counter

free counters

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Κατασκευή ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αμπχαζία


Η αποσκιρτήσασα από τη Γεωργία περιοχή της Αμπχαζίας θα επιτρέψει την κατασκευή στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας στο έδαφός της.
Η αποσχισθείσα της Γεωργίας επαρχία της Αμπχαζίας ανακοίνωσε σήμερα πως θα επιτρέψει στην προστάτιδά της Ρωσία να κατασκευάσει μία στρατιωτική βάση στο έδαφός της, ενισχύοντας την εξάρτησή της από τη Μόσχα και προκαλώντας την οργή του Τμπιλίσι.
Ο ηγέτης της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάγκαπς, ο οποίος σήμερα αφίχθη στη Μόσχα, θα υπογράψει αύριο τη σχετική συμφωνία με τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της επαρχίας. Το Κρεμλίνο ναι μεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, αλλά δεν άφησε να διαρρεύσει κάποιο σχόλιο για όποια στρατιωτική συμφωνία.
«Η συμφωνία της Τετάρτης θα επιτρέψει μία, ενιαία, στρατιωτική βάση στο έδαφος της Αμπχαζίας, για τα ρωσικά στρατεύματα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Αμύνης της περιοχής Γκάρι Κουπάλμπα από την πρωτεύουσα της επαρχίας Σοχούμι.
Όπως τόνισε ο ίδιος, η νέα βάση που θα συνδέεται με πολλά σημεία στην Αμπχαζία και στην οποία θα στρατωνίζονται τουλάχιστον 3.000 άνδρες των χερσαίων δυνάμεων, περιλαμβανομένων και μονάδων της ρωσικής μεθοριακής φρουράς FSB, θα κατασκευασθεί «κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον».
Η Γεωργία κατήγγειλε τα νέα σχέδια για την κατασκευή χερσαίας βάσεως, τα οποία χαρακτήρισε παράνομα: «Η Αμπχαζία και η Νότιος Οσετία είναι εδάφη της Γεωργίας και η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στην περιοχή μίας άλλης χώρας ονομάζεται κατοχή», τόνισε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μπακράτζε από το Τμπιλίσι.
«Από την εποχή της ρωσικής επίθεσης το 2008, η Αμπχαζία και η Νότιος Οσετίας έχουν καταστεί μία απέραντη στρατιωτική βάση για τη Ρωσία», τόνισε ο ίδιος, ενώ ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Μαξίμ Γκβιντζία δήλωσε από την πλευρά του πως οι δυνάμεις που θα επανδρώσουν τη βάση ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου