counter

free counters

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Το κουβάρι της υπόθεσης του φόνου Παλαιστίνιου διοικητή της Χαμάς είναι τόσο μπλεγμένο, που ελάχιστοι πιστεύουν ότι η αλήθεια θα λάμψει και οι υπεύθυνοι θα συλληφθούν

«Έχουμε ξεχάσει ότι η Μοσάντ είναι θεωρητικά μια υπηρεσία πληροφοριών, όχι μια οργάνωση που σπέρνει τον θάνατο· ένα ευνομούμενο κράτος δεν στέλνει τάγματα θανάτου να σκοτώνουν τους εχθρούς του». Το σχόλιο δεν ανήκει σε κάποιον Δυτικό, αλλά σε γνωστό Ισραηλινό αρθρογράφο, τον Γκιντεόν Λεβί της «Χααρέτζ». Μπορεί η επιχείρηση εξόντωσης διοικητή της Χαμάς στο Ντουμπάι να πέτυχε, αλλά στη διάρκειά της έγιναν σοβαρά, σχεδόν ερασιτεχνικά, λάθη που έχουν βάλει τον υπ΄ αριθμόν ένα ύποπτο, τη Μοσάντ, στο στόχαστρο όχι μόνο των ευρωπαϊκών χωρών που χρησιμοποιήθηκαν (αν χρησιμοποιήθηκαν) αλλά και πολλών Ισραηλινών. Το κουβάρι της υπόθεσης είναι τόσο μπλεγμένο που ελάχιστοι πιστεύουν ότι η αλήθεια θα λάμψει και οι υπεύθυνοι θα συλληφθούν.




Το θύμα

«Μηχανικός αυτοκινήτων και μποντιμπιλντεράς», ήταν στα νεανικά χρόνια του ο Μαχμούντ αλ-Μαμπχούχ στη Γάζα. Υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, όμως το 1989, μετά την εμπλοκή του στη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Γάζα. Κατέφυγε στη Δαμασκό όπου, όπως ομολογεί ο αδελφός του στην «Ιndependent», έκανε «ομιχλώδη και μυστικοπαθή ζωή». Ο αλ-Μαμπχούχ φέρεται υπεύθυνος για την τροφοδοσία της Χαμάς με όπλα από το Ιράν. Άλλες τρεις φορές είχαν επιχειρήσει να τον σκοτώσουν. Τον Ιανουάριο το πέτυχαν.



Η δολοφονία

Ο 50χρονος αλ-Μαμπχούχ έφτασε αεροπορικώς στο Ντουμπάι στις 20 Ιανουαρίου. Οι δράστες τον περίμεναν. Τον ακολούθησαν στο ξενοδοχείο «Αλ-Μπουστάν Ροτάνα», μπήκαν μαζί του στο ασανσέρ και έκλεισαν δωμάτιο ακριβώς απέναντι από το δικό του. Όταν κάποια στιγμή έφυγε, διέρρηξαν την πόρτα και τον περίμεναν να επιστρέψει. Έξι ώρες μετά την άφιξή του στο Ντουμπάι, ο αξιωματούχος της Χαμάς ήταν νεκρός. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ασφυξία. Οι δράστες άφησαν την πόρτα του δωματίου κλειδωμένη από μέσα και εγκατέλειψαν το Ντουμπάι προτού ανακαλυφθεί το πτώμα.



Οι δράστες

Αρχικά, ανακοινώθηκε πως ήταν 11, ο αριθμός τους φέρεται να έχει αυξηθεί τώρα στους 18, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες. Και οι 11 μπήκαν και βγήκαν από το Ντουμπάι εντός 19 ωρών χρησιμοποιώντας ευρωπαϊκά διαβατήρια: 6 βρετανικά, 3 ιρλανδικά, 1 γαλλικό και 1 γερμανικό. Τέσσερις συμμετείχαν στη δολοφονία, οι υπόλοιποι στον σχεδιασμό και στην παρακολούθηση. Οι κάμερες με τις οποίες έχει γεμίσει το Ντουμπάι τα δημόσια κτίρια και τα ξενοδοχεία έχουν καταγράψει όλες τις κινήσεις και τις μεταμφιέσεις τους - περούκες, ψεύτικα μουστάκια και μούσια, μεγάλα γυαλιά, ακόμα και ρακέτες τένις ώστε να περάσουν για τουρίστες.



Οι έρευνες

Αρχικά, το Ντουμπάι «δεν απέκλειε» εμπλοκή της Μοσάντ. Την Τετάρτη, ο αστυνομικός διοικητής του δήλωσε «99%, αν όχι 100% σίγουρος» ότι αυτή βρίσκεται από πίσω και ζήτησε να εκδοθεί, εφόσον εκλείψει κάθε αμφιβολία, διεθνές ένταλμα εις βάρος του επικεφαλής της. Προς το παρόν, η Ιντερπόλ έβαλε στη λίστα με τους καταζητούμενους τους 11 υπόπτους για τους οποίους έκανε λόγο εξαρχής το Εμιράτο, μαζί με τις φωτογραφίες και τα ψευδή ονόματα στα διαβατήριά τους. Οι δράστες φέρεται να έκλεψαν τις ταυτότητες υπαρκτών ανθρώπων- τουλάχιστον 7 από αυτούς ζουν στο Ισραήλ, με διπλή υπηκοότητα.



Η Μοσάντ

Η Μοσάντ, το «Ινστιτούτο», ιδρύθηκε το 1949 και στις δεκαετίες μυστικών εχθροπραξιών που ακολούθησαν γνώρισε τόσο θριάμβους όσο και φιάσκα. Όπως επισημαίνει η «Μοντ», η δολοφονία του αλ-Μαμπχούχ σημαδεύτηκε από τρία σοβαρά λάθη: λάθος η επιχείρηση σε μία από τις λίγες αραβικές χώρες με τις οποίες διατηρεί αγαστές σχέσεις το Ισραήλ, λάθος ο εφοδιασμός των κομάντος με ευρωπαϊκά διαβατήρια- που έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ισραήλ και Ε.Ε.-, λάθος και ο σφετερισμός της ταυτότητας Ισραηλινών πολιτών. Ισραηλινοί αρθρογράφοι ζητούν ανοιχτά την παραίτηση του επικεφαλής Μεΐρ Νταγκάν. «Ο Νταγκάν», σχολιάζει εντούτοις στους «Τάιμς» πρώην πράκτορας, «δεν είναι το είδος του ανθρώπου που νοιάζεται μήπως θυμώσουν μερικοί προκειμένου να κάνει τη δουλειά».



Το μπλέξιμο

Ας μιλήσουμε ανοιχτά, δύο ενδεχόμενα υφίστανται. Το πρώτο, η δολοφονία του αλ-Μαμπχούχ να ήταν δουλειά αποκλειστικά της Μοσάντ, ίσως και με τη συνεργασία δυο τριών Παλαιστινίων: τόσοι φέρεται να κρατούνται στο Ντουμπάι, με τη Χαμάς να επιμένει ότι είναι μέλη της Φατάχ. Το δεύτερο, να υπήρξε κάποιας μορφής συνεργασία με ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, κι ας φωνάζουν οι κυβερνήσεις Ισραηλινούς διπλωμάτες για διαβήματα και διαμαρτυρίες. Ο Ρόμπερτ Φισκ, ο γνωστός δημοσιογράφος της «Ιντιπέντεντ», δηλώνει βέβαιος πως οι βρετανικές αρχές κάτι κρύβουν, πως η υπόθεση των διαβατηρίων βρωμάει. Σε κάθε περίπτωση, ελάχιστοι πιστεύουν πως στο «Ντουμπάιγκεϊτ» θα πέσουν τίτλοι τέλους χωρίς να παραμείνει μπερδεμένος ο θεατής.







Δολοφονίες που πιστεύεται ότι έχει κάνει η Μοσάντ



22 Ιανουαρίου 1979

ΑΛΙ ΧΑΣΑΝ ΣΑΛΑΜΕΧ

Αρχηγός της οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης, που ήταν υπεύθυνη για τη σφαγή Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, σκοτώθηκε στη Βηρυτό όταν εξερράγη το αυτοκίνητό του 15 Ιουλίου 1979

ΖΟΥΧΑΪΡ ΜΟΧΣΕΝ

Αρχηγός της φιλοσυριακής πτέρυγας της ΟΑΠ, δολοφονήθηκε στις Κάννες της Γαλλίας 16 Απριλίου 1988

ΧΑΛΙΝΤ ΑΛ-ΟΥΑΖΙΡ

Ηγέτης της Φατάχ, γνωστός ως Αμπού Τζιχάντ, δέχθηκε πολλούς πυροβολισμούς μπροστά σε μέλη της οικογένειάς του στην Τύνιδα 28 Οκτωβρίου 1995

ΦΑΤΙ ΣΙΚΑΚΙ

Ιδρυτής της παλαιστινιακής ισλαμικής τζιχάντ, δολοφονήθηκε έξω από ξενοδοχείο στη Μάλτα 12 Φεβρουαρίου 2008

ΙΜΑΝΤ ΜΟΥΓΚΝΙΓΙΕΦ

Σύνδεσμος μεταξύ Χεζμπολάχ και Ιράν, σκοτώθηκε στη Δαμασκό την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητό του που ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά 1 Αυγούστου 2008

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ

Σύμβουλος του Σύρου προέδρου, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς σε παραλία κοντά στην πόλη Ταρτούς της Συρίας. Οι πυροβολισμοί πιστεύεται ότι προήλθαν από αγνώστους που βρίσκονταν σε σκάφος αρκετά μακριά από την ακτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου