counter

free counters

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Στρατιωτική άσκηση της Κίνας με φόντο τις κοινές ασκήσεις ΗΠΑ-Ν.Κορέας

Ολοκληρώνεται μεγάλης κλίμακας πενθήμερη άσκηση των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων ενώ το κλίμα με την Ουάσινγκτον είναι τεταμένο μετά την κοινή άσκηση ΗΠΑ και Νοτίου Κορέας τον περασμένο μήνα αλλά και τη διαμάχη για το καθεστώς διέλευσης της Κίτρινης Θάλασσας.

Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο και το Reuters, η στρατιωτική άσκηση που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή περιλαμβάνει ασκήσεις αντιαεροπορικές άμυνας με πραγματικά πυρά και κινητοποιεί δεκάδες αεροσκάφη και χιλιάδες ένστολους.

Κατά κανόνα οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις παραμένουν μυστικές και δημοσιοποιούνται μετά την ολοκλήρωσή τους, αλλά αυτή τη φορά η «Εμπροσθοφυλακή 2010» είχε διαφημιστεί έντονα. H άσκηση πραγματοποιείται και στην κινεζική επαρχία Σαντόνγκ, που βρέχεται από την Κίτρινη Θάλασσα, και στόχος είναι η εκπαίδευση στην αντιαεροπορική άμυνα του (κοντινού) Πεκίνου.

Η άσκηση γίνεται ενώ ΗΠΑ και Κίνα είχαν βρεθεί σε διπλωματική διαμάχη για την κοινή άσκηση αμερικανικών και νοτιοκορεατικών δυνάμεων στην Κίτρινη Θάλασσα, με το Πεκίνο να εκφράζει την έντονη αντίδρασή του. Τελικά, μεγάλο μέρος της άσκησης είχε διεξαχθεί στη Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, η Κίνα έχει ενοχληθεί από την αμερικανική στάση για το καθεστώς της Κίτρινης Θάλασσας: Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας στο περιφερειακό φόρουμ της ASEAN τον Ιούλιο στο Ανόι, είχε εκφρασθεί υπέρ της ελεύθερης διέλευσης στην Κίτρινη Θάλασσα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου