counter

free counters

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

Στην Αμπχαζία ο Μεντβέντεφ κατά τη δεύτερη επέτειο του πολέμου με τη Γεωργία



Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία επαρχία της Αμπχαζίας πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ για να παραστεί στη δεύτερη επέτειο από τον πόλεμο που έφερε αντιμέτωπες τη Μόσχα και την Τυφλίδα τον Αύγουστο του 2008.

Ο Μεντβέντεφ συναντήθηκε με τον αυτόκλητο πρόεδρο της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπαγκάπς και κατόπιν μετέβη στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σοχούμι, έδρα της επαρχίας, η οποία αποσχίσθηκε από τη Γεωργία μετά το πέρας ενός αιματηρού πολέμου το 1992-3.

Η επίσκεψη του Μεντβέντεφ συνέπεσε συμβολικά με την δεύτερη επέτειο του ρωσο-γεωργιανού πολέμου το 2008 και ο Ρώσος πρόεδρος δεν έχασε την ευκαιρία να υπερασπισθεί τη νομιμότητα της ρωσικής επέμβασης υπέρ της Νότιας Οσετίας.

«Δεν ήταν μία απλή απόφαση, όμως ο χρόνος απέδειξε πως ήταν η ορθή απόφαση. Η υπόσταση των λαών της Νοτίου Οσετίας και της Αμπχαζίας απειλούνταν. Εάν δεν λαμβάναμε αυτήν την απόφαση, σήμερα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική», τόνισε ο ίδιος.

Η Γεωργία, όπως ήταν φυσικό, αντέδρασε αρνητικά στην επίσκεψη του Μεντβέντεφ.

«Φρονώ πως θα ήταν καλλίτερα να συγκεντρωθεί ο Ρώσος πρόεδρος στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας του. Πιστεύω πως προσπαθεί μάλλον να στρέψει αλλού την προσοχή» από τις πυρκαγιές στη Ρωσία, είπε ο αντιπρόεδρος της γεωργιανής κυβέρνησης Τιμούρ Γιακομπασβίλι.

«Πασχίζουν διαρκώς να παίξουν ένα παιγνίδι, το οποίο έχουν χάσει ήδη. Τα εδάφη αυτά (Ν.Οσετία και Αμπχαζία) έχουν χαρακτηρισθεί κατεχόμενα και η επίσκεψη αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτε και ούτε θα αποφέρει τίποτε θετικό στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου