counter

free counters

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν το 2011.



Αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν το 2011 και ενδεχόμενη απόσυρση των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων μέσα σε πέντε χρόνια, βλέπει ο επικεφαλής των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός, Ντέιβιντ Ρίτσαρντς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daily Telegraph.
Ο στρατηγός Ρίτσαρντς είπε ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας έχουν φθάσει σε «σημείο καμπής» στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν, χάρη στη μεγάλη συμμαχική επίθεση σε περιοχή που έλεγχαν οι αντάρτες στο νότιο Αφγανιστάν.
Πρόσθεσε ότι η σημερινή βρετανική δύναμη, η οποία αριθμεί 10.000 άνδρες, θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται ακόμα και από το 2011, με την πλειονότητα των δυνάμεων να αποσύρεται μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
«Αναμένουμε ότι η στρατιωτική σύγκρουση θα αποκλιμακωθεί το 2011. Ο μάχιμος ρόλος θα αρχίσει να μειώνεται το 2011, αλλά θα παραμείνουμε στρατιωτικά ενεργοί στην εκπαιδευτικό ρόλο και σε ρόλο υποστήριξης για άλλα πέντε χρόνια, και σε ρόλο υποστήριξης για πολλά χρόνια ακόμα» ανέφερε.
Σημειώνεται ότι πριν από επτά μήνες, ο Ρίτσαρντς προειδοποιούσε ότι η Βρετανία ίσως χρειαστεί να διατηρήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ακόμη και «για 40 χρόνια».
Είπε ότι βλέπει ορισμένες «πολύ αισιόδοξες ενδείξεις» από την «Επιχείρηση Μουσταράκ», την οποία διεξήγαγαν δυνάμεις από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τον Καναδά και άλλες χώρες-μέλη του NATO, από κοινού με αφγανικές δυνάμεις, και είχε στόχο να περιέλθει εκ νέου η πόλη Μαρτζάχ στον έλεγχο της κυβέρνησης της Καμπούλ.
«Ένα χρόνο πριν &#x5Bοι Ταλιμπάν&#x5D νόμιζαν ότι μας ανάγκαζαν να το βάζουμε στα πόδια. Αλλά πλέον η κατάσταση έχει ανατραπεί. Βρίσκονται υπό ανηλεή πίεση, και τώρα έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συνέχιση του πολέμου. Οι Ταλιμπάν αρχίζουν να συνειδητοποιούν τώρα ότι μπορεί να χάσουν τον πόλεμο, κάτι που δεν ήταν ορατό πριν από ένα χρόνο» είπε.
Συνολικά 266 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου το 2001, περιλαμβανομένων τριών τις τελευταίες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου