counter

free counters

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

Iσραήλ-Παλαιστίνιοι:Εποικισμός-Εκθεση Γκολντστόουν

«Βολές» Μπάιντεν κατά Ισραήλ από τα κατεχόμενα


Οι Παλαιστίνιοι αποσύρονται από τις έμμεσες συνομιλίες με Ισραήλ

Γαλλία-ΕΕ-σύγκρουση στη Γάζα. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την έκθεση Γκολντστόουν.



1.«Βολές» Μπάιντεν κατά Ισραήλ από τα κατεχόμενα

Εντονα αντέδρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στην απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εγκρίνει την κατασκευή 1.600 κατοικιών σε οικισμό υπερορθόδοξων Εβραίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία επισκίασε την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή. Ο Μπάιντεν έστειλε το μήνυμα στο Ισραήλ ότι οι ΗΠΑ περιμένουν να τερματίσει την κατοχή της Δυτικής Οχθης και να επιτρέψει την ένωσή της με τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς δήλωσε σχετικά ότι οι Παλαιστίνιοι αξίζουν ένα ενιαίο εδαφικά ανεξάρτητο κράτος.



Ο ίδιος επέκρινε το σχέδιο του Ισραήλ για την επέκταση του οικισμού στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη από τον Μπάιντεν για την ανακοίνωση του σχεδίου επέκτασης του οικισμού, αλλά δε σκοπεύει να το αποσύρει με αποτέλεσμα να ξεκινούν σε αρνητικό κλίμα οι συνομιλίες, διάρκειας τεσσάρων μηνών, ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, με Αμερικανό διαμεσολαβητή, με στόχο να συμφωνήσουν σε πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το Μεσανατολικό.



Στην περιοχή θα περιοδεύσει τις επόμενες μέρες η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Κάθριν Αστον, η οποία θα επισκεφτεί μεταξύ άλλων τη Λωρίδα της Γάζας. Η Αστον κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να διαμορφώσουν κοινή εξωτερική πολιτική, ώστε να πάψει να μειώνεται η επιρροή των «27» στη διεθνή σκηνή.Αgelioforos.gr



2.Οι Παλαιστίνιοι αποσύρονται από τις έμμεσες συνομιλίες με Ισραήλ

Ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Άμρ Μούσα, επεσήμανε ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις έμμεσες, υπό Αμερικανική διαμεσολάβηση, συνομιλίες με το Ισραήλ, λόγω του νέου Ισραηλινού εποικιστικού σχεδίου.



Ο κ. Μούσα έκανε αυτή τη δήλωση μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσου στο Κάιρο.Ο Αραβικός Σύνδεσμος αναφέρει ότι η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών θα εξαρτηθεί από το αν το Ισραήλ θα τερματίσει την διεύρυνση των οικισμών του στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.



Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, καταδίκασε δημόσια τα εποικιστικά σχέδια για την κατασκευή 1.600 νέων κατοικιών στην διαφιλονικούμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, που ανακοίνωσαν την Τρίτη οι Ισραηλινοί.Ο κ. Μπάιντεν επεσήμανε ότι τα σχέδια του Ισραήλ, «υποσκάπτουν» την σχέση εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητη για την επανέναρξη των Ισραηλο-Παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.



Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τη Τετάρτη απ’ τους Ισραηλινούς να αντιστρέψουν την εποικιστική τους απόφαση.voanews.com



3.Γαλλία-ΕΕ-σύγκρουση στη Γάζα. Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν την έκθεση Γκολντστόουν.



Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε σήμερα την υποστήριξή του στην έκθεση Γκολντστόουν του ΟΗΕ σχετικά με τη σύγκρουση στη Γάζα τον Δεκέμβριο 2008-Ιανουάριο 2009, και απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με "τις καταγγελλόμενες υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου" που φέρεται ότι διεπράχθησαν με την ευκαιρία αυτή.



Η έκθεση του δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν έχει κατηγορήσει το Ισραήλ και τις παλαιστινιακές ομάδες ότι έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου και συνέστησε την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), εάν το Ισραήλ αρνηθεί να αρχίσει μια "αξιόπιστη" έρευνα Στο ψήφισμά τους που εγκρίθηκε σήμερα, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι τα κράτη της ΕΕ και η αρχηγός της ευρωπαϊκής διπλωματίας Καθριν Αστον, θα πρέπει να "ζητήσουν δημόσια την εφαρμογή των συστάσεων" της έκθεσης αυτής- η οποία έχει επικριθεί αυστηρά από το Ισραήλ.



Το Κοινοβούλιο καλεί τα δύο μέρη "να κάνουν μέσα σε πέντε μήνες" αμερόληπτες έρευνες, σύμφωνα με το αίτημα που διατυπώθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.Οι έρευνες αυτές θα πρέπει να αναζητήσουν και να "αποδώσουν τις ευθύνες για όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων των καταγγελλόμενων εγκλημάτων πολέμου".



Οι ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι "η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του αποκλεισμού, ο οποίος είναι αντίθετος προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο".Η κα.Αστον αναμένεται στο Ισραήλ την προσεχή Τετάρτη και θα πρέπει επίσης να επισκεφθεί και τη Λωρίδα της Γάζας.express





Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/03/i.html#ixzz0hlODUeWR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου