counter

free counters

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Τουρκία: Τουλάχιστον 3 δισεκ. δολάρια απέσυραν επενδυτές από τη χώρα

Τουρκία: Τουλάχιστον 3 δισεκ. δολάρια απέσυραν επενδυτές από τη χώρα
Πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,28 δισεκ. ευρώ) αποσύρθηκαν από την τουρκική χρηματαγορά μέσα σε μερικές εβδομάδες, τόσο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας όσο κι εξαιτίας των πολιτικών επικρίσεων σε βάρος της κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν.

"Οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία είχε συνέπειες στις αναδυόμενες αγορές, και οι εσωτερικές εξελίξεις (σ.σ. οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης) συνδυάστηκαν και είχαν συνέπειες", είπε ο Μπαμπατζάν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
"Την περίοδο από την 17η Μαΐου ως την 5η Ιουλίου (. . .) καταγράφηκε μια φυγή κεφαλαίων της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων" δολαρίων, τόνισε ο Μπαμπατζάν, προσθέτοντας πάντως ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην τουρκική οικονομία μετά την 5η Ιουλίου. "Η Τουρκία παραμένει μια οικονομία με καλές επιδόσεις, που εδράζεται σε στέρεα θεμέλια, αψηφώντας τις διεθνείς διακυμάνσεις", υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
Ανακοινώνοντας την προσεχή αποκλιμάκωση των ενέσεων ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία, η Fed έθεσε ουσιαστικά υπό πίεση αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτή της Τουρκίας, που αποπειρώνται να περιορίσουν την πτώση των δικών τους νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε γνωστό την Δευτέρα ότι πρόκειται να αποφασίσει στην προσεχή σύνοδο του διοικητικού της συμβουλίου –την 23η Ιουλίου– να αυξήσει τα κύρια επιτόκιά της, ώστε να αποτρέψει την πτώση της τουρκικής λίρας στην αγορά συναλλάγματος.
Η φυγή κεφαλαίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η τουρκική οικονομία βασίζεται στις κεφαλαιακές ροές για την ανάπτυξή της, που είχε ανέλθει σε πάνω από 8% το 2010 και το 2011.
Ο Μπαμπατζάν σημείωσε ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας για την ώρα δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, που έχει ανακοινώσει ότι αναμένεται να φθάσει το 4%.
Εν μέσω της αναστάτωσης στις αγορές ο ισλαμιστής και συντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, κατηγορώντας τις τράπεζες ότι ωθούν τους Τούρκους στη φτώχεια αισχροκερδώντας με τα υψηλά τους επιτόκια.
"Ξέρετε, αυτές τις πιστωτικές κάρτες δεν πρέπει να τις χρησιμοποιεί κανείς. Είναι οι τράπεζες που κερδίζουν από τα επιτόκια τους, τις χρεώσεις τους. . . πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το παιγνίδι", είπε ο Ερντογάν, μιλώντας εκ νέου για το "λόμπι των επιτοκίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου