counter

free counters

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Φως στο τούνελ για Σκαραμαγκά - υποβρύχια.



ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ λύσης για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τους σημερινούς Γερμανούς ιδιοκτήτες σε εταιρεία του Άμπου Ντάμπι- με ρυθμίσεις εκ παραλλήλου του ζητήματος των υποβρυχίων τύπου «Παπανικολής»- διεφάνη προχθες στο πλαίσιο συζήτησης των εμπλεκομένων μερών στο υπουργείο Άμυνας.
Η ελληνική πλευρά διά του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλου ξεκαθάρισε ότι όροι- στόχοι της κυβέρνησης είναι η συνέχιση λειτουργίας του Σκαραμαγκά και η προστασία ολόκληρου του ναυπηγικού τομέα όπως και η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ταυτόχρονα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της χώρας ως προς την επιλογή των γαλλικών φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό με διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής εγχώριας βιομηχανικής συνεργασίας.
Οι όροι αυτοί τέθηκαν από ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της συζήτησης καθώς η πρόταση της εταιρείας Άμπου Ντάμπι Μαρ περιελάμβανε όρο για κάποιες απολύσεις ενώ με κάποιας μορφής διατύπωση άφηνε ανοιχτό θέμα διεκδίκησης από αυτήν κυρίαρχου ρόλου στη ναυπήγηση των νέων φρεγατών. Κάτι που δεν μπορούσε να γίνει δεκτό καθώς η γαλλική πλευρά έχει κατ΄ αρχήν συμφωνία με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για τη ναυπήγηση των φρεγατών στην Ελλάδα. Κατά τις πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Άμυνας η συζήτηση ήταν γόνιμη και οι ελληνικές θέσεις έγιναν δεκτές, ενώ τέθηκαν στο τραπέζι και τα κρίσιμα ζητήματα των άλλων πλευρών.

Γραπτή πρόταση

Όλα πάντως θα κριθούν στα... γραπτά, καθώς, όπως ανακοινώθηκε από το Πεντάγωνο, συμφωνήθηκε εντός των προσεχών ημερών η γερμανική εταιρεία και οι υποψήφιοι αγοραστές να υποβάλουν από κοινού στην ελληνική κυβέρνηση «νέα ολοκληρωμένη πρόταση που θα λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις που διατύπωσε και τις διασφαλίσεις που ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση».
Ως προς το θέμα των υποβρυχίων συμφωνήθηκε να αρχίσουν να διεξάγονται τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεις μεταξύ Πενταγώνου και Γερμανών για την άψογη ολοκλήρωση του προγράμματος των υποβρυχίων. Στην υπό συζήτηση λύση περιλαμβάνεται όρος για μη παραλαβή του «Παπανικολή» και συμψηφισμό της αξίας του συνολικού κόστους.


ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ-ΝΕΑ/ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου