Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010
"Σύγκρουση μέχρι τέλους" στη Τουρκία - Σε συναγερμό υπουργείο Εθνικής Άμυνας & ΕΥΠ
Κλίμα μετωπικής σύγκρουσης κεμαλιστών και ισλαμιστών στην Τουρκία με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοικτά: Από κίνημα των κεμαλικών μέχρι προσπάθεια «εξαγωγής της κρίσης» - προς τα δυτικά φυσικά. Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στην ΕΥΠ παρακολουθούν από πολύ κοντά τις τουρκικές πολιτικές εξελίξεις και συντάσσεται ειδική έκθεση με όσες πληροφορίες συλλέχθηκαν ή θα συλλεχθούν για την χθεσινοβραδυνή έκτακτη σύσκεψη της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θεωρείται "το κρίσιμο σημείο της μέχρι σήμερα κατάστασης".
Έχει ζητηθεί από όλες τις παραμεθόριες μονάδες από το Τριεθνές μέχρι το Καστελλόριζο «αυξημένη ετοιμότητα», αλλά χωρίς να ληφθούν κάποια έκτακτα μέτρα για την ώρα. Πάντως γενική πολιτική γραμμή από ελληνικής πλευράς είναι να αποφευχθεί «πάση θυσία» η ελληνική εμπλοκή σε οποιαδήποτε πρόκληση προκειμένου «να μην γίνουμε μέρος της τουρκικής κρίσης».
Την ίδια στιγμή και οι πολιτικοί αρχίζουν να παίρνουν θέσεις για τα χθεσινά πρωτοφανή-για τα δεδομένα της Τουρκίας-γεγονότα, με την σύλληψη των 49 πρώην και νυν αξιωματικών. «Η Τουρκία είναι σαν να βρίσκεται υπό κατοχή» δηλώνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ.
Η ανησυχία για κίνηση των κεμαλικών είναι διάχυτη και τα δύο στρατόπεδα «μετρούν τις δυνάμεις τους»: Η αστυνομία και μέρος της στρατοχωροφυλακής είναι θετικά διακείμενοι προς την ισλαμική πολιτική ηγεσία, ενώ οι κεμαλικοί ελέγχουν εκτός από τις Ένοπλες Δυνάμεις και μεγάλο μέρος της κρατικής μηχανής.
Οι τουρκικές εφημερίδες κάλυψαν τις συλλήψεις χωρίς να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά των μεγάλων γεγονότων. Η «Ακσάμ» είχε τίτλο «Φουρτούνα συλλήψεων στρατηγών». Η «Μιλιέτ» υπό τον τίτλο «Από τη σύνοδο του Λευκού Οίκου στη σύλληψη» υπενθύμιζε ότι ο συλληφθείς διοικητής της 1ης Στρατιάς Εργκίν Σαϊγκούν είχε συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο το 2007, όπου είχαν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις εναντίον του ΡΚΚ.
Η «Χουριέτ» ήταν η μοναδική εφημερίδα που μπήκε στο αεροσκάφος των τουρκικών αερογραμμών το οποίο μετέφερε τους στρατηγούς από την Άγκυρα στην Κωνσταντινούπολη εξασφαλίζοντας αποκλειστικές φωτογραφίες των «κουρασμένων» στρατηγών, όχι όμως και αποκλειστική δήλωση: «Πτήση ΤΚ 855» ήταν ο τίτλος της εφημερίδας.
Είκοσι εννέα από τους 49 συλληφθέντες ανακρίθηκαν χθες στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ 10 μεταφέρθηκαν σε δικαστήριο της πόλης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο αρχηγός του στρατού Ιλκέρ Μπασμπούγ ανέβαλε το ταξίδι του στην Αίγυπτο και κάλεσε εσπευσμένα τους επιτελείς του στο γραφείο του.
Ο Μουράτ Γετκίν στη «Ραντικάλ» δεν αποκλείει να υπάρξουν σοβαρές πολιτικές επιπτώσεις από αυτό το κύμα συλλήψεων. Ήδη το σενάριο των πρόωρων εκλογών άρχισε να συζητείται, εν μέσω μάλιστα φημών ότι ενδέχεται να αρχίσει νέα δίκη για το κλείσιμο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν σοκ στην τουρκική κοινή γνώμη. «Πρέπει οπωσδήποτε να ενημερωθεί επισήμως ο λαός γι΄ αυτές τις συλλήψεις. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τι γίνεται. Ως πολίτης έχω δικαίωμα να μάθω» σχολίαζε ο αρθρογράφος της «Τζουμχουριέτ» Χικμέτ Τσεντίκνκαγια. Υπάρχουν όμως και εκείνοι οι οποίοι βλέπουν τη χώρα να οδηγείται προς τον εκδημοκρατισμό. Ο Οράλ Τσαλισλάρ της «Ραντικάλ» σχολιάζει ότι αυτό μάλλον δεν είναι ένα παιχνίδι και πως τα έγγραφα που βγήκαν στη δημοσιότητα είναι τρομακτικά. «Ελπίζουμε η Τουρκία να δείξει την ωριμότητα που χρειάζεται για να χειραφετηθεί από τον στρατό και να προχωρήσει στον δρόμο της δημοκρατίας».
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου