counter

free counters

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η Άγκυρα κάλεσε αμερικανικό διπλωμάτη για να του ζητήσει «εξηγήσεις»

Η Άγκυρα κάλεσε αμερικανικό διπλωμάτη για να του ζητήσει «εξηγήσεις»
Η τουρκική διπλωματία κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών για να του ζητήσει εξηγήσεις μετά τις πληροφορίες περί κατασκοπείας που αποκάλυψε ο ευρωπαϊκός Τύπος, όπως ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι κατηγορίες που δημοσιεύθηκαν στον ευρωπαϊκό Τύπο (. . .) και αφορούν 38 χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, είναι ανησυχητικές», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η Άγκυρα ζήτησε από τον αμερικανό διπλωμάτη αυτό «εξηγήσεις» σχετικά με τις αποκαλύψεις περί υποκλοπών και συνεχούς παρακολούθησης των επικοινωνιών από μέρους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε χθες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στον οποίο έθεσε το θέμα, στο περιθώριο μιας συνόδου των κρατών Ασίας-Ειρηνικού στο Μπρουνέι, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Οι συμμαχικές σχέσεις (στους κόλπους του NATO) ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ υπήρξαν ιστορικά στενές και θεμελιώθηκαν στην διαφάνεια, την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη συνεργασία», τονίζεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται πως η Τουρκία θα «εξετάσει το ζήτημα αυτό υπό το φως των απαντήσεων που θα της δοθούν από μέρους των αμερικανικών αρχών».
Στο μεταξύ και η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα θέσει θέμα στην Ουάσινγκτον σχετικά με τις «σοβαρές» καταγγελίες πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες «παρακολουθούσαν» την ινδική πρεσβεία στις ΗΠΑ, όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών.
Την Κυριακή, η εφημερίδα Guardian είχε αποκαλύψει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ παρακολουθούσαν 38 διπλωματικές αποστολές στο έδαφός της χώρας, περιλαμβανομένων συμμαχικών κρατών όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, το Μεξικό, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία αλλά και η Ελλάδα.
«Είδαμε και μελετήσαμε τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ σχετικά το ότι η πρεσβεία μας στην Ουάσινγκτον συμπεριλαμβανόταν στον κατάλογο των διπλωματικών αποστολών οι οποίες παρακολουθούνταν με παρείσφρηση στις επικοινωνίες τους από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ», ανέφερε ο Σάγεντ Ακμπαρουντίν, ένας εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ.
«Προφανώς, μας απασχολούν τέτοια ανησυχητικά δημοσιεύματα και ασφαλώς θα εγείρουμε στις αρχές των ΗΠΑ θέμα σχετικά με αυτές τις σοβαρές κατηγορίες», είπε ο εκπρόσωπος αυτός στους δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου