counter

free counters

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Mέτρα - «ανάσες» για την οικονομία προτείνει ο Σαμαράς




Του Γιωργου Π. Τερζη

Στον αναπτυξιακό βραχίονα του σχεδίου αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης εμμένει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας πως αν δεν υπάρξουν οι απαραίτητες «ανάσες» στην αγορά, η ύφεση και η ανεργία θα οξυνθούν. Εκ παραλλήλου, όμως, όπως διεφάνη και από την προχθεσινή δήλωση του κ. Σαμαρά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να περιορίσει το μερίδιο ευθυνών που αποδίδονται στην κυβέρνηση Καραμανλή για τη σημερινή κατάσταση, καταδεικνύοντας τόσο τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ όσο και την αναβλητικότητα του κ. Γ. Παπανδρέου που, κατά τη Ρηγίλλης, οδήγησε στην εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες, ο Πολιτικός Σχεδιασμός του κόμματος κυκλοφόρησε ενημερωτικό δελτίο, σύμφωνα με το οποίο, η αύξηση του χρέους κατά 80 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2004-2008 οφείλεται, κατά συντριπτικό ποσοστό, σε όσα κληροδότησε η κυβέρνηση Σημίτη (τόκοι, εξοπλιστικά κ. ο. κ.) και μόλις κατά 12,8%, δηλαδή περί τα 10 δισ., σε πράξεις ή παραλείψεις της κυβέρνησης Ν.Δ.
Ο κ. Σαμαράς είχε χθες συνάντηση με το προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, διατυπώνοντας εκ νέου τους φόβους του –όπως τους μετέφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρ. Σταϊκούρας– ότι αυτή η ύφεση, με το πλέγμα των μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη μείωση της ανάπτυξης, σε περισσότερα «λουκέτα», σε αύξηση της ανεργίας.
Η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ. Μαριέττα Γιαννάκου εκτίμησε («Real») πως τελικά θα υπάρξει και βοήθεια οικονομική, ύψους 30 δισ., προς τη χώρα μας, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν τα μέτρα αρκούν, χωρίς να συνοδεύονται από διαρθρωτικές μεταβολές για τη μείωση του ελλείμματος στο 3%. Ο κ. Ευ. Αντώναρος σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν φτάνει να καλεί τους πολίτες να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας και μάλιστα εκείνους τους πολίτες που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη στη χώρα μας, χωρίς ταυτόχρονα να ανακοινώνει και μέτρα για την ανάπτυξη και την τόνωση αγοράς».

Εκλογή γραμματέα Κ.Ο.

Εν τω μεταξύ, την προσεχή Παρασκευή αναμένεται να αναδειχθεί από τους γαλάζιους βουλευτές ο διάδοχος του κ. Γιάννη Τραγάκη στη θέση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Επικρατέστερος για τη θέση εμφανίζεται ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος, για τον οποίο, ωστόσο, αρκετοί βουλευτές θεωρούν ότι υπάρχει, προσωρινό μόνον, κώλυμα, καθώς δεν έχει συμπληρώσει τα προβλεπόμενα έξι χρόνια θητείας για να αναλάβει. Για την υπέρβαση του τυπικού ζητήματος, ο κ. Λυκουρέντζος αναμένεται να αναλάβει επισήμως σε δεύτερο χρόνο. Το ενδιαφέρον του για τη θέση έχει εκδηλώσει ο βουλευτής Γ. Βλάχος, θεωρείται, ωστόσο, αμφίβολο εάν θα επιμείνει απέναντι στην επίσημη επιλογή του κ. Αντ. Σαμαρά. Η μυστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί αποτελεί το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη νέα ηγεσία. Η ύπαρξη ή μη λευκών ψηφοδελτίων θα αποκαλύψει τόσο τον βαθμό που το κόμμα έχει επουλώσει τα τραύματα από τη διαδικασία εκλογής αρχηγού όσο και το εύρος της αποδοχής των πρώτων επιλογών του κ. Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου