counter

free counters

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ο Ερντογάν ζήτησε βοήθεια από τη Μέρκελ



Τη βοήθεια της Αγκελα Μέρκελ για τον απεγκλωβισμό της τουρκικής ενταξιακής διαδικασίας από τυχόν αδιέξοδο που θα δημιουργηθεί λόγω της Κύπρου ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν χθες, δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψης της καγκελαρίου στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε λόγο για τον κίνδυνο αδιεξόδου εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της Ε.Ε. στα 18 κεφάλαια, που αποκλείονται από τη διαπραγμάτευση κυρίως λόγω της Κύπρου. «Τι θα γίνει μετά;», αναρωτήθηκε ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια συνάντησης Τούρκων και Γερμανών επιχειρηματιών, παρουσία της Γερμανίδας καγκελαρίου. «Στην περίπτωση αυτή περιμένουμε πολλά από τη Γερμανία», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενθυμούμενος ίσως πρόσφατη δήλωση της κ. Μέρκελ περί «προνομιακής σχέσης Ε.Ε. - Τουρκίας», αντί της πλήρους ένταξης, αλλά και της προτροπής της «εφαρμόστε το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ανοίξτε τα λιμάνια στην Κύπρο», την οποία επανέλαβε και χθες η καγκελάριος.
«Πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τον πραγματισμό. Αυτό σημαίνει να συνεχίσουμε την ενταξιακή διαδικασία. Διαπιστώσαμε κατά τις συζητήσεις ότι το Πρωτόκολλο της Αγκυρας είναι πιθανότατα το μεγαλύτερο εμπόδιο αυτή τη στιγμή. Είναι ο λόγος που δεν ανοίγουν ορισμένα κεφάλαια», είπε η κ. Μέρκελ, η οποία επισκέφθηκε χθες την Αγια-Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. «Η αποτροπή και μόνο της κλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Μέρκελ και Ερντογάν θεωρήθηκε επιτυχία», σημείωνε χθες το περιοδικό Der Spiegel.
Ολα αυτά συνέβησαν ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν κατέθεσε χθες το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης στην Εθνοσυνέλευση, έχοντας, ως λέγεται, επιφέρει αλλαγές σε αρχικές τροποποιήσεις άρθρων καίριας σημασίας, όπως η εκλογή των μελών του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων, κατόπιν υποδείξεως και του προέδρου Γκιουλ, ο οποίος χθες επέστησε σε όλους την προσοχή για τις μελλοντικές επιπτώσεις αδεξιοτήτων στο μέλλον. Για να εγκριθεί το σχέδιο αναθεώρησης, χρειάζεται 367 ψήφους, για να τεθεί σε δημοψήφισμα 34. Το CHP και το ΜΗΡ το έχουν ήδη απορρίψει, υπάρχει όμως περιθώριο διαπραγμάτευσης με το κουρδικό BND ή άλλους παράγοντες. Από πηγή του κυβερνώντος ΑΚΡ διαψεύστηκε πάντως χθες ισχυρισμός της εφημερίδας «Ταράφ» ότι κυβερνητικοί βουλευτές θα το καταψήφιζαν.
Σε ευαίσθητη στιγμή εσωτερικά, εκτός από τα ευρωπαϊκά θέματα, η κυβέρνηση Ερντογάν πρέπει να αντιμετωπίσει και το Αρμενικό. Θετική ανταπόκριση είχε ο Αχμέτ Νταβούτογλου από την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χ. Κλίντον, που τον διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα υπέρ της αρμενικής γενοκτονίας δεν θα τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Χθες, η αμερικανική πλευρά ζήτησε να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον ο ανακληθείς Τούρκος πρέσβης Ναμίκ Ταν, αφού στη Στοκχόλμη επέστρεψε η Ζεργκούν Κορουτούρκ, η πρέσβης της Τουρκίας που είχε ανακληθεί μετά την αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας από τη σουηδική Βουλή στις 11 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου