counter

free counters

Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ο Ερντογάν δεν κατάφερε να πίσει την καγκελάριο Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία


Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

ΑΓΚΥΡΑ Τονίζοντας τις διαφωνίες της σε όλα τα σημαντικά ζητήματα, αλλά αποφεύγοντας να επαναλάβει τη γνωστή άποψή της για μη ένταξη αλλά απλώς « προνομιακή σχέση» της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ταξίδεψε χθες στην Αγκυρα ως «φίλη» της Τουρκίας και είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η κυρία Μέρκελ έθεσε ως προϋποθέσεις συνέχισης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ- Τουρκίας την άσκηση πίεσης προς το Ιράν για να σταματήσει το αμφιλεγόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα. « Θα ήμασταν ευτυχείς αν η Τουρκία ψήφιζε τον Απρίλιο στο ζήτημα του Ιράν τη θέση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης » είπε. Στα μέσα Απριλίου γίνεται στην Ουάσιγκτον η Σύνοδος Κορυφής για την Πυρηνική Ασφάλεια.
Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν τάχθηκε κατά της επιβολής οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, λέγοντας ότι αυτός « δεν είναι υγιής δρόμος. Ο καλύτερος δρόμος είναι αυτός της διπλωματίας ». Η Τουρκία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων που συζητείται να επιβληθούν στο Ιράν και θεωρεί ότι θα πλήξουν αναπόφευκτα τις εμπορικές σχέσεις Αγκυρας- Τεχεράνης. « Η Τουρκία μοιράζεται 380 χιλιόμετρα συνόρων με το Ιράν και αποτελεί σημαντικό της εταίρο, ειδικά στον τομέα της ενέργειας » είπε ο κ. Ερντογάν.
« Συνεχίζουμε τις ενταξιακές συνομιλίες,ο τερματισμός των οποίων έχει ανοικτή ημερομηνία. Η Γερμανία δεσμεύεται να τηρήσει όλες τις υφιστάμενες συμφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ενωση» δήλωσε η κυρία Μέρκελ. Σε ό,τι αφορά τις διμερείς διαφορές των δύο χωρών, ο κ. Ερντογάν ζήτησε την υποστήριξη της κυρίας Μέρκελ για τη δημιουργία τουρκόφωνων σχολείων στη Γερμανία, ανταποδίδοντας το γεγονός της ύπαρξης αρκετών γερμανόφωνων σχολείων στην Τουρκία. Η απάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου ήταν ηπιότερη από άλλες φορές που απέρριπτε το αίτημα της Αγκυρας: « Αν η Γερμανία διαθέτει ξενόγλωσσα σχολεία σε άλλες χώρες,για παράδειγμα στην Τουρκία... τότε φυσικά και η Τουρκία μπορεί να έχει σχολεία στη Γερμανία » είπε, αλλά πρόσθεσε: « Ομως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί αυτό σαν δικαιολογία για τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία για να μη μαθαίνουν τη γερμανική γλώσσα ».


«Να ανοίξουν τα λιμάνια σε κυπριακά πλοία»

ΑΓΚΥΡΑ. Η καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε να ανοίξουν το ταχύτερο όλα τα λιμάνια της Τουρκίας για τα πλοία που έχουν νηολογηθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης, όπως ορίζουν οι ενταξιακές διαδικασίες. « Το σημαντικότερο ζήτημα είναι η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας. Πρέπει να ρυθμίσουμε το ζήτημα της Κύπρου. Από αυτό θα επωφεληθούμε όλοι» δήλωσε χαρακτηριστικά στους τούρκους συνομιλητές της η Ανγκελα Μέρκελ. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Αγκυρας προβλέπει τη χρήση των τουρκικών λιμανιών (και) από όλα τα κυπριακά πλοία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου