counter

free counters

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Δύση: Συνεργαζόμαστε με κράτη και όχι με κυβερνήσεις


Με την επόμενη ημέρα στην Αίγυπτο υπό εύθραυστη διαμόρφωση, οι θεσμοί και οι κυβερνήσεις του δυτικού κόσμου κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, και επιχειρώντας διπλωματική και πολιτική ισορροπία καταδικάζουν τη στρατιωτική επέμβαση, αλλά δεν μιλούν για πραξικόπημα, δηλώνουν ότι παραδοσιακά συνεργάζονται με κράτη και όχι με κυβερνήσεις, ενώ υπογραμμίζουν ότι μπορεί η επέμβαση του στρατού να στηρίζεται από τη βούληση της πλειοψηφίας αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πληγεί η δημοκρατία.
Για «σοβαρή οπισθοδρόμηση της δημοκρατίας» μίλησε μόνο ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε.
Η λέξη «πραξικόπημα» απουσιάζει από τις πρώτες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν και της υπατης εκπροσώπου της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, που έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση ζητώντας τη διαφύλαξη της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του συνέρχεσθαι και της ελευθερίας της έκφρασης.
Την ίδια στιγμή καταδικάζοντας τη στρατιωτική επέμβαση, ο Βρετανός ΥΠΕξ, Ουίλιαμ Χέιγκ, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να «καταλάβει» ότι η κοινή γνώμη έχει διαμορφωθεί ήδη στην Αίγυπτο δηλώνοντας ότι η Βρετανία θα συνεργαστεί «με όποιον βρίσκεται στην εξουσία στην Αίγυπτο».
Η Ρωσία ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Αιγύπτου να τοποθετηθούν «εντός δημοκρατικού πλαισίου, χωρίς βία και με σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των κοινωνικών ομάδων».
Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει την επιλογή του αιγυπτιακού λαού μετά την ανατροπή του προέδρου Μόρσι, ζητώντας όμως να υπάρξει συμφιλίωση και διάλογος για τη δημοκρατία και τη σταθερότητα.
(Πηγές: ΑΜΠΕ, Ass Press, BBC)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου