counter

free counters

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Αποφάσισαν συνεργασία σε άμυνα και ασφάλεια





Γιώργος Παπανδρέου-Βενιαμίν Νετανιάχου

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη στις 17:30 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου τον οποίο υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός και αυτήν την ώρα συνομιλούν για σειρά θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες αλλά και θέματα της διεθνούς πολιτικής

Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είμαι ικανοποιημένος που ο ισραηλινός πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρότασή μου για επίσκεψη στη χώρα μας και μάλιστα τόσο σύντομα από τη δική μου στο Ισραήλ, η επίσκεψη αυτή θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία σε τομείς όπως επενδύσεις τουρισμό, τηλεπικοινωνίες, πληροφορική, τεχνολογίες υδάτων.

Το Ισραήλ είναι μια χώρα πολύ μπροστά στην τεχνολογία, κάτι που χρειαζόμαστε και εμείς σε πολλούς τομείς, όπως και σε αυτόν της ασφάλειας.

Συστήνουμε μεικτή επιτροπή Ελλάδας- Ισραήλ για να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως και η Ασφάλεια.

Τέλος, θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις ειρηνευτικές διαδικασίες που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή. Είναι απαραίτητο οι άμεσσες διαπραγμαυτεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιους προκειμένου να διασφαλιστεί και η ειρήνη στο Ισραήλ και τη Μέση Ανατολή».

Βενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε μεταξύ άλλων αμέσως μετά την συνάντησή του με τον κ. Γ. Παπανδρέου: «Οι δυο λαοί μας είναι έτομοι να συνεργαστούν σε σειρά από τομείς μεταξύ των οποίων ο τουρισμός και άλλες επενδύσεις. Μιλήσαμε για συνεργασία σε επίπεδα άμυνα και ασφάλειας γιατί πάνω από όλα θέλουμε μια ειρηνική Μέση Ανατολή. Ενημέρωσα τον κ. Παπανδρέου για τα βήματα που κάνουμε για απευθείας συνομιλίες με τους Παλαιστινίους. Ελπίζω αυτή τη συνάντηση να είναι η πρώτη πολλών άλλων μεταξύ των δύο αρχαίων λαών»

Ο κ. Νετανιάχουν έφθασε στην Ελλάδα, σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα, για διήμερη επίσκεψη εργασίας -η πρώτη Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα-. Τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, τον οποίο υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γιώργος Νικητιάδης, κατέλυσε σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.

Το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Ακρόπολη και στη συνέχεια θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα του παραθέσει ο κ. Παπανδρέου.

Το πρωί της Τρίτης ο κ. Νετανιάχου θα συναντηθεί με τον αρχηγό της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια συνοδευόμενος από τον κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον Πόρο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς αναμένεται να τεθούν οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών με φόντο την έντονη δραστηριότητα που ανέπτυξε η Τουρκία στη Μέση Ανατολή, οι σχέσεις της οποίας με το Ισραήλ διαταράχτηκαν μετά την επίθεση στο στολίσκο που μετέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας.

Επιπλέον, το φθινόπωρο ενδέχεται να αρχίσουν εκ νέου οι κοινές ελληνικοϊσραηλινές ασκήσεις που ανεστάλησαν μετά την επίθεση στο στολίσκο. Οι δύο χώρες την τελευταία διετία συνεργάζονται στενά κυρίως στον αεροναυτικό τομέα.

Ο κ. Νετανιάχου έχει εκφράσει την επιθυμία να πραγματοποιήσει ολιγοήμερες διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί, δεν αποκλείεται μάλιστα να τον συνοδεύσει και ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις από την επίσκεψη

Την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς και άλλων οργανώσεων έχει προκαλέσει η επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Νετανιάχου. Αντιδρώντας στην πολιτική του Ισραήλ στη Μέση Ανατολή το ΚΚΕ και οργανώσεις καλούν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων αυτών, χθες το πρωί ομάδα προχώρησε στην ανάρτιση της παλαιστινικής σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Στο ίδιο πλαίσιο, η Πρωτοβουλία Συλλογικοτήτων ενάντια στην επίσκεψη Νετανιάχου καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Οπως αναφέρουν, η επίσκεψη «αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους για το κοινό περί δικαίου αίσθημα» και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα στηρίζει το Ισραήλ «σε μια στιγμή που βρίσκεται πιο έκθετο από ποτέ στη διεθνή σκηνή».

Επίσης, με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ «καλεί το λαό να εκδηλώσει την έντονη διαμαρτυρία του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη χώρα μας, να καταδικάσει την υποστήριξη που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στον επιθετικό - ιμπεριαλιστικό ρόλο του Ισραήλ κατά των λαών της Μέσης Ανατολής».

Επιπλέον, καλεί σήμερα σε διαδήλωση στις 7:30 μμ στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς την ισραηλινή πρεσβεία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τον κ. Νετανιάχου «ανεπιθύμητο» στην Ελλάδα και συμπληρώνει: «Το να επιλέγει ειδικά αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση της Ελλάδας την αναθέρμανση των οικονομικών, τουριστικών, επιστημονικών και κυρίως των στρατιωτικών σχέσεων με την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την εμπλοκή και της Ελλάδας στα καταστροφικά αδιέξοδα της ισραηλινής επιθετικότητας.

» Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου αποβλέπει να εκμεταλλευτεί τις σημερινές κακές τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, σχεδιάζει κοντόφθαλμα. Αν πάλι έχει αναλάβει τον ρόλο του ενδιάμεσου, προκειμένου να βγει το Ισραήλ από την απομόνωση, προσφέρει κακές υπηρεσίες στην ειρήνη στην περιοχή μας και στον κόσμο».

Τηλεφωνικές επαφές Παπανδρέου

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και με το γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, εν όψει της συνάντησης του με τον Νετανιάχου.

Απεργούν οι Ισραηλινοί διπλωμάτες

Η επίσκεψη του Βενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιείται εν μέσω της αντιπαράθεσης των διπλωματικών υπαλλήλων με την ισραηλινή κυβέρνηση με αντικείμενο τη μισθολογική πολιτική. Οι διπλωμάτες και οι υπάλληλοι ζητούν μισθούς ανάλογους με αυτούς των υπαλλήλων υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας: όπως λένε, σήμερα παίρνουν τα μισά.

Μετά την πρωτοφανή για τα δεδομένα του Ισραήλ απόφαση των διπλωματών να μην οργανώσουν την επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση πήρε την εξίσου πρωτοφανή απόφαση να την αναθέσει στη μυστική υπηρεσία Μοσάντ.

Σημειώνεται ότι και η ισραηλινή πρεσβεία θα απεργεί και επίσης δεν θα εργαστεί για την επίσκεψη.

Πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, σύμφωνα με τη «Haaretz», αναφέρουν ότι ο κ. Νετανιάχου «δεν προτίθεται να αφήσει την απεργία να υπονομεύσει τη στρατηγική απόφαση για ενίσχυση των δεσμών με την Ελλάδα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου