counter

free counters

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Αλ Κάιντα: Περίεργη άσκηση πίεσης προς την Τουρκία…


Παρέμβαση που αναμένεται να προβληματίσει τους αναλυτές πραγματοποίησε ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας της Αλ Κάιντα μετά τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ο Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι…

Με 20άλεπτο μήνυμα που κυκλοφόρησε μέσα από διαδικτυακούς κόμβους εξτρεμιστών Ισλαμιστών, ο επικηρυγμένος με 25 εκατομμύρια δολάρια από τις ΗΠΑ τρομοκράτης, επιλέγει την Τουρκία, απευθυνόμενος στην τουρκική κοινωνία, μιλώντας αραβικά, όχι στην τουρκική ηγεσία, παρότι στην κυβέρνηση βρίσκεται ένα ισλαμικό και όχι «λαϊκό» κόμμα.

Κάλεσε την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν και να διακόψει κάθε σχέση με το Ισραήλ. Αναγνωρίζει ότι οι Τούρκοι προβαίνουν σε κάποιες ενέργειες υποστήριξης των Παλαιστινίων, ωστόσο, ο λόγος που χρησιμοποιεί είναι ιδιαιτέρως σκληρός, κάτι που χρήζει ασφαλώς διερεύνησης και ανάλυσης.

Η εστίαση της «πνευματικής ηγεσίας» της Αλ Κάιντα στην Τουρκία, πιθανόν να έχει το χαρακτήρα άσκησης ασφυκτικής πίεσης προς την ηγεσία, καθώς πέραν των εχθρικών προς τον «υπέρτατο εχθρό», το «σιωνιστικό καθεστώς», διαπιστώνει και κάποιες κινήσεις στο παρασκήνιο που θα μπορούσαν να ερμηνευτούν και ως προσπάθεια διαβίβασης κάποιων έμμεσων καθησυχαστικών μηνυμάτων.

Ο «προσηλυτισμός» της Τουρκία ενδεχομένως θα θεωρείται ως στόχος απόλυτης προτεραιότητας για την παγκόσμια στρατηγική που επιχειρεί να χαράξει η Αλ Κάιντα, άρα απευθυνόμενη στην τουρκική κοινωνία επιχειρεί να ενισχύσει τις πιθανότητες επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού.

Τα αποτελέσματα της απόπειρας βέβαια δεν φαίνονται άμεσα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου