Ως καταλύτης για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και από άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας ελπίζει η Πρίστινα ότι θα λειτουργήσει η θετική γνωμοδότηση της Χάγης, με τον Κοσοβάρο υπουργό Εξωτερικών να αναφέρει ότι «δεκάδες χώρες» είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν την πρώην σερβική επαρχία.
Η -μη δεσμευτική- γνωμοδότηση μπορεί να φέρει μάλιστα ακόμη και «εκπλήξεις» από τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει την Πρίστινα, υποστηρίζει ο Κοσοβάρος αξιωματούχος.
Πέντε από τις χώρες της ΕΕ δεν έχουν αναγνωρίσει την πλήρη ανεξαρτησία του Κοσόβου από τη Σερβία που διακήρυξη μονομερώς η Πρίστινα το 2008 (η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ρουμανία και η Σλοβακία).
Αθήνα και Λευκωσία έβλεπαν εξαρχής αρνητικά την ανεξαρτησία του Κοσόβου λόγω του προηγούμενου που θα μπορούσε να δημιουργήσει στην απόπειρα νομιμοποίησης της διχοτόμησης της Κύπρου. Παρόμοια ήταν και τα κίνητρα της Ισπανίας να κρατήσει στάση αναμονής, λόγω των αποσχιστικών «τάσεων» κάποιων επαρχιών της.
«Όσον αφορά τις νέες χώρες (που προτίθενται να αναγνωρίσουν το Κόσοβο)» ανέφερε ο ΥΠΕΞ του Κοσόβου Σκεντέρ Χισενί σε βοσνιακή εφημερίδα, «οι υπουργοί εξωτερικών και άλλοι υψηλόβαθμοι διπλωμάτες από πολλές δεκάδες χώρες μας ενημέρωσαν για τις σχετικές ετοιμασίες, αμέσως μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου» στις 22 Ιουλίου.
Εξήντα εννέα χώρες, μεταξύ τους οι ΗΠΑ και 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της πρώην σερβικής επαρχίας που αριθμεί 2 εκατομμύρια κατοίκους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου