counter

free counters

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ισραήλ - Οι ξεχασμένοι μας γείτονες

ΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ*


Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα κράτος με παραδοσιακά καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής και ειδικά με τα κράτη του αραβικού κόσμου. Και σωστά είχαμε και επιδιώκουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους Άραβες γείτονές μας.



Το τελευταίο διάστημα, λόγω και της παρουσίας τους στην Ισλαμική Διάσκεψη, παρατηρούνται, δυστυχώς, κάποια προβλήματα στις σχέσεις αυτές. Για παράδειγμα, οι σχέσεις Κύπρου - Συρίας διέρχονται μια δύσκολη φάση, τόσο σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα όσο και σε σχέση με άλλα ζητήματα, όπως τη λαθρομετανάστευση.



Η παραδοσιακά καλή σχέση της Κύπρου με τον αραβικό κόσμο, μας οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας από τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας. Για παράδειγμα, για τα Υψώματα Γκολάν είχαμε συνταχθεί με τη θέση των αραβικών κρατών και όχι των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Σε συνδυασμό με τις σχέσεις με τους Άραβες γείτονές μας, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να βρεθούν και τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με το Ισραήλ.



Υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν για κάτι τέτοιο.



Πρώτον, το Ισραήλ είναι η μόνη μη μουσουλμανική χώρα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Αυτό, σε συνάρτηση με το γεγονός πως η Τουρκία προσπαθεί τελευταίως να γίνει η ηγέτιδα του μουσουλμανικού κόσμου, δημιουργεί τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.



Δεύτερον, το Ισραήλ είναι ένα κράτος ισχυρό, με δυνατό λόμπι παγκοσμίων διαστάσεων, και δικτυωμένο σε όλα τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων.



Τρίτον, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα σε ζητήματα ενέργειας και συνεργίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν με μια πιθανή συνεργασία. Η συνεργασία αυτή μπορεί να αρχίσει με ανταλλαγή τεχνολογιών και τεχνογνωσίας, τόσο σε θέματα αφαλάτωσης όσο και σε ζητήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, και να επεκταθεί και σε άλλους πιο σημαντικούς τομείς, όπως είναι το φυσικό αέριο.



Τέταρτον, το Ισραήλ προσεγγίζει την Κύπρο ως το μοναδικό μη μουσουλμανικό κράτος γείτονά της που μάλιστα εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Μέση Ανατολή.



Εάν καταφέρουμε να βελτιώσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Ισραήλ, τα πιθανά οφέλη για την Κύπρο θα είναι σημαντικά, πολυεπίπεδα και πολυδιάστατα. Ένα ενδεχόμενο είναι να καταφέρουμε να κερδίσουμε την υποστήριξη και συμπάθεια του παντοδύναμου εβραϊκού λόμπι. Ένα λόμπι που είναι ίσως το πιο δικτυωμένο ανά το παγκόσμιο, με επιρροή σε όλα τα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων. Όλοι μπορούν να αντιληφθούν το πόσο ωφέλιμο για το κυπριακό πρόβλημα θα είναι μια τέτοια εξέλιξη.



Ένα άλλο κέρδος που θα μπορούσαμε να έχουμε είναι να σταματήσουμε τις επενδύσεις Ισραηλινών προς τα κατεχόμενα. Με τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, και σε συνάρτηση με την πρόσφατη απόφαση του Αγγλικού Εφετείου στην υπόθεση Όραμς, οι επενδύσεις στα κατεχόμενα θα μπορούσαν να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειωθούν. Την ίδια στιγμή, εάν η Κυβέρνηση προσφέρει και κάποια κίνητρα στους Ισραηλινούς επενδυτές, τότε θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε ένα μέρος των σημαντικών αυτών επενδύσεων στις περιοχές που παραμένουν υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό το σενάριο θα είναι διπλά ευνοϊκό για τη χώρα μας.



Άλλα κέρδη που θα μπορούσαμε να αποκομίσουμε από συνεργασία με το Ισραήλ είναι σε θέματα τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Λόγω και της γεωγραφικής μας θέσης, αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα με το Ισραήλ. Προβλήματα όπως η λειψυδρία και η ανάγκη για παραγωγή ενέργειας. Το Ισραήλ έκανε τεράστια βήματα για ν' αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά και θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε πολλές γνώσεις από αυτούς. Διαθέτουν το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης στον κόσμο και έχουν λύσει το υδατικό τους πρόβλημα. Έτσι θα μπορούσαν να μας δώσουν πολλές χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες από την εμπειρία τους.



Ακόμα, έχουμε και οι δύο χώρες την ανάγκη για παροχή φυσικού αερίου, με σκοπό να έχουμε φτηνές πρώτες ύλες για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί κάρβουνο σαν πρώτη ύλη, ενώ εμείς πετρέλαιο. Ίσως με κάποιας μορφής συνεργασία θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε και οι δύο χώρες σε αυτόν τον τομέα. Εάν το καταφέρουμε αυτό, τότε θα μπορούμε να λέμε πως έχουμε επιτύχει ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας. Κάτι που θα μας επιτρέψει να τροφοδοτούμε τους σταθμούς αφαλάτωσης και να παράγουμε νερό, που είναι και το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο, καθώς και να δημιουργούμε συνθήκες ανάπτυξης μέσω φθηνής ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουμε και την ενεργειακή μας ασφάλεια, ειδικά μετά τις εξαγγελίες για τις προθέσεις της Τουρκίας να τροφοδοτήσει την Κύπρο με φυσικό αέριο. Και φυσικά, όταν η Τουρκία αναφέρεται στην Κύπρο, σίγουρα δεν αναφέρεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά στο ψευδοκράτος.



Ακόμα, όμως, και τίποτα από αυτά να μην πετύχουμε, δεν θα έχει κανένα κόστος για τη χώρα μας. Δεν έχουμε κάτι να χάσουμε, προσπαθώντας να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη συγκεκριμένη χώρα, χωρίς να γίνεται εις βάρος των σχέσεών μας με τα κράτη του αραβικού κόσμου. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να βγούμε κερδισμένοι από το όλο ζήτημα. Αν είναι να προσπαθήσουμε όμως, θα πρέπει να κινηθούμε αμέσως, τώρα που οι διεθνείς συγκυρίες είναι με το μέρος μας. Και επειδή οι συγκυρίες μπορούν να μεταβληθούν ανά πάσα στιγμή, δεν θα πρέπει να αναβάλουμε την προσπάθεια αυτή για το μέλλον, αλλά να δράσουμε τώρα.



* Αναπληρωτής Πρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού

ΣΗΜΕΡΙΝΗ


Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/02/blog-post_7330.html#ixzz0gCxIl3QJ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου