counter

free counters

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Το ρωσικό σχέδιο της Μέρκελ

ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ


Σχέδιο «γερμανοποίησης» της ρωσικής οικονομίας επεξεργάζεται ομάδα γερμανών και άλλων ευρωπαίων τεχνοκρατών, οικονομολόγων και πολιτικών με στόχο «να αναπτύξει, να εκσυγχρονίσει και να αναδείξει νέους και παλαιότερους τομείς της οικονομικής σύνθεσης» της Ρωσίας ώστε η χώρα «να απαλλαγεί από τον μονόδρομο της στήριξης στην ενέργεια» όλης της οικονομικής- και κοινωνικής- ανάπτυξης. Η ανάθεση της διαμόρφωσης του σχεδίου στην «Dock-C»- όπως είναι γνωστή η ομάδα σε κέντρα επιχειρηματιών και τραπεζιτών στο Βερολίνο και στη Φραγκφούρτη- έγινε από την ίδια την καγκελάριο Μέρκελ ύστερα από συμφωνία με τον ρώσο πρόεδρο Μεντβέντεβ. Δεν υπάρχει χρονικό περιθώριο για την παράδοση της εργασίας αλλά γερμανικές πηγές λέγουν ότι ένα βασικό προσχέδιο θα είναι έτοιμο να παραδοθεί στους Ρώσους για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους εντός του 2012, με το τελικό πλάνο να είναι ολοκληρωμένο στα μέσα του 2015.

Δύο είναι οι κατευθύνσεις του σχεδίου. Η πρώτη αφορά την εμπορικοποίηση των εφευρέσεων και των ερευνών των ρωσικών εργαστηρίων. Η δεύτερη επιδιώκει τη συγκέντρωση ομοειδών και «φιλικών» βιομηχανικών μονάδων σε συγκεκριμένα μέρη. Το σοβιετικό καθεστώς, για στρατιωτικούς κυρίως λόγους, διασκόρπιζε τα βιομηχανικά εργοστάσια σε όλη τη χώρα αδιαφορώντας για το κόστος της μεταφοράς των προϊόντων τους στους τόπους κατανάλωσης. Αυτό πρόκειται να αλλάξειεντός μιας δεκαετίας τουλάχιστον.

Αποτελεί χρόνια αδυναμία του ρωσικού οικονομικού συστήματος το γεγονός ότι αδυνατεί να αξιοποιήσει εμπορικά εφευρέσεις και τελειοποιήσεις που πραγματοποιούνται στα ρωσικά επιστημονικά και τεχνολογικά κέντρα. Η Ρωσία, δηλώνει γερμανός οικονομοτεχνικός ο οποίος θα μετάσχει στην «Dock-C», δεν μπορεί να στείλει στην εσωτερική και στη διεθνή αγορά «τα εμπορεύσιμα προϊόντα της ρωσικής επιστήμης και τεχνολογίας». Ο ίδιος σημειώνει ότι, με εξαίρεση τα οπλικά συστήματα και τον διαστημικό χώρο, κανένας εμπορικός τομέας στον κόσμο δεν διαθέτει ρωσικό προϊόν ή υποπροϊόν. Αντίθετα, προσθέτει, η Κίνα «μετασχηματίζει σε χρόνο ρεκόρ και στέλνει στην αγορά την παραμικρή βελτίωση, εφεύρεση ή τελειοποίηση που έχουν γεννηθεί σε εργαστήρια και εργοστάσια της χώρας». Η ιστοσελίδα της «Τageszeitung» σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν δυνατόν με την κατάλληλη επεξεργασία να ριχθούν στη διεθνή αγορά 12-15 ρωσικές εφευρέσεις και τελειοποιήσεις ξένων προϊόντων με όφελος για την οικονομία της Ρωσίας 2,5 δισ. ευρώ. «Στα συρτάρια των δύο μεγαλύτερων κέντρων ερευνών (της Ρωσίας) παραμένουν σήμερα περί τις 200 τελειοποιήσεις και εφευρέσεις, εντελώς ανεκμετάλλευτες- 60 από αυτές αφορούν φάρμακα- και πάνω από 1.200 πατέντες δεν βρίσκουν εμπορική εφαρμογή». Το «Βusiness Week» έγραφε τελευταία ότι αμερικανικές και σουηδικές βιομηχανίες διαπραγματεύονται με τα εργαστήρια πανεπιστημίων της Μόσχας και του Ιρκούτσκ να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους την «ενεργοποίηση» ρωσικών πατεντών για μέταλλα, πλαστικά και «νέα δομικά υλικά». Ενα από αυτά παραμένει ανεκμετάλλευτο από το 1976.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου