Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010
Βόρειο Αιγαίο: Πετρέλαιο υπάρχει, εθνική-πολιτική βούληση δεν υπάρχει...
Κρίσιμα ζητήματα που καταδεικνύουν αποδοχή μειωμένης εθνικής κυραρχίας όχι δημοσιονομικής, αλλά εδαφικής, από όλες τις κυβερνήσεις από το 1974 μέχρι σήμερα, ανακύπτουν μετά την ανάδειξη της υπόθεσης πιθανής ύπαρξης πετρελαίων στο Αιγαίο στην εκπομπή «Αθέατος Κόσμος» του καναλιού ALTER. Το σημαντικότερο σημείο της μετάδοσης αφορούσε την ανάδειξη της αναφοράς της Διεύθυνσης Β7 του υπουργείου Εξωτερικών αρμόδιου για την ενεργειακή διπλωματία σχετικά με την ύπαρξη πετρελαίου στο Βόρειο Αιγαίο. Μία αναφορά που έγινε το 2008 δημοισεύθηκε μάλιστα τότε ένα μέρος της στην εφημερδία «Αγγελιοφόρος» της Θεσσαλονίκης, αλλά έκτοτε (Ιούνιος 2008) ουδείς άκουσε ή έμαθε κάτι περισσότερο γι αυτήν. Το defencenet.gr επικοινώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών, ζήτησε να μάθει την τύχη της αναφοράς αυτής, αλλά συνάντησε κατηγορηματική άρνηση παροχής οποιασδήποτε επίσημης πληροφόρησης.
Το αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η αναφορά με τίτλο «Πιθανά πετρελαϊκά κοιτάσματα στο Αιγαίο», εστάλη στον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και κοινοποιήθηκε στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία Πέτρο Δούκα, αλλά και ορισμένες διευθύνσεις του υπουργείου Εξωτερικών.
Η αναφορά δεν αφήνει περιθώρια σε κάποιον να αμφισβητήσει τουλάχιστον την «υψηλή πιθανότητα ύπαρξης πλούσιων πετρελαιοφόρων κοιτασμάτων στο Βόρειο Αιγαίο». Που σημαίνει ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρξει ένα συντονισμένο σχέδιο αναζήτησης των κοιτασμάτων αυτών.
Όπως το defencenet.gr αποκάλυψε στις 14/12/2009 «Πριν από τρεις μήνες, τέλη Σεπτεμβρίου και ενώ είχαν προκηρυχθεί οι εκλογές και οδεύαμε σε ήττα του κυβερνώντος κόμματος ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζιδάκης είχε εγκρίνει την διαδικασία της μεταβίβασης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης των σημαντικότερων πετρελαϊκών κοιτασμάτων στο Θρακικό Πέλαγος από την Καναδική εταιρία DENISON, στην «Ενεργειακή Αιγαίου».
Φαίνεται ότι κάποιοι πείστηκαν με την αναφορά της Β7 και επένδυσαν σε αυτήν. Και πολύ σύντομα είχαν αποτελέσματα.
Το 2009, η Ενεργειακή Αιγαίου επένδυσε συνολικά 80 εκατομμύρια δολάρια σε γεωτρήσεις στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα, που αύξησαν την ημερήσια παραγωγή της εταιρείας, από 1.000 βαρέλια ανά ημέρα πριν την έναρξη του επενδυτικού προγράμματος, σε 5.000 βαρέλια στην παρούσα φάση. Και μόλις τέσσερις μήνες μετά είχαμε επιτυχή γεώτρηση της "Ενεργειακής Αιγαίου" στο κοίτασμα "Ε" και εντοπισμός 30.000.000 βαρελιών για τα επόμενα 14 χρόνια είναι τα πολύ σημαντικά νέα που έρχονται από το βόρειο Αιγαίο!
Υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί άμεσα στα 5.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως η παραγωγή του Πρίνου, μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση της γεώτρησης στο κοίτασμα «Έψιλον».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων της περιοχής, η γεώτρηση δόθηκε στην παραγωγή σήμερα και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ημερήσια δυναμικότητα της εταιρείας, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 3.000 βαρέλια την ημέρα, ποσότητα που θα ανεβάσει τη συνολική ημερήσια παραγωγή στα 5.000 βαρέλια.
Τα συνολικά αποθέματα του κοιτάσματος «Έψιλον» εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια βαρέλια και η εταιρεία θα προβεί σε νέες μελλοντικές γεωτρήσεις, προκειμένου να διασφαλίσει τη βέλτιστη εκμετάλλευση του κοιτάσματος. Το «Έψιλον» είναι το πρώτο νέο κοίτασμα που παράγει πετρέλαιο στην χώρα μας μετά από 14 χρόνια.
Είναι βέβαιο ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν προβληματίσει την κυβέρνηση η οποία προσπαθεί επί της ουσίας «να μην ξεφύγει» το όλο θέμα. «Δεν έχουμε πετρέλαιο ή έστω όσο έχουμε βρει είναι ελάχιστο» δηλώνει στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Ενώ και οι Τούρκοι διεξάγουν ανάλογες έρευνας για πετρέλαιο, έστω και μέσα στα δικά τους χωρικά ύδατα.
Είναι σαφές ότι η πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο θέμα ακολουθεί μία πολιτική του στιλ «Απελθέτω απ’ εμού το πετρέλαιον τούτο». Διότι ακόμα και στα τουρκικά χωρικά ύδατα να ανακαλύπτονταν πετρελαϊκά κοιτάσματα αυτά θα είχαν ως συνέπεια να αυξηθούν οι πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνα και αξόρυξη τουλάχιστον στο κοίτασμα του Μπάμπουρα. Το κοίτασμα που έφερε τρεις φορές στα πρόθυρα πολέμου Ελλάδα και Τουρκία: το 1976, το 1982 και το 1987.
Το κοίτασμα αυτό και τα κοιτάσματα στα οποία είχε δικαιώματα η DENISON και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στην εταιρεία Calfrac, η οποία όμως δεν προχώρησε που δεν προχώρησε σε καμία ερευνητική γεώτρηση εδώ και αρκετά χρόνια, τώρα μεταβιβάστηκαν στην «Ενεργειακή Αιγαίου». Τα κοιτάσματα που θα ερευνηθούν είναι στη θέση Άθως, στη θέση Αμμώδη και στη θέση... Μπάμπουρας. Τι σημαίνει Μπάμπουρας; Δέκα μίλια νοτιοανατολικά της Θάσου, όλα δείχνουν ότι «κοιμάται» το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της περιοχής.
Στην αφορά της Β7 αναφέρονται όλα τα στοιχεία που είχε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Κουλουμπής για την ύπαρξη πετρελαίου στο Αιγαίο:
<<Περιοχή Μπάμπουρας, ανατολικά της Θάσου. Είναι μία περιοχή που τμήματά της αμφισβητούνται από την Τουρκία (βρίσκονται μεταξύ 6 και 12 μιλίων των ελληνικών χωρικών υδάτων). Από έρευνες που έγιναν σε αυτήν την περιοχή υπάρχει βεβαιότητα για πετρελαϊκό δυναμικό που κυμαίνεται από 120 έως 200 εκατομμύρια απολήψιμα βαρέλια, που θα μπορούσε να καλύψει το 40% περίπου των αναγκών της χώρας και για πολλά χρόνια».
Στην ίδια αναφορά το υπουργείο αναφέρει και το πιό κρίσιμο στοιχείο: «Πρέπει να ληφθεί μία πολιτική απόφαση για γνωστά κοιτάσματα που είχαν ήδη εντοπιστεί τις προηγούμενες δεκαετίες (70,80 και 90) στην περιοχή της Θάσου και για τα οποία δεν προχώρησε η εξόρυξη λόγω κόστους (σ.σ. αναφέρεται στα μικρά κοιτάσματα όπως αυτάό που εντοπίστηκε τον προηγούμενο μήνα από την Ενεργειακή Αιγαίου)».
«Το σύνολο των απολήψιμων αποθεμάτων υπολογίζεται στα 2 - 4 δισεκατομμύρια βαρέλια, αναφέραι στην αναφορά, με δυνατότητα εξόρυξης 130.000 - 180.000 βαρελιών ημερησίως, που θα κάλυπταν τις εθνικές ανάγκες σε ποσοστό 40% (η ημερήσια κατανάλωση κινείται συνολικά κοντά στα 400.000 βαρέλια)»
. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται (αλλά και με παλαιότερες έρευνες, με βασικότερη της γαλλικής εταιρίας «BEICIP», που αναγνωρίζεται ως η εγκυρότερη από όσες δημοσιεύτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν), το πρόβλημα έγκειται στο βάθος που βρίσκονται τα κοιτάσματα, το οποίο καθιστά «ακριβή» την εξόρυξη.
Στο παρελθόν, όταν η τιμή του βαρελιού κυμαινόταν πολύ κάτω από τα 100 δολάρια, η εξόρυξη με κόστος άνω των 10 δολαρίων ανά βαρέλι θεωρούνταν ασύμφορη.
Με σημερινή τιμή 65-80 δολάρια και με τους νέους τρόπους εξόρυξης το κόστος εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στην χειρότερη περίπτωση θα είναι από 35 μέχρι 50 δολάρια το βαρέλι!
Το συμπέρασμα είναι πως αξίζει να ασχοληθούμε σοβαρά με την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων, ενώ επισημαίνεται ότι «το παράδειγμα της Κύπρου, αλλά και η εμπειρία από την επιτυχημένη άντληση των αιγυπτιακών offshore αποθεμάτων φυσικού αερίου δείχνουν το δρόμο και για την Ελλάδα...».
Αντίθετα δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το ύπαρξη μεγάλου πετρελαιοφόρου κοιτάσματος νότια του Καστελλόριζου. Ελληνικές εταιρείες ή εταιρείες που να δρούν για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου δεν έχουν προχωρήσει εκεί σε έρευνες. Μόνο η Τουρκία έχει προχωρήσει σε έρευνας εντός της ελληνικής ΑΟΖ. Άρα αν υπάρχει τέτοιο θέμα μόνο από τουρκικές πηγές θα πρέπει να προέρχονται αυτές οι πληροφορίες.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση η άρνηση της ελληνικής πλευράς – όλων των κυβερνήσεων από το 1974 και εντεύθεν - να προχωρήσει δυναμικά σε εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Μπάμπουρα ρισκάροντας ακόμα και μία σύγκρουση με την Τουρκία θέτει θέμα μειωμένης εθνικής κυραρχίας όχι σε δημοσιονομική βάση, αλλά σε εδαφική...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου