counter

free counters

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Απορρίπτουν οι Ταλιμπάν την έκκληση του Αφγανού προέδρου για συνομιλίες


Την πιο πρόσφατη έκκληση του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι για συνομιλίες με στόχο την ειρήνη απέρριψαν εκ νέου την Κυριακή οι Ταλιμπάν, παρά την πίεση από τη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση στο νότιο μέρος της χώρας και τη σύλληψη του «νούμερο δύο» της οργάνωσης.
Το Σάββατο ο Αφγανός πρόεδρος είχε επαναλάβει την έκκλησή του στους Ταλιμπάν για ειρήνη, την οποία είχαν υποστηρίξει οι δυτικές δυνάμεις στο συνέδριο του Λονδίνου για το Αφγανιστάν τον Ιανουάριο. Οι αντάρτες είχαν εξαρχής απορρίψει το ενδεχόμενο πριν φύγουν οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις από τη χώρα, αν και έχουν γίνει κάποιες διστακτικές «συνομιλίες για συνομιλίες».
«Ο Καρζάι είναι μία μαριονέτα που δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ούτε κράτος ούτε κυβέρνηση» ανέφερε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Καρί Μοχάμμεντ Γιουσούφ, κατηγορώντας τον Αφγανό πρόεδρο ότι «είναι βουτηγμένος στη διαφθορά και περιβάλλεται από πολέμαρχους που πλουτίζουν».

Συνεχίζεται η πίεση στους Ταλιμπάν
Τρία υψηλά ιστάμενα στελέχη της οργάνωσης έχουν συλληφθεί σε Αφγανιστάν και Πακιστάν τον περασμένο μήνα. Ανάμεσά τους βρίσκεται ο μουλάς Αμπντούλ Γκανί Μπαραντάρ, το «νούμερο δύο» των Ταλιμπάν και το πιο σημαντικό μέλος της οργάνωσης που έχει βρεθεί υπό κράτηση.
Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ και ο αφγανικός στρατός συνεχίζουν την επιχείρηση «Μουσταράκ» εναντίον του εφαλτηρίου των Ταλιμπάν στη Μαρτζά του νότιου Αφγανιστάν, τη μεγαλύτερη στρατιωτική κινητοποίηση από την εισβολή στη χώρα το 2001.
Από την έναρξη της επιχείρησης πριν από οκτώ ημέρες, δώδεκα ένστολοι του ΝΑΤΟ έχουν σκοτωθεί (δύο από αυτούς το Σάββατο), ενώ οι απώλειες στις τάξεις των Ταλιμπάν βρίσκονται στους 14 σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου