counter

free counters

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Οι τρεις άξονες της αλβανικής εξωτερικής πολιτικής

Στη διάσκεψη των αλβανών πρέσβεων που πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα, καθορίστηκαν οι τρεις κύριοι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας για το έτος 2011. Σύμφωνα με την αλβανική τηλεόραση, η προσοχή των διπλωματών επικεντρώνονται στην απελευθέρωση της βίζας για την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών στις ευρωπαϊκές χώρες, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τέλος, η περαιτέρω αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου ως ανεξάρτητου κράτους.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος της Αλβανίας Bamir Topi, ο πρωθυπουργός Sali Berisha και ο υπουργός Εξωτερικών Ilir Mera. Ο Αλβανός πρόεδρος, σε μεγάλο μέρος της ομιλίας του, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας όλων των πολιτικών κομμάτων, την αποκατάσταση του πολιτικού διαλόγου καθώς και τη σωστή ενημέρωση από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Selim Belortaja στο αλβανικό κανάλι ALSAT, σχετικά με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες των Τιράνων. «Πέρα από τους τρεις κύριους πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής, θα δώσουμε περισσότερη έμφαση στις οικονομικές σχέσεις μας με το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Belortaja.

Στο μεταξύ πολλά σχόλια ακολούθησαν την δημοσιοποίηση των τριών κυρίων στόχων της αλβανικής κυβέρνησης, που η τελευταία επικρίθηκε, κυρίως, με την έμφαση που δόθηκε για την κατάργηση της βίζας , ότι επιδιώκει με τη μεταναστευτική πολιτική της να διώξει τους Αλβανούς από τη χώρα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου