counter

free counters

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα σε έκτακτη ευρωπαϊκή διάσκεψη υπουργών για την μετανάστευση

Έκτακτη ευρωπαϊκή διάσκεψη υπουργών Εσωτερικών διοργανώνει η Γαλλία με θέμα το ζήτημα της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Η διάσκεψη πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 6 Σεπτεμβρίου και θα συμμετέχουν χώρες μέλη της ΕΕ. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, η βελγική Ευρωπαϊκή Προεδρία καθώς και του Καναδά έχουν προσκληθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τον εκπρόσωπο τύπου του υπουργείο Εσωτερικών της Ρουμανίας Mihai Somfalean ο Ρουμάνος υπουργός δεν έχει ακόμα προσκληθεί από την γαλλική κυβέρνηση. Το ζήτημα της μετανάστευσης έχει μετατραπεί σε βασικό μέρος της ατζέντας του Γάλλου Προέδρου με τις απελάσεις περίπου 700 Ρομά ρουμανικής και βουλγαρικής καταγωγής από την Γαλλία οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για παράνομες πράξεις και κατοικούσαν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς. Συνολικά 300 παράνομοι καταυλισμοί πρόκειται να διαλυθούν εκ των οποίων οι 200 ανήκουν σε Ρομά.

Η γαλλική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι οι καταυλισμοί αυτοί έχουν μετατραπεί σε κέντρο εκμετάλλευσης μικρών παιδιών, παράνομων συναλλαγών, πορνείας κλπ. Το σίγουρο είναι ότι η διάσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμα ευκαιρία για την Ελλάδα ώστε να αποδείξει το αληθινό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας με τις συνεχόμενες αφίξεις παράνομων αλλοδαπών από την Τουρκία παρά τις δύο συνολικά συμφωνίες (συμφωνίες επανεισδοχής παράνομων μεταναστών στην Τουρκία το 2001 και 2010) που έχει υπογράψει η γειτονική χώρα με την Ελλάδα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

Παράλληλα η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει το βήμα για την ελληνική πλευρά ώστε να ζητήσει την τροποποίηση του κανονισμού του Δουβλίνου II, όσον αφορά την υποχρέωση της ευρωπαϊκής χώρας εισόδου των παράνομων αλλοδαπών, να εξετάζει τα αιτήματα ασύλου και μην επιτρέπει τη συνέχιση της πορείας αυτών προς άλλες χώρες της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου