Ένας ακόμη αιρετικός και απροκάλυπτα επικριτικός Τούρκος δημοσιογράφος καταγράφει μια εξαιρετικά προωθημένη άποψη για την τουρκική εξωτερική πολιτική.
Ο αρθρογράφος είναι ο Μουσταφά Ακιόλ, ο οποίος διάλεξε ένα πρωτότυπο τρόπο για να σχολιάσει την τουρκική απόφαση αφαίρεσης του Ιράν από τη λίστα των χωρών που συνιστούν απειλή εθνικής ασφαλείας για τη χώρα.
Ο Ακιόλ αναρωτιέται εάν οι τουρκικές αβρότητες προς το Ιράν οδηγούν τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στον περίφημο «άξονα του κακού» (Ιράν, Ιράκ, Βόρεια Κορέα)! Την περίφημη φράση που είχε εισαγάγει στη διεθνή ορολογία ο προηγούμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους ο νεώτερος, στην ετήσια ομιλία του (State of the Union Address) ενώπιον του Κογκρέσου, στις 29 Ιανουαρίου 2002.
Η τοποθέτηση του συντάκτη στο ζήτημα είναι απολύτως φιλοκυβερνητική. Στηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης του 2003 να επιλέξει συνειδητά να μην εμπλακεί στον «προληπτικό» πόλεμο στο Ιράκ, ο οποίος είχε στηριχτεί στο φαιδρό επιχείρημα της ύπαρξης μη συμβατικού οπλοστασίου (πυρηνικού) στην κατοχή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν.
Στην περίπτωση του Ιράν, ενώ αναφέρει ότι συμμερίζεται τους φόβους της διεθνούς κοινότητας, αλλά θέτει το ερώτημα ποιος τρόπος αντίδρασης είναι ο κατάλληλος, με την Άγκυρα να διαφωνεί τόσο με τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και με την πιο επιθετική στάση του Ισραήλ και των συμμάχων του στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών.
Και υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση του καταστρεπτικού μακροπρόθεσμα πολέμου του 2004 η Τουρκία αποδείχτηκε ότι είχε δίκιο, επτά χρόνια μετά οι Τούρκοι αναρωτιούνται «εάν θα μάθουν ποτέ» (να μην επαναλαμβάνουν τα λάθη)…
Η αλήθεια είναι ότι ορισμένες φορές στις τουρκικές εφημερίδες βρίσκει κανείς πολύ πιο ενδιαφέροντα και ευφάνταστα άρθρα από αντίστοιχα σε εφημερίδες τις Δύσης που συχνά είναι άνευρα, χωρίς ξεκάθαρο ή ανεπαρκές επιχείρημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου