counter

free counters

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Μια άλλη άποψη για τα σπασμένα νεκροταφεία στην Κομοτηνή



Πολλά ερωτηματικά και αντιδράσεις προκάλεσε το άρθρο το οποίο έκανε ο γνωστός δημοσιογράφος από την τηλεοπτική εκπομπή «Πρωταγωνιστές» Σταύρος Θεοδωράκης και αφορούσε τους βανδαλισμούς στο μουσουλμανικό νεκροταφείο της Κομοτηνής.

-Από την αρχή ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι «δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάποιοι Έλληνες Ορθόδοξοι καταστρέφουν ένα μουσουλμανικό νεκροταφείο», προεξοφλώντας με εύκολο και αβασάνιστο τρόπο την προέλευση των δραστών.

-Βέβαια συνεχίζει παρακάτω λέγοντας ότι οι δράστες επέλεξαν την ημέρα που ξαναλειτουργούσε η Παναγία Σουμελά με προφανή στόχο «να μάθουν οι Τούρκοι ότι οι Έλληνες κατέστρεψαν το μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Κομοτηνή, να δουν μπροστά τους τα ελληνικά πούλμαν, να πετάξουν μια πέτρα, να γίνει φασαρία και να χαλάσει όλο αυτό που με κόπο και περισσή διπλωματία κατάφερε ο Βαρθολομαίος. Να λειτουργεί δηλαδή ως ναός κάθε Δεκαπενταύγουστο, το μουσείο της Σουμελά».

-Σε μια υπέρβαση της άποψής του ο γνωστός δημοσιογράφος υπογραμμίζει ότι το φέρσιμο η τουρκική αστυνομία προστάτευσε την τελετή και το μνημείο της Σουμελά, σε αντίθεση με την ελληνική αστυνομία που δεν έκανε το ίδιο.

-Μάλιστα αναρωτιέται τι θα γινόταν αν στην περίοδο του ραμαζανιού 10.000 Τούρκοι επισκέπτες πήγαιναν στο σπίτι του Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη ή σε άλλα μουσουλμανικά μνημεία της Ελλάδας, λες και υπάρχει απαγόρευση για κάτι τέτοιο, αψηφώντας ότι ουδείς ποτέ στην χώρα μας απαγόρευσε σε κάποιον να επισκεφθεί οποιοδήποτε τζαμί η μνημείο μουσουλμανικό ή μη.

-Ο κ. Θεοδωράκης προεξοφλεί ακόμη με βεβαιότητα ότι οι «υπερπατριώτες», όπως τους αποκαλεί, της Κομοτηνής θα ξαναχτυπήσουν, για να τορπιλίσουν το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας.

-Αναρωτιούνται πολλοί, που παραθέριζε ο κ. Θεοδωράκης, όταν έβγαιναν τα τουρκικά σκάφη για έρευνες λίγα μίλια έξω από τα Θρακικά παράλια ή όταν οι μουσουλμάνοι κάτοικοι του Ηφαίστου σε πομπή έφταναν μέχρι το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής, ζητώντας την προστασία του τούρκου προξένου, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το εύνομο Ελληνικό κράτος, και τις αρχές του.

-Καλή η εξ αποστάσεως ανάλυση για την δημιουργία εντυπώσεων, αλλά η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική για τους κατά καιρούς εκδρομείς στην Θράκη, όπου πέρα από το φολκλόρ περιτύλιγμα, το εσωτερικό παραμένει εντελώς διαφορετικό.

Τα επισήμανε αναγνώστης και το μεταφέρουμε.

-Ακόμη και σήμερα μετά από πέντε μέρες που σημειώθηκε ο βανδαλισμός στο μουσουλμανικό νεκροταφείο στην περιοχή της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, περιπολικό βρίσκεται σε καθημερινή βάση και φυλάει τον χώρο σε 24ωρη βάση.

-Αν συνέβαινε το ίδιο σε χριστιανικό νεκροταφείο ποια θα ήταν η αντίδρασή μας, όχι μόνο ως αστυνομία αλλά και ως κοινωνία;

-Πολλές φορές στο παρελθόν έχουν συμβεί παρόμοια περιστατικά στα οποία ή κάποιοι μεθυσμένοι ή κάποιοι που έψαχναν για κρυμμένους θησαυρούς αλλά και άτομα με ψυχολογικά προβλήματα, έμπαιναν στους ιερούς αυτούς χώρους και έκαναν καταστροφές.

-Τελευταία είχαμε και την επίθεση στα χριστιανικά νεκροταφεία συμμοριών οι οποίες έσπασαν και ξεκολλούσαν καντήλια και άλλα εξαρτήματα τα οποία στη συνέχεια πουλούσαν ως σίδερα ή μέταλλα.

-Άρα λοιπόν καλό είναι να μην κάνουμε την τρίχα τριχιά και βέβαια να μπορούμε να αξιολογούμε τα γεγονότα με καθαρή ματιά και χωρίς υπερβολές.

-Βέβαια στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και ειδικότερα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, κάθε ενέργεια η οποία προσβάλλει το θρησκευτικό συναίσθημα παίρνει άλλες διαστάσεις και καλό θα είναι η αστυνομία αντί να φυλάει νυχθημερόν τα νεκροταφεία καλά θα κάνει να ψάξει να βρει αυτούς που δημιουργούν τα προβλήματα και πιθανόν να καταλήξει σε συμπεράσματα τα οποία πολλούς μπορεί να ξυπνήσουν.

-‘Άλλωστε η εγκληματικότητα ιδιαίτερα σε κάποιους μαχαλάδες είναι αυξημένη και οι κλοπές και οι διαρρήξεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου