counter

free counters

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Αϊτή: Στo 1 εκατομμύριο οι άστεγοι, σε τέσσερα χρόνια η ανάκαμψη.


Στέγαση και υγιεινή, τα δύο πιο κρίσιμα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η πολύπαθη Αϊτή, σύμφωνα με το πρωθυπουργό της.

Τέσσερις εβδομάδες μετά από το φονικό σεισμό που σχεδόν ισοπέδωσε την πρωτεύουσα της Αϊτής, η χώρα βρίσκεται ακόμη σε τραγική κατάσταση προσπαθώντας να στεγάσει το ένα εκατομμύριο αστέγων που ζουν στους δρόμους, δήλωσε χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός της, Ζαν-Μαξ Μπελρίβ.
Ο Μπελρίβ δήλωσε ότι θα χρειαστούν τρία με τέσσερα χρόνια για αυτό το φτωχό κράτος της Καραϊβικής να επανέλθει στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν προ σεισμού και μέχρι δέκα χρόνια για να κατασκευαστούν ξανά οι 250.000 κατοικίες που καταστράφηκαν από το σεισμό των 7 βαθμών Ρίχτερ.
Ο σχεδιασμός για καταυλισμούς και νέα σπίτια δεν θα αργήσει να γίνει και ο αριθμός των προσωρινών καταυλισμών στα περίχωρα της πόλης, όπου ζουν οι περισσότεροι αϊτινοί σκεπασμένοι με μουσαμάδες ή κομμάτια από ύφασμα αντί κλινοσκεπάσματα, έχει αυξηθεί φτάνοντας σχεδόν τις 500, είπε ο Μπελρίβ.
Ο Μπελρίβ, οικονομολόγος που έγινε πρωθυπουργός μόλις δύο μήνες πριν από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, δήλωσε στο Ρόιτερς ότι σε ορισμένες περιοχές οι συνθήκες βελτιώνονται και η διανομή τροφίμων αλλά και οι υγειονομικές παροχές είναι καλύτερες, αλλά η στέγαση παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Οι συνθήκες υγιεινής στους προσωρινούς καταυλισμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν διαθέτουν τουαλέτες ή νερό, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την εποχή των βροχοπτώσεων που απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, λέει ο πρωθυπουργός.
Παρότι οι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας έχουν εντοπίσει αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων τετάνου και άλλων λοιμωδών ασθενειών, ο Μπελρίβ λέει ότι δεν έχουν υπάρξει επιδημίες.
«Θεωρούμε ότι ελέγχουμε τα κρούσματα της όποιας επιδημίας στην Αϊτή. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί επιδημίες», τονίζει.

Kατάρρευση σούπερ-μάρκετ

Ένα ήδη κατεστραμμένο από το σεισμό στην Αϊτή σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα, κατέρρευσε ενώ μέσα σε αυτό βρίσκονταν αρκετοί άνθρωποι και τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν προσπάθειες να τους απεγκλωβίσουν, σύμφωνα με τους διασώστες.
«Μέσα στο κτίριο βρίσκονταν άνθρωποι που το λεηλατούσαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μιρ Βακνέν, αναφερόμενος στο σούπερ μάρκετ Caribbean Market.
«Προσπαθούσα να απαλλαγώ από αυτούς και την ώρα που κατέρρευσε το κτίριο μέσα σε αυτό βρίσκονταν ορισμένοι (από αυτούς)», είπε ο ίδιος εκτιμώντας ότι υπήρχαν πέντε με οκτώ άνθρωποι στο κτίριο και τουλάχιστον ένας από αυτούς εντοπίστηκε ζωντανός, αλλά έχει εγκλωβιστεί.
Ένας Mεξικανός διασώστης, ο Κάρλος Μέντεζ, είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει δύο ανθρώπους. Ερωτηθείς για το αν είναι ζωντανοί, ο ίδιος απάντησε, «Αυτό πρόκειται να μάθουμε».
Το πενταόροφο κτίριο είναι δημοφιλές στους ευκατάστατους αϊτινούς και ήταν το μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ της πρωτεύουσας.
Υπέστη σημαντικές ζημιές από το φονικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, από τον οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι, αλλά δεν είχε καταρρεύσει.
Ο Βακνέν είπε ότι ένα τμήμα της αποθήκης του σούπερ μάρκετ κατέρρευσε χθες Τρίτη την ώρα που εκείνος βρισκόταν στο χώρο και προσπαθούσε με έναν εκσκαφέα να απομακρύνει τα πτώματα που βρίσκονταν εκεί από το σεισμό.
Δημιουργήθηκε κρατήρας στο έδαφος και φάνηκε ο εκσκαφέας μέσα στους χώρους του σούπερ μάρκετ.
«Καθόμουν στον εκσκαφέα όταν έπεσε το τμήμα (της αποθήκης). Είμαι τόσο τυχερός που είμαι ζωντανός», είπε και πρόσθεσε ότι κανένα μέλος του συνεργείου του δεν τραυματίστηκε.
Στον τόπο του ατυχήματος βρίσκονταν τουλάχιστον 24 διασώστες, ενώ μέλη του αμερικανικού στρατού και της αστυνομίας των Ηνωμένων Εθνών σφράγισαν την περιοχή.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου