counter

free counters

Πέμπτη 12 Αυγούστου 2010

Επικράτηση του «όχι» για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις




Τουρκία - δημοσκόπηση


Σε κάτι λιγότερο από δύο μονάδες αυξήθηκε η διαφορά κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η κυβέρνηση στην Τουρκία και θα τεθούν σε δημοψήφισμα στις 12 Σεπτεμβρίου.

Δημοσκόπηση για λογαριασμό της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Sozcu που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι κατά των μεταρρυθμίσεων τάσσεται το 50,9% και υπέρ το 49,1% των εκλογέων. Οι αναποφάσιστοι και όσοι θα απόσχουν φτάνουν το 5% του δείγματος των 4.000 ψηφοφόρων. Το περιθώριο του στατιστικού σφάλματος είναι 1,5%.

Η ίδια δημοσκόπηση έδειξε ότι υπέρ του «ναι» θα ψηφίσουν οι υποστηρικτές του κυβερνώντος AKP και μόλις το 7% των ψηφοφόρων του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού κόμματος.

Λίγες ημέρες νωρίτερα οι δύο παρατάξεις σχεδόν ισοψηφούσαν.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να τροποποιηθεί το Σύνταγμα του 1982 που καταρτίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980 και να ευθυγραμμιστεί με πολλές προδιαγραφές της ΕΕ, μεταξύ άλλων σχετικά με ανθρώπινα δικαιώματα.

Το δημοψήφισμα διεξάγεται ακριβώς στην 30ή επέτειο του πραξικοπήματος.

Η επικράτηση του «όχι» θα ήταν ήττα για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμούν αναλυτές, η οποία άλλωστε έχει να αντιμετωπίσει και τις βουλευτικές εκλογές μέχρι τον Ιούλιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου