counter

free counters

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Πυρηνικό σταθμό στις ακτές της Μεσογείου θα κατασκευάσει η Αίγυπτος

«Πυρηνικές φιλοδοξίες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος αραβικής εφημερίδας, το οποίο αναφέρεται στις προθέσεις του προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, να κατασκευάσει την πρώτη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στη Μεσόγειο.

"Είκοσι χρόνια μετά τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματός της, η Αίγυπτος αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή το 2013 του πρώτου της εργοστασίου στο Al-Dabaa στις ακτές της Μεσογείου", σημειώνει η εφημερίδα Jeune Afrique.

Η περιοχή του Al-Dabaa είναι περιζήτητη εδώ και αρκετό καιρό, διότι κύκλοι που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ήθελαν να κατασκευάσουν εκεί τουριστικά θέρετρα, ενώ επιχειρηματίες προτιμούσαν την πυρηνική ενέργεια.

Ο Χόσνι Μουμπάρακ αποφάσισε να "ευεργετήσει" τους δεύτερους, σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια στην Αίγυπτο αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 7% μεταξύ των 1997 και 2004, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, κατά 6-7%, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τον Οκτώβριο του 2007, ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του θα αποκτούσε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, σηματοδοτώντας έτσι την επανέναρξη του πυρηνικού προγράμματος της Αιγύπτου, ύστερα από το εικοσαετές "πάγωμα", αποτέλεσμα του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο Γιουκίνα Αμάνο, ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ, δήλωσε πως η υπηρεσία του ήταν έτοιμη να στηρίξει και να ενισχύσει τις προσπάθειες της Αιγύπτου, παρόλο που το Κάιρο είχε επανειλημμένως αρνηθεί να υπογράψει το σχετικό πρωτόκολλο, σύμφωνα με το οποίο η ΙΑΕΑ θα είχε δικαίωμα επίβλεψης του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου