counter

free counters

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Περιορισμένη η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2011

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Γκέιτς, που υπερασπίστηκε το Πακιστάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς διαβεβαίωσε σήμερα ότι ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών στρατιωτών θα παραμείνει στο Αφγανιστάν μετά την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2011. «Πιστεύω ότι πρέπει να επαναλάβουμε το μήνυμα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε το Αφγανιστάν το 2011», δήλωσε ο Γκέιτς στην τηλεοπτική εκπομή «This week» στο δίκτυο ABC. «Η γνώμη μου είναι ότι, αρχικά, οι αποχωρήσεις (των στρατιωτών) θα είναι περιορισμένες», εξήγησε ο Γκέιτς.

Στην ερώτηση αν οι Ταλιμπάν μπορεί να περιμένουν το καλοκαίρι του 2100 για να εξαπολύσουν μία μεγάλη επίθεση, ο Γκέιτς απάντησε: «θα χαρούμε (αν συμβεί αυτό), διότι θα είμαστε εκεί (μετά τον Ιούλιο του 2011) και θα είμαστε εκεί με μεγάλο αριθμό στρατιωτών».

Παραδέχθηκε πάντως ότι οι αμερικανικές απώλειες αυξάνονται, όμως φάνηκε αισιόδοξος για το τέλος της σύρραξης διαβεβαιώνοντας ότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην ασφάλεια, την οικονομία και την τοπική αυτοδιοίκηση στις νότιες επαρχίες Κανταχάρ και Χελμάντ.

Εξάλλου ο Γκέιτς υπερασπίστηκε το Πακιστάν, μετά τις διαρροές στον ιστότοπο Wikileaks, σύμφωνα με τις οποίες Πακιστανοί πράκτορες συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν, δηλώνοντας ότι η χώρα εργάζεται ενεργά για τον εντοπισμό ανταρτών.

«Παρατηρώ μία αλλαγή στην στρατηγική του Πακιστάν», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός. «Συνεργάζονται όλο και περισσότερο μαζί μας και προσπαθούν μαζί μας να πολεμήσουν κατά των ανταρτών», διαβεβαίωσε επισημαίνοντας ότι «140.000 στρατιώτες στα βορειοδυτικά του Πακιστάν μάχονται κατά των ίδιων ανταρτών με εμάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου