counter

free counters

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Συνομιλίες Γ.Παπανδρέου σε συνέχεια επίσκεψης Νετανιάχου -Έκθεση Stratfor για Ελλάδα και Ισραήλ




Σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου σε συνέχεια της επίσκεψης Νετανιάχου στην Αθήνα, ενώ το ινστιτούτο Stratfor σε έκθεσή του έσπευσε να μειώσει την αξία της γεωπολιτικής προσέγγιης Ελλάδας-Ισραήλ λόγω της "αδυμανίας" της Ελλάδας. Οι συνομιλίες είχαν στο επίκεντρό τους την κατάσταση στην Μέση Ανατολή και την επικείμενη έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών και πραγματοποιήθηκαν λίγο μετά την επίσκεψη στην Αθήνα του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπένζαμιν Νετανιάχου.

Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επίσκεψη Νετανιάχου στην Αθήνα αλλά και για την δική του επίσκεψη στην Μέση Ανατολή και τις συνομιλίες που είχε με ηγέτες της περιοχής.

Στη συζήτηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον κ. Ρομπάι δεν έλειψαν οι αναφορές στις εξελίξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Η εκτενής συζήτηση για την Μέση Ανατολή, αλλά και η έκφραση αμοιβαίας ελπίδας για συνάντησή τους συντόμως, κυριάρχησαν στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.

Τέλος, στην διάρκεια μακράς τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο κ. Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ συζητήθηκαν τόσο η κατάσταση στην Μέση Ανατολή όσο και οι επαφές του έλληνα πρωθυπουργού με τους Παλαιστινίους, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στα Βαλκάνια και το Κυπριακό.

Στο μεταξύ το γνωστό ινστιτούτο γεωπολιτικης Stratfor (ελαφρά φιλοτουρκικής "απόχρωσης" αλλά με βαρύνοντα λόγο στην διαμόρφωση της εξωτερικης πολιτικής της Ουάσιγκτον), εξ αφορμής των δύο συναντήσεων Παπανδρέου-Νετανιάχου μέσα σ' ένα μήνα, σε σχετική ανάλυσή του εκτίμησε ότι το Ισραήλ «επιδιώκει να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποτελέσει δύναμη στη Μέση Ανατολή», σε μια χρονική συγκυρία που «η αδύναμη Αθήνα επιθυμεί να δείξει στην Αγκυρα ότι διαθέτει επιλογές, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο».

Για το συντάκτη του αμερικανικού ινστιτούτου, «η Ελλάδα αποτελεί το τέλειο εργαλείο για το Ισραήλ, δεδομένης της ελληνοτουρκικής διαμάχης που υπάρχει στο Αιγαίο», καθώς «ο έλεγχος του Αιγαίου είναι ζωτικής σημασίας για την Αθήνα στην άσκηση της κυριαρχίας».

Η οικονομική κρίση όμως, κατά το Stratfor, συν το γεγονός ότι η Αγκυρα επιχειρεί να γίνει μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή, δεν επιτρέπουν στην Αθήνα να αποτελέσει ούτε καν απειλή για την Αγκυρα.

Το αμερικανικό ινστιτούτο υποστηρίζει ότι στόχος της διπλωματικής προσέγγισης είναι να στριμωχτεί η Αγκυρα, γιατί το μεν Τελ Αβίβ ελπίζει ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανησυχεί για μια δυναμική Ελλάδα στα δυτικά της σύνορα, η δε Αθήνα επιθυμεί να επιδείξει στην Αγκυρα ότι διαθέτει και άλλες επιλογές για να διατηρηθεί η ισορροπία στο Αιγαίο.

Με την αποδυνάμωση της συμμαχίας Αγκυρας-Τελ Αβίβ, η Αθήνα βλέπει μια ευκαιρία να στείλει ένα μήνυμα προς την Αγκυρα.

«Ωστόσο, από ισραηλινή άποψη, μια συμμαχία με την Ελλάδα αποτελεί μετά βίας ένα υποκατάστατο της σχέσης όπως ήταν αυτή με την Τουρκία». Η ανάλυση του Stratfor υποτιμά ανοιχτά το ρόλο και τη γεωπολιτική δύναμη της χώρας στην παρούσα συγκυρία, χωρίς να βλέπει να "αναρρώνει" άμεσα. Η συνεργασία με την Ελλάδα δεν θα έχει καμία επίπτωση στη συνολική στάση του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία επιρροή στην περιοχή». Αντιθέτως, «το ίδιο δεν συμβαίνει και με την Τουρκία. Η Τουρκία, ως σύμμαχος, θα αποτελούσε ισχυρό πλεονέκτημα για το Ισραήλ. Επιπλέον, η ελληνο-ισραηλινή στρατιωτική συνεργασία δεν είναι κάτι καινούργιο».

Καταλήγοντας, το Stratfor θεωρεί ότι «αυτές οι διπλωματικές κινήσεις αποτελούν κάτι λίγο παραπάνω από ένα μήνυμα προς την Τουρκία. Το Ισραήλ ερεθίζει την Αγκυρα με την αύξηση των δεσμών με την Αθήνα και η Ελλάδα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να προσελκύει την προσοχή, δεδομένων των σημερινών πιέσεων που της ασκούνται. Αλλά με τις προτεραιότητες του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή να εμποδίσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να καταστεί περιφερειακή δύναμη και με την Ελλάδα πάρα πολύ αδύναμη να αποτελέσει αξιόπιστη απειλή, θα χρειαστεί κάτι πολύ περισσότερο πέρα από την επιφανειακή σύσφιγξη των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, προκειμένου να δώσουν κίνητρο στην Αγκυρα να αλλάξει την πορεία της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου