίστηκε να γίνει το πρώτο βήμα με την έκφραση πολιτικής στήριξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, συζητήθηκαν και όλα τα σενάρια, τόσο για τη μορφή που μπορεί να πάει η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και για τα επιπλέον μέτρα που μπορεί να λάβει η ελληνική κυβέρνηση.
Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, υπάρχει το «μαξιλάρι» της επιπλέον μείωσης κατά 10% στις επιχορηγήσεις των υπουργείων, ενώ στα έσοδα έχουν μείνει οι αντικειμενικές αξίες, οι νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και, αν δεν γίνεται αλλιώς, η αύξηση του ΦΠΑ.
Ο Γ. Παπανδρέου απέρριψε κάθε συζήτηση για δώρα και επιδόματα αδείας, αναφέροντας πως «κάτι τέτοιο θα βύθιζε τη χώρα στην ύφεση». Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν πως «η Ανγκ. Μέρκελ ήταν πολύ σκληρή, αλλά ο Ν. Σαρκοζί μάς βοήθησε πολύ». Στο πλευρό του Ελληνα πρωθυπουργού βρέθηκε και ο Ισπανός ομόλογός του, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ήρθε αντιμέτωπος με κερδοσκοπική επίθεση, αντίστοιχη εκείνων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει το «άρμα» του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος, επιδιώκοντας η Ευρωζώνη να αναπτύξει μηχανισμούς στήριξης των μελών της που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και προστασίας του νομίσματός της. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να βγει λευκός καπνός και από το Ecofin και το Eurogroup της ερχόμενης εβδομάδας.


Αντιδράσεις

Αλ. Παπαρήγα: Νέα αντιλαϊκά μέτρα
«Είτε το πακέτο είναι γαλλογερμανικό, είτε είναι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι όροι και οι δεσμεύσεις σε βάρος του λαού θα είναι τα ίδια», δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα. Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ εκτίμησε ότι «η ΕΕ για λόγους γοήτρου θέλει να εμφανιστεί ότι σώζει αυτή μια χώρα και να μην είναι το ΔΝΤ», αλλά όπως επεσήμανε, «οι όροι είναι οι ίδιοι, που σημαίνει ότι θα παρθούν και νέα αντιλαϊκά μέτρα».
Αλ. Τσίπρας:
Πίεση στο εσωτερικό
«Τα όσα αποφασίζουν τελικά Βερολίνο και Παρίσι πιθανόν να ανακόψουν την άγρια πίεση των αγορών, αλλά θα μεταφέρουν την πίεση στο εσωτερικό της χώρας», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις στην οικονομική κρίση». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη για μέτωπο κοινωνικής διεκδίκησης, ενώ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αριστερή, κοινωνική διέξοδος από την κρίση με 20% ανεργία και με ένα εκατ. ανέργους. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική έξοδος από την κρίση δίχως ανάπτυξη, χρηματοδότηση της ανάπτυξης και αναδιανομή του πλούτου».


ΠΗΓΗ : Εθνος.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου