counter

free counters

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Έτοιμες για αποχώρηση από το Ιράκ το 2011 οι ΗΠΑ, κατά τον Αμερικανό στρατιωτικό διοικητή


Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ υπογράμμισε ότι οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας θα είναι έτοιμες για την οριστική αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων το 2011, όμως οι ΗΠΑ μπορούν να επιστρέψουν στην ένοπλη δράση μόνο σε περίπτωση «πλήρους αποτυχίας των ιρακινών δυνάμεων».

Πάντως, όπως τόνισε σε συνέντευξη στο CNN ο στρατηγός Ρέιμοντ Οντιέρνο, επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, «δεν βλέπουμε να συμβαίνει αυτό».

Σε ερώτηση αν οι ιρακινές δυνάμεις θα είναι αρκετές για να επιτρέψουν την πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων έως τα τέλη του 2011, ο Οντιέρνο απάντησε «η σημερινή μου εκτίμηση είναι πως, ναι, θα είναι».

Ο στρατηγός δήλωσε πως οι εξτρεμιστικές ομάδες «έχουν παταχθεί» και παρά τη συνεχιζόμενη βία, η συνολική κατάσταση της ασφάλειας βελτιώνεται, μαζί με την ικανότητα του ιρακινού κράτους να προστατεύει τον λαό του και να ασκεί τις κυβερνητικές λειτουργίες.

Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να μειώσει από τις 176.000 που ήταν στις αρχές του 2009 στις 50.000 τις δυνάμεις του στο Ιράκ έως την 1η Σεπτεμβρίου. Οι στρατιώτες αυτοί θα παραμείνουν «έχοντας εκπαιδευτικό, συμβουλευτικό, βοηθητικό ρόλο» έως τον επόμενο χρόνο, ανέφερε ο στρατηγός Οντιέρνο.

Πάντως, πρόσθεσε, μετά τη σχεδιαζόμενη λήξη της στρατιωτικής αποστολής, οι ΗΠΑ θα παραμείνουν για τον έλεγχο των συνόρων και του εναέριου χώρου ενώ διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο να βοηθήσουν στην ανάπτυξη των «υποδομών και της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας» στο Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου