counter

free counters

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

O πόλεμος των Σέρβων στη Βοσνία ήταν «ιερός και δίκαιος»ειπε και εμφανίστηκε χθες στη Χάγη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.


ΧΑΓΗ Με το επιχείρημα ότι ο πόλεμος των Σέρβων στη Βοσνία ήταν «ιερός και δίκαιος» εμφανίστηκε χθες στη Χάγη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατά την επανάληψη της δίκης του, η οποία είχε διακοπεί τον περασμένο Νοέμβριο. Φορώντας σκούρο κοστούμι και με την εμβληματική λευκή κόμη του, ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων στον πόλεμο της περιόδου 1992-1995 παρουσιάστηκε άνετος και χαλαρός ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για τα Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ΙCΤΥ) για να δηλώσει αθώος και για τις 11 κατηγορίες που τον βαρύνουν.

Μιλώντας στα σερβικά και με ταχύ ρυθμό- σε σημείο που ανάγκασε αρκετές φορές τον πρόεδρο του δικαστηρίου να του ζητήσει να μιλάει πιο αργά- ο πρώην πολιτικός ηγέτης της Σερβικής Δημοκρατίας του Πάλε υποστήριξε ότι παρίσταται στη Χάγη όχι μόνο για να υπερασπίσει τον εαυτό του από τους κατηγόρους του, αλλά και «για να υπερασπίσει το μικρό έθνος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το οποίο υπέφερε επί 500 χρόνια και απέδειξε μετριοπάθεια και καρτερικότητα για να μπορέσει να επιβιώσει ελεύθερο».
Ο κ. Κάρατζιτς είπε ότι δεν υπήρχε κανένα σχέδιο γενοκτονίας ή εθνοκάθαρσης και ότι οι Σερβοβόσνιοι απλώς υπερασπίζονταν τους εαυτούς τους από την επιθετικότητα των μουσουλμάνων και των Κροατών. Για την επίθεση με ρουκέτες στην υπαίθρια αγορά του Σαράγεβο, την άνοιξη του 1994, από την οποία σκοτώθηκαν 70 άμαχοι, κατήγγειλε ότι « ήταν ένα σκηνοθετημένο κόλπο των εχθρών, με σκοπό να κατηγορήσουν τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις και να κερδίσουν τη μάχη των εντυπώσεων». Ο κ. Κάρατζιτς παρουσίασε στο δικαστήριο φωτογραφίες που δείχνουν την αγορά άδεια από κόσμο, λέγοντας ότι έτσι ήταν λίγο προτού εμφανιστούν ξαφνικά εκατοντάδες άνθρωποι και συμβεί το κακό.
Ο κ. Κάρατζιτς βαρύνεται με 11 κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλα κακουργήματα. Εκτός από τη σφαγή στην αγορά του Σαράγεβο, κατηγορείται για τις 43 μήνες πολιορκίας της πόλης, κατά τη διάρκεια της οποίας χάθηκαν περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα, για τη μεταφορά πολιτών χωρίς τη θέλησή τους, για την καταστροφή περιουσιών κτλ. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2008 στο Βελιγράδι, ύστερα από καταδίωξη που κράτησε 13 ολόκληρα χρόνια. Είχε αλλάξει όνομα και ζούσε σαν ιατροφιλόσοφος, δίνοντας μάλιστα και διαλέξεις. Η κατάθεσή του συνεχίζεται σήμερα. Από αύριο θα αρχίσει η εξέταση των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου