counter

free counters

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ρωσική διπλωματία- αντί για τανκς-στο Αφγανιστάν

Συμφωνίες 1 δισ. δολαρίων κλείνουν Μεντβέντεφ και Καρζάι, προκαλώντας την οργή των ΗΠΑ

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

ΜΟΣΧΑ Με επιχειρηματικές συμφωνίες και διπλωματία αντί για τανκς επιστρέφουν οι Ρώσοι στο Αφγανιστάν, είκοσι χρόνια μετά την ταπεινωτική αποχώρηση από τη χώρα και του τελευταίου, τότε σοβιετικού, στρατιώτη. Στόχος της ρωσικής ηγεσίας είναι η σύναψη συμφωνιών, συνολικού ύψους 1 δισ. δολαρίων, η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, αλλά και η ανάκτηση της επιρροής της Μόσχας στην περιοχή, εν μέσω μάλιστα της διαρροής σχεδίων της Ουάσιγκτον για αποχώρηση των δυνάμεών της από αυτήν.

Οι βάσεις για τις συμφωνίες αυτές τέθηκαν στη συνάντηση που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα στο ρωσικό θέρετρο του Ευξείνου Πόντου, Σότσι.

Εκεί, στη θερινή κατοικία του ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οικοδεσπότης υποδέχθηκε τους ομολόγους του τού Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι , του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν και του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι. Ο ρώσος πρόεδρος διαπραγματεύθηκε με τον αφγανό ομόλογό του την ανακαίνιση πλέον των 140 σοβιετικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν στη χώρα, όπως υδροηλεκτρικοί σταθμοί, πετρελαιοπηγές και συστήματα άρδευσης.

«Η επίλυση σειράς κοινωνικών ζητημάτων εξαρτάται από το κατά πόσον θα μπορέσουμε να θέσουμε και πάλι σε λειτουργία αυτές τις οικονομικές διαδικασίες» είπε ο ρώσος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας τις εν λόγω εγκαταστάσεις, ενεργειακές και κοινωνικές, της σοβιετικής εποχής, που διέθεταν από κοινού οι τέσσερις χώρες.

«Θα ήταν καλή ιδέα,πιστεύω,να τις επισκεφθούμε,έτσι ώστε να δώσουμε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και να χειριστούμε μια σειρά πιεστικά ζητήματα» συμπλήρωσε.

Το Κρεμλίνο επιδιώκει επίσης να καταπολεμήσει τον εξτρεμισμό του Ισλάμ στην Κεντρική Ασία, που απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας, ειδικά στην περιοχή του Καυκάσου.

Η επιστροφή της Ρωσίας στο Αφγανιστάν συμπίπτει, κατ΄ αρχήν, με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ομπάμα, η οποία έχει ζητήσει από τους γείτονες της εν λόγω χώρας να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο στην προσπάθεια σταθεροποίησής της.

Μελέτες αμερικανών γεωλόγων έχουν καταδείξει πως το Αφγανιστάν διαθέτει ανεκμετάλλευτο ορυκτό πλούτο. Φυσικά η Ρωσία και οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνοι ενδιαφερόμενοι. Η China Μetallurgical Group, για παράδειγμα, έχει ήδη συμφωνήσει να επενδύσει 3 δισ. δολάρια σε ορυχείο χαλκού που βρίσκεται νότια της Καμπούλ.

Προκαλώντας γενική κατάπληξη χθες ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν αμφισβήτησε την επίδραση του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή.

«Εδώ και 10.000 χρόνιατα μαμούθ άρχισαν να πεθαίνουν λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη,της ανόδου τής στάθμης της θάλασσας και της μείωσης των βοσκοτόπων. Και όλα αυτά συνέβησαν χωρίς την ανθρώπινη επίδραση» τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.


Ρωσία- Αφγανιστάν:

30 χρόνια έντασης

1979- Η εμπλοκή: Η φιλοκομμουνιστική κυβέρνηση του Αφγανιστάν ζητεί τη βοήθεια της (τότε) Σοβιετικής Ενωσης για την πάταξη των μουτζαχεντίν 1980- Η εισβολή:

50.000 στρατιώτες, 2.000 τεθωρακισμένα και 200 αεροπλάνα της ΕΣΣΔ εισβάλλουν στο Αφγανιστάν. Ηταν η αρχή ενός αιματηρού πολέμου που διήρκεσε 9 χρόνια.

1989- Η αποχώρηση: Ο Κόκκινος Στρατός αποσύρεται λίγους μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Γενεύης. Απολογισμός: νεκροί 2 εκατομμύρια Αφγανοί και 15.000 Σοβιετικοί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου