counter

free counters

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Νέες μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία
















Τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι κατηγορούνται για την «Εργκενεκόν»

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

ΑΓΚΥΡΑ Σε νέα «επιχείρηση-σκούπα» των τουρκικών αρχών συνελήφθησαν χθες τα ξημερώματα τουλάχιστον 20 άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετοί εν ενεργεία αλλά και απόστρατοι στρατιωτικοί στο πλαίσιο του δικαστικού «σίριαλ» για το παραστρατιωτικό δίκτυο των εθνικιστών της «Εργκενεκόν», οι οποίοι κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν την ανατροπή της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η επιχείρηση έλαβε χώρα ταυτόχρονα στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, στην Αττάλεια και σε άλλες πέντε πόλεις της Τουρκίας. Σύμφωνα μάλιστα με τα κρατικά ΜΜΕ, βρίσκεται σε «εξέλιξη»- αφήνοντας να εννοηθεί ότι επίκεινται και νέες συλλήψεις. Το ιδιωτικό κανάλι ΝΤV μετέδωσε το απόγευμα ότι ο αριθμός των συλληφθέντων έφτασε στους 28 χθες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει περισσότερα στοιχεία για τους κρατουμένους. Το μόνο που πρόσθεσε σε σχέση με τις ανακοινώσεις των κρατικών μέσων ήταν ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας πρώην διοικητής των ειδικών δυνάμεων του στρατού και ότι σε ορισμένα από τα σπίτια που ερευνήθηκαν βρέθηκαν χειροβομβίδες και αυτόματα όπλα. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, δικηγόροι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί, έχουν συλληφθεί σε σχέση με το σκάνδαλο της «Εργκενεκόν», που πρωτοείδε το φως της δημοσιότητας πριν από δυόμισι χρόνια. Οι τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν την παρακρατική, υπερεθνικιστική ομάδα ότι σχεδίαζε να δημιουργήσει χάος στη χώρα με βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και με την πρόκληση θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα, προκειμένου να «εξαναγκάσει» τον στρατό να αναλάβει δράση και να ανατρέψει την κυβέρνηση Ερντογάν.
Πάντως η είδηση των νέων συλλήψεων επέτεινε το κλίμα ανασφάλειας στις τουρκικές αγορές, με τη λίρα να σημειώνει νέα υποχώρηση έναντι των άλλων νομισμάτων. Το κλίμα επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο από ορισμένα δημοσιεύματα που εκτιμούν ότι το κεμαλικό κατεστημένο της γείτονος θα αντιδράσει «άμεσα», ίσως και σήμερα, με μια νέα προσπάθεια απαγόρευσης του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος ΑΚΡ από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας.

Η οργή των Αρμενίων

ΕΡΕΒΑΝ. Η αρμενική κυβέρνηση εξέφρασε την αγανάκτησή της για τις δηλώσεις Ερντογάν στο ΒΒC περί εκδίωξης 100.000
«παράνομων» Αρμενίων από τη χώρα. Ο αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Εντουαρντ Ναλμπαντιάν τόνισε μάλιστα ότι «τέτοιες δηλώσεις οδηγούν σε απολύτως αρνητικές συνέπειες» , θυμίζοντας με νόημα πως «τα γεγονότα που οδήγησαν στη γενοκτονία του 1915 ξεκίνησαν με τέτοιες ακριβώς δηλώσεις». Ο κ. Ναλμπαντιάν κάλεσε την Αγκυρα να επικυρώσει άμεσα την «ιστορική» συμφωνία του περασμένου Οκτωβρίου για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων και για άνοιγμα των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου