counter

free counters

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Στη Ρωσία του Πούτιν-FSΒ, σαν να λέμε ΚGΒ

Φόβους για αστυνομική αυθαιρεσία προκαλεί ο νόμος που δίνει υπερεξουσίες στην υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας

ΜΟΣΧΑ Επιστροφή στο παλαιό, κακό σοβιετικό παρελθόν της απόλυτης αστυνομικής αυθαιρεσίας, όταν η ΚGΒ αποτελούσε πραγματικό «κράτος εν κράτει», σηματοδοτεί ο νέος νόμος που παραχωρεί πολλές από τις υπερεξουσίες της αλήστου μνήμης μυστικής υπηρεσίας στη διάδοχό της, την εξίσου «σκοτεινή» Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSΒ).

Βάσει της νέας νομοθεσίας για τις αρμοδιότητες της FSΒ, η οποία υπεγράφη χθες από τον ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ , η υπηρεσία (στέλεχος της οποίας έχει διατελέσει και ο σημερινός πρωθυπουργός και «ισχυρός ανήρ» της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν προτού «μετακομίσει» στο Κρεμλίνο) έχει πλέον το δικαίωμα να ασκεί «προληπτική αστυνόμευση» : κοινώς, να εκδίδει «προειδοποιήσεις» προς άτομα των οποίων «οι πράξεις δημιουργούν τις συνθήκες για τη διάπραξη εγκλήματος». Τα όργανα της FSΒ θα είναι σε θέση να προειδοποιούν αλλά και να καλούν για «εξέταση» και «προληπτικές συνομιλίες» άτομα των οποίων τη συμπεριφορά θεωρούν «ύποπτη για την εθνική ασφάλεια». Προβλέπεται επίσης η λήψη «προληπτικών μέτρων» για την αντιμετώπιση «ύποπτης συμπεριφοράς»- ό,τι και αν σημαίνει αυτό, αφού οι διατυπώσεις είναι εσκεμμένα αόριστες και ανοιχτές σε καταχρηστικές ερμηνείες.

Ταυτόχρονα ο νόμος προβλέπει ότι όποιο φυσικό πρόσωπο (ας πούμε, ένας ενοχλητικός για το καθεστώς δημοσιογράφος) ή επιχείρηση (όπως ένα αντιπολιτευόμενο ΜΜΕ) «εμποδίζει την εργασία» ενός πράκτορα της FSΒ μπορεί αυτεπαγγέλτως να διωχθεί ποινικά και να πληρώσει πρόστιμο από 500 ως 50.000 ρούβλια (13 ως 1.300 ευρώ) ή να τεθεί υπό κράτηση για διάστημα μέχρι 15 ημερών. Οπως είναι φυσικό, οι επικριτές της κυβέρνησης του διδύμου Μεντβέντεφ - Πούτιν θεωρούν ότι ο νόμος αυτός αποτελεί «ολική επαναφορά» στις πρακτικές της ΚGΒ, ενθαρρύνοντας τις αυθαίρετες συλλήψεις και νομιμοποιώντας θεσμικά τον εκφοβισμό των ανεξάρτητων δημοσιογράφων και αντιπολιτευόμενων κομμάτων και ομάδων.

Αλλωστε τα συγκεκριμένα μέτρα και οι «προληπτικές συνομιλίες» προϋποθέτουν την αυστηρή παρακολούθηση πολιτών, επιχειρήσεων και οργανώσεων. Το αντιπολιτευόμενο κόμμα «Γιάμπλοκο» και οι μεγαλύτερες διεθνείς και εγχώριες οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσαν τον ρώσο πρόεδρο να μην επικυρώσει τον νόμο, αλλά ο Μεντβέντεφ απάντησε ξερά ότι το νομοθέτημα ετοιμάστηκε «έπειτα από απευθείας διαταγή μου και υπό τις οδηγίες μου». Οι ανησυχίες αυτές πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι η FSΒ ήταν πανίσχυρη και πριν από την ψήφιση του νόμου.

Αλλά το Κρεμλίνο μοιάζει αποφασισμένο να ενισχύσει και άλλο την κραταιά υπηρεσία ασφαλείας: έχει άλλωστε ισχυρό «πάτημα», με δεδομένη την αύξηση των πολύνεκρων τρομοκρατικών χτυπημάτων από δράστες που προέρχονται από την Τσετσενία και άλλες ταραγμένες περιοχές του Βόρειου Καυκάσου, αλλά και τη μόνιμη δραστηριότητα συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος επί ρωσικού εδάφους.

Μόλις χθες, λίγη ώρα μετά την υπογραφή του νέου νόμου από τον ρώσο πρόεδρο, «κομάντο» πρακτόρων της FSΒ χρειάστηκε να επέμβει για να αποτρέψει αεροπειρατεία στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας: ένας επιβάτης αεροσκάφους που είχε προσγειωθεί εκεί προερχόμενο από τον Καύκασο επιχείρησε να καταλάβει το κόκπιτ, αλλά οι Αρχές ενημερώθηκαν εγκαίρως ότι το αεροσκάφος περικυκλώθηκε και ο δράστης συνελήφθη, χωρίς τη χρήση βίας.


ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ, ΠΕΘΑΙΝΕΙ



Αννα Πολιτκόφσκαγια






Η δημοσιογράφος δολοφονήθηκε το 2006 λόγω αποκαλύψεων για εγκλήματα πολέμου των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία. Ο φερόμενος ως «χειριστής» της δολοφονίας συνταγματάρχης της FSΒ δεν προσήχθη καν στη δίκη.







Αλεξάντρ Λιτβινένκο

Ο αυτοεξόριστος στο Λονδίνο πρώην κατάσκοπος της FSΒ και γνωστός επικριτής της πολιτικής Πούτιν δηλητηριάστηκε το 2006 με πολώνιο 210, ένα ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο, ύστερα από συνάντησή του με πρώην συνάδελφό του.


Νατάλια Εστεμίροβα

Η διάσημη ακτιβίστρια απήχθη τον Ιούλιο του 2009 από αγνώστους στο Γκρόζνι και βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα νεκρή στην Ινγκουσετία. Πριν από δύο εβδομάδες ο Μεντβέντεφ ανακοίνωσε ότι ο δολοφόνος της «αναγνωρίστηκε», χωρίς λοιπά στοιχεία







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου