counter

free counters

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Αιματηρές εκλογές στο Ιράκ











Η δεύτερη εκλογική διαδικασία μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Ως «σημαντική δοκιμασία» για τη χώρα και τις προσπάθειες αποκατάστασης «σταθερότητας», μετά από χρόνια αιματοχυσίας, θεωρούνται οι βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ της Κυριακής. Περίπου 19 εκατομμύρια ψηφοφόροι ψήφισαν για να επιλέξουν μεταξύ 6.200 υποψηφίων, εκείνους που θα καταλάβουν τις 325 έδρες του κοινοβουλίου. Η σημερινή εκλογική διαδικασία είναι η δεύτερη μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Τρομοκρατικές επιθέσεις και βία

Τριάντα οχτώ νεκροί και 110 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από το κύμα βομβιστικών επιθέσεων. Σε δύο διαφορετικές συνοικίες της Βαγδάτης, δύο εκρήξεις βομβών προκάλεσαν την κατάρρευση δύο πολυκατοικιών και το θάνατο συνολικά 16 ανθρώπων και τον τραυματισμό 18.
Παράλληλα, περισσότερα από εξήντα βλήματα όλμου έπληξαν διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, κυρίως εντός της υψηλής ασφαλείας «πράσινης ζώνης» όπου βρίσκονται τα κρατικά κτίρια και πολλές πρεσβείες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν άλλοι οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν 40.
Στο Γιατρίμπ, 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας η οποία είχε τοποθετηθεί σε δρόμο που οδηγούσε σε εκλογικό τμήμα, ενώ στην πόλη Μπακούμπα, 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, πέντε εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν ταυτόχρονα σε πέντε εκλογικά τμήματα.
Στη Μοσούλη, δύο βόμβες εξερράγησαν χωρίς ευτυχώς να προκαλέσουν θύματα, όπως επίσης και στη σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπάρ, όπου περίπου 12 βλήματα όλμου ερρίφθησαν στο Ραμάντι και τη Φαλούτζα. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας στρατηγός Κασίμ αλ-Μουσαβί ανακοίνωσε ότι άρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας ιδιωτικών αυτοκινήτων στο κέντρο της Βαγδάτης, τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της ψηφοφορίας.
Ο αξιωματούχος δεν αιτιολόγησε την άρση της απαγόρευσης, η οποία είχε επιβληθεί ως μέτρο προστασίας των εκλογικών τμημάτων από βομβιστικές επιθέσεις, ενώ δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει για τα λεωφορεία και τα φορτηγά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου