counter

free counters

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2010

Επέστρεψε η ελληνική αποστολή από την Αϊτή.


Είμαι υπερήφανος που η Ελλάδα ήταν παρούσα στην Αιτή. Ηταν από τις πιό συγκινητικές στιγμές της ζωής μου να βλέπω ένα μεγάλο αεροπλάνο με τα ελληνικά χρώματα και να νιώθω ότι η Ελλάδα είναι παρούσα. Η Ελλάδα που σήμερα βάλλεται, που σήμερα περνάει δύσκολα, να έχει μια σημαντική αποστολή και παρουσία στην Αιτή», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Κουβέλης,κατά την άφιξη της ελληνικής αποστολής από το κατεστραμμένο νησί,όπου άφησε 50 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την ιδιαιτέρως εγκάρδια υποδοχή της αποστολής και από τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό Ζαν Μαξ Μπελρίβ και ακολούθως με τον Πρόεδρο και την υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παρά τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης,η Αϊτινή ηγεσία είχε ουσιαστικές συνομιλίες με τον κ.Κουβέλη και τόνισαν ότι η ελληνική βοήθεια (που αποτελείτο από ιατροφαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και καταλύματα)ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, μετά τον αναγκαίο χρόνο για την οργάνωση των δικτύων διανομής, ώστε να «πιάσει πραγματικά τόπο».
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φορτία που έστειλε μεμονωμένα, ευρωπαϊκή χώρα, εκπροσωπούμενη μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο.
Ο έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών συζήτησε με την Αϊτινή ηγεσία και τα επόμενα βήματα που μπορούν να γίνουν από ελληνικής πλευράς, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, περιλαμβανομένου του αντισεισμικού σχεδιασμού, στον οποίο η Ελλάδα έχει εμπειρία, ενώ στην Αϊτή υπάρχουν, αυτή τη στιγμή, 3 εκατομμύρια άστεγοι .
Ο κ.Κουβέλης αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεών του, μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, στις ευχαριστίες σ' αυτούς που συνέβαλαν να συγκεντρωθεί η βοήθεια και να φτάσει στον προορισμό της.
Δεν ήταν μόνον η κυβέρνηση που ηταν παρούσα εκεί. Ηταν οι οργανώσεις, τους εκπροσώπους των οποίων μόλις πρόλαβα να δω στο αεροδρόμιο του Πορτ Ο Πρενς, κατά την τρίωρη παραμονή μου εκεί, οι οποίοι κάνουν μια τιτάνια δουλειά. Ήταν η εταιρία Hellenic Imperial Airways που διέθεσε το Boeing 747 και το μισό κόστος μεταφοράς, οι εταιρίες Golden Handlind και Swissport που ανέλαβαν τις διευκολύνσεις στο αεροδρόμιο, είπε.
«Δεν ήταν μόνον η κυβέρνηση παρούσα, ήταν η Ελλάδα παρούσα», υπογράμμισε.
Ευχαρίστησε επίσης τον αδελφό του επίτιμου έλληνα προξένου στην Αϊτή κ.Λεμπρά,ο οποίος βοήθησε στην πραγματοποίηση των πολιτικών επαφών και στη διατήρηση του συνδέσμου με τη χώρα.
Το αεροσκάφος μετέφερε κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα και έναν Ελληνα, τον Δημήτρη Γκιόκα,που δούλευε στην Αιτή σε εταιρία τηλεπικοινωνιών, ενώ άλλοι 3-4 Έλληνες παρέμειναν εκεί και είναι ασφαλείς.
Τα πρώτα λόγια που είπε ο κ.Κουβέλης κατεβαίνοντας από το αεροσκάφος αφορούσαν στις εικόνες φρίκης που αντίκρυσε η ελληνική αποστολή: Ολική καταστροφή, χαλάσματα μέσα σε μια προϋπάρχουσα τενεκεδούπολη. Μια εξαθλίωση, μέσα στην ήδη υπάρχουσα εξαθλίωση. Αυτοσχέδιες τέντες για προστασία από τον ήλιο, που δεν θα είναι, όμως, ικανές να προστατέψουν από τις βροχές που έρχονται.
Το αεροδρόμιο είναι γεμάτο με το υλικό που έχει μεταφερθεί, με τις δυνάμεις του αμερικανικού στρατού που συντονίζουν την προσπάθεια αυτή και το ίδιο το κτίριο του αεροδρομίου έτοιμο να καταρρεύσει.
Και το συγκλονιστικότερο, πηγαίνοντας προς τα προσωρινά γραφεία της κυβέρνησης, κόσμος να πέφτει πάνω μας ζητώντας, νερό, φαί, ένα δολάριο, είπε. Οι ευθύνες της διεθνούς κοινότητας είναι τεράστιες για την ανοικοδόμηση του φτωχότερου κράτους του δυτικού ημισφαιρίου, τόνισε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα ουσιαστικής βοήθειας.

http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου