counter

free counters

Σάββατο 7 Αυγούστου 2010

Δυσκολίες στις έρευνες για τους αγνοούμενους στην Κύπρο

Νέα έκκληση απευθύνει η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) προς ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους να βοηθήσουν με παράθεση χρήσιμων πληροφοριών και μαρτυριών το έργο της για την ανεύρεση σημείων ταφής αγνοουμένων.
Ως γνωστόν, η ΔΕΑ αντιμετωπίζει από την αρχή της αποστολής της σημαντικό πρόβλημα στο να οδηγηθεί σε σημεία όπου όντως έχουν ταφεί αγνοούμενοι καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι πληροφορίες και οι εξ ακοής μαρτυρίες αποδεικνύονται λανθασμένες με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, αλλά και να εξαντλούνται τα κονδύλια που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι η ΔΕΑ έχει πραγματοποιήσει από το 2006 εργασίες ανασκαφών σε 663 διαφορετικά σημεία που της υποδείχθηκαν. Ωστόσο, οι εργασίες κατέληξαν σε εντοπισμό λειψάνων μόλις στις μισές περιπτώσεις (στις 371).

Ο βοηθός του ελληνοκύπριου εκπροσώπου στη ΔΕΑ, Ξενοφών Καλλής, σε δηλώσεις ς στο ΡΙΚ τόνισε πως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της είναι ότι οι πλείστες πληροφορίες προέρχονται από δευτερογενείς πηγές και, ως εκ τούτου, δεν αποδίδουν.

«Κάποιοι πρέπει να βοηθήσουν. Υπάρχει κόσμος που γνωρίζει ακριβείς πληροφορίες. Κάνω έκκληση στον κόσμο να μας βοηθήσει και κυρίως σε συγκεκριμένα πρόσωπα που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι σε υποθέσεις», τόνισε ο κ. Καλλής, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει απόφαση του γενικού εισαγγελέα βάσει της οποίας οι πληροφορίες που θα δοθούν δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον όσων τις δώσουν.

Όσον αφορά τις εργασίες ανασκαφών, που άρχισαν την Τετάρτη σε περιοχή της Λευκωσίας, αυτές επικεντρώθηκαν και χθες στην απομάκρυνση όγκων χώματος προκειμένου να δημιουργηθεί πρόσβαση προς τα πηγάδια όπου εκτιμάται ότι έχουν ριχθεί πτώματα δολοφονηθέντων Τουρκοκυπρίων το 1964.

Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν και τα τρία πηγάδια επί χάρτου και το ένα έχει εντοπιστεί και στην εκσκαφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου