counter

free counters

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Αναθεωρεί η Τουρκία το «μυστικό Σύνταγμα» .


Με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Αθήνα την απόφαση του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναθεωρηθεί το «Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφάλειας», γνωστό στη γείτονα και ως «Μυστικό Σύνταγμα του Κράτους».
Το κείμενο αυτό ουσιαστικά συμπυκνώνει την πολιτική της Αγκυρας τόσο στο εσωτερικό, όσο και σε σχέση με τις γειτονικές χώρες.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι πρόκειται για τη δεύτερη αναθεώρηση του σχετικού κειμένου από την κυβέρνηση του AKP. Η πρώτη είχε γίνει το 2005 και από 100 σελίδες που ήταν πριν, περιορίσθηκε στις 25 και αναμένεται να περιορισθεί ακόμα περισσότερο τώρα.
Στις εξωτερικές απειλές για την Ελλάδα, το ισχύον κείμενο αναφέρει ότι για τις βραχονησίδες των Ιμίων και για άλλες πλέον των 100 βραχονησίδων του Αιγαίου, που αμφισβητείται η κυριαρχία τους, δεν μπορεί να γίνει καμιά υποχώρηση.
Αναφορά γίνεται επίσης και στο casus belli. Αν και αναμένεται με την αναθεώρηση να υιοθετηθούν πιο γενικές εκφράσεις όσον αφορά τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες και εκτιμάται ότι οι διατυπώσεις θα επηρεαστούν από τον εξελισσόμενο διάλογο με την Ελλάδα, την Αρμενία και τις εξελίξεις στην Κύπρο, δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει κάποια θεαματική διαφοροποίηση στα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

ΠΗΓΗ :New World Order.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου