counter

free counters

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Εγκαίνια του ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέχρ

Ο ρωσο-ιρανικής κατασκευής πυρηνικός σταθμός στο λιμάνι του Μπουσέχρ (νότιο Ιράν) «θα εγκαινιαστεί στα τέλη του Σεπτεμβρίου», ανακοινώθηκε σήμερα επίσημα από τον εκπρόσωπο του υπουργείου των Εξωτερικών, κ. Ραμίν Μεχμανπαράστ. Οπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Irna», επικαλούμενο την κυβέρνηση στην Τεχεράνη, «σε περίπου 40 μέρες θα γίνουν τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού» στο λιμάνι του Μπουσέχρ.

Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι «το συνολικό πυρηνικό καύσιμο γιά την μονάδα θα καταφθάσει στο Ιράν μέσα σε μήνες, μετά από τα επίσημα εγκαίνια. «Οταν γίνει όλη η παραλαβή του καυσίμου, τότε η μονάδα θα λειτουργήσει στο μέγιστο». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ρωσία έχει παράσχει ως σήμερα στο Ιράν 87 τόνους χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου για αυτήν ειδικά την πυρηνική μονάδα.

Η Δύση δεν εναντιώνεται στη λειτουργία αυτής της μονάδας, επειδή η Ρωσία θα παρέχει το πυρηνικό καύσιμο, αλλά και θα επεξεργάζεται όλα τα πυρηνικά απόβλητα της μονάδας.

Ο εν λόγω σταθμός πυρηνικής ενέργειας είναι προς το παρόν «σφραγισμένος» από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας κι όλες οι δοκιμές γίνονται μόνον θεωρητικά, δηλαδή με δυνητικό καύσιμο. Είναι ισχύος χιλίων Μεγαβάτ κι ο κεντρικός του αντιδραστήρας λειτουργεί με 'ελαφρό ύδωρ'.

Από τους αναλυτές επισημαίνεται ότι στο παρελθόν «ακόμα και για αμιγώς πολιτικούς λόγους» καθυστέρησε η πλήρης λειτουργία αυτής της πυρηνικής μονάδας.

Η Ρωσία αντιπαρήλθε ως σήμερα την ιρανική κριτική ότι είναι η αιτία που η μονάδα δεν λειτούργησε νωρίτερα, τονίζοντας ότι «η δική της εμπλοκή είναι πολύ μεταγενέστερη, δεδομένου ότι τη δεκαετία του 1970 η μονάδα λειτούργησε με γερμανική τεχνογνωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου