counter

free counters

Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Νέα συμφωνία για οπλοστάσια. Στη «γραμμή τερματισμού» ΗΠΑ-Ρωσία για την αντικαστάσταση της START
















Μόσχα - Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 [ 18:29 ]
Προς τελική συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών τους οπλοστασίων κινούνται Ρωσία και ΗΠΑ, δηλώνουν Χίλαρι Κλίντον και Σεργκέι Λαβρόφ κατόπιν συνάντησης στη Μόσχα. Μεσανατολικό και Ιράν συμπληρώνουν την ατζέντα με την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ να ζητά από τη Ρωσία να καθυστερήσει τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ.
Τη στιγμή που η Χίλαρι Κλίντον και ο Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκονταν ενώπιος ενωπίω στη Μόσχα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωνε ότι πρόκειται να λειτουργήσει το καλοκαίρι ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ στο νότιο Ιράν, ο οποίος προκαλεί διαρκώς τριβές στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση και η έναρξη λειτουργίας του έχει καθυστερήσει κατ' επανάληψη.
Στην ακόλουθη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λαβρόφ, η Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως η λειτουργία του σταθμού είναι «πρόωρη» χωρίς να έχουν προηγηθεί διαβεβαιώσεις για τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Η Κλίντον κάλεσε τη Ρωσία να καθυστερήσει στα σχέδια έως ότου αποδείξει το Ιράν ότι δεν επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών από την πλευρά του απάντησε ότι ο σταθμός του Μπουσέρ έχει σημασία-κλειδί στη διατήρηση της παρουσίας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στο Ιράν.
Το σχέδιο της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού άρχισε από την γερμανική Siemens πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979,στην συνέχεια διακόπηκε λίγο μετά την έναρξη του ιρανο-ιρακινού πολέμου το 1980. Η Ρωσία ανέλαβε την κατασκευή του το 1994 και η ολοκλήρωσή του προβλεπόταν αρχικά για το 1999, αλλά επίσημα αποπερατώθηκε τον Φεβρουάριο.
* Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ πρόκειται να έχει συνάντηση την Παρασκευή με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν.

Προς συμφωνία αντικατάστασης της START

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Χίλαρι Κλίντον ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι Μόσχα και Ουάσινγκτον βρίσκονται «στη γραμμή τερματισμού» στις διαπραγματεύσεις για την αντικάτασταση της Συνθήκης START, της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας του 1991 που εξέπνευσε το 2009.
Για σημαντική πρόοδο μίλησε και η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι αναμένει πως η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών θα υπογραφεί σύντομα. Η πολυαναμενόμενη αντικατάσταση της START αποτελεί σημαντική εξέλιξη και εντάσσεται στο πλαίσιο της «επανεκκίνησης» σχέσεων των δύο χωρών επί διακυβέρνησης Ομπάμα.
Η Χίλαρι Κλίντον βρίσκεται στη Μόσχα για επίσκεψη δύο ημερών στη διάρκεια της οποίας θα μετάσχει (την Παρασκευή) στη συνεδρίαση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, η οποία έρχεται σε κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ διαταράσσονται από την προκλητική ανακοίνωση της κυβέρνησης Νετανιάχου για την επέκταση του εποικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Λαβρόφ: «Ούτε φίλος, ούτε εχθρός οι ΗΠΑ»

Λίγο πριν από τη συνάντησή του με την Χίλαρι Κλίντον ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν είναι πλέον εχθρός ,αλλά ούτε ακόμη φίλος».
O Λαβρόφ είπε ότι η προσωπική του σχέση με την Κλίντον είναι «επικοδομητική» και «προσανατολισμένη στην εξεύρεση λύσεων».
Η σχέση μεταξύ του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Αμερικανού ομολόγου του Μπαράκ Ομπάμα, 20 χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι μία σχέση «εμπιστοσύνης», προσέθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Ως παράδειγμα του διμερούς προβλήματος με τις ΗΠΑ ο Λαβρόφ επικαλέστηκε την διαφορά σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. «Για εμάς το Ιράν είναι ένας γείτονας με τον οποίο έχουμε ιστορικές σχέσεις και με το οποίον συνεργαζόμαστε πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου