counter

free counters

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Βενεζουέλα: Ιστορική παραχώρηση πετρελαίων σε Chevron, Repsol.


H μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα των πετρελαιοειδών στα 11 χρόνια της εξουσίας του προέδρου Ούγκο Τσάβεζ.
Πρόκειται για μια επένδυση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην πλούσια σε πετρελαϊκά κοιτάσματα περιοχή του Ορικόνο, τις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης των οποίων είχε εθνικοποιήσει πριν από τρία χρόνια.
Τα δύο τμήματα του έργου ανέλαβαν δύο όμιλοι με επικεφαλής την αμερικανική Chevron και την ισπανική Repsol, οι οποίοι θα αξιοποιήσουν τα περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων που έχει η χώρα σε μία περίοδο που οι γίγαντες του κλάδου προσπαθούν απεγνωσμένα να αναπληρώσουν τα διαρκώς μειούμενα αποθέματα αργού πετρελαίου που όλο και περισσότερο περνούν στο έλεγχο των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Το αποτέλεσμα της συμφωνίας θεωρείται θετικό και για τις δύο πλευρές καθώς οι μεν εταιρείες αποδέχτηκαν τους σκληρούς όρους της κυβέρνησης, η οποία όμως με τη σειρά της μαλάκωσε ορισμένους οικονομικούς όρους, σε μία εξέλιξη που θεωρείται ενδεικτική των επιπτώσεων που είχε στον εθνικισμό, η πτώση της τιμής του πετρελαίου.
«Αυτή η διεθνής επένδυση είναι απολύτως αναγκαία για μας, δεν μπορούσαμε να αναπτύξουμε μόνοι μας τη ζώνη του Ορικόνο», είπε ο Τσάβεζ ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία «αμοιβαία επωφελή».
«Είστε εδώ επειδή χρειάζεστε να είστε εδώ, αυτές είναι σχέσεις ίσων και φίλων», είπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας απευθυνόμενος σε στελέχη των εταιρειών πετρελαίου σε ειδική τελετή στο προεδρικό μέγαρο.
Ο Τσάβεζ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του σε επικρίσεις προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενώ ζήτησε από τον τοπικό επικεφαλής της Chevron να μεσολαβήσει για να βελτιώσει η Βενεζουέλα τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον.

«Ίσως ο Ομπάμα έλθει στο Ορικόνο, φέρτε τον», είπε ο Τσάβεζ.

Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας έπεσε κάτω από τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια ενώ το 2001 ήταν πάνω από τρία εκατομμύρια, κυρίως εξαιτίας των περιορισμένων επενδύσεων και της έλλειψης ειδικευμένου προσωπικού.
Στο πρώτο τμήμα του προγράμματος, η Repsol θα πάρει το 11% του έργου, ίσο μερίδιο με την μαλαισιανή Petronas και την ινδική ΟΝCC και η κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας το 60% με το υπόλοιπο να πηγαίνει σε δύο μικρές ινδικές εταιρείες.
Στο δεύτερο τμήμα, στον όμιλο της Chevron συμμετέχουν οι ιαπωνικές Mitsubishi και Inpex και η Suelopetrol της Βενεζουέλας. Το έργο διεκδίκησε και η κρατική ιαπωνική Japan Oil, Gas and Metals National Corp (JOGMEC), η οποία δεν συμπεριελήφθη τελικά.
Προσφορές από εταιρείες στις οποίες ο Τσάβεζ απηύθυνε δημόσια φιλοφρονήσεις, όπως η κινεζική CNPC και οι ρωσικές Lukoil και Gazprom, δεν κατατέθηκαν.
Η Βενεζουέλα κατέχει την 5η θέση μεταξύ στις χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα και σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις διαθέτει 210 δισεκατομμύρια βαρέλια.
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου