Η αεροπορική βάση της Πάφου, που φέρει την ονομασία «Ανδρέας Παπανδρέου», καθίσταται σχεδόν δύο δεκαετίες μετά τη δημιουργία της πολύτιμο «εργαλείο» στα χέρια της κυπριακής κυβέρνησης.
Οι υποδομές της, που μπορούν να εξυπηρετήσουν σύγχρονα πολεμικά αεροσκάφη, έχουν χρησιμοποιηθεί από την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας, του Καναδά, της Γερμανίας και του Ισραήλ και τώρα μελετάται το ενδεχόμενο παραχώρησης διευκολύνσεων στη Ρωσία, η οποία θέλει να διατηρήσει έντονη τη στρατιωτική της παρουσία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Το θέμα της παραχώρησης διευκολύνσεων στη ρωσική πολεμική αεροπορία τέθηκε και επισήμως από τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι οι Ρώσοι ζητούν κάτι παραπάνω από απλές διευκολύνσεις, θέλοντας η βάση να λειτουργεί περίπου ως ορμητήριο των ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή.
Αν και επισήμως διαψεύδεται η ύπαρξη διαπραγματεύσεων που συνδέουν τις «διευκολύνσεις» στη βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» με την αναδιάρθρωση του δανείου των 2,5 δισ. που είχε παραχωρήσει η Μόσχα στη Λευκωσία το 2011, γίνονται διαβουλεύσεις ώστε να παραταθεί η αποπληρωμή του δανείου και να μειωθεί το επιτόκιο.
Πρέπει να σημειωθεί ακόμη ότι διευκολύνσεις παραχωρούνται και στον ρωσικό στόλο, πλοία του οποίου συχνά δένουν στο λιμάνι Λεμεσού και ανεφοδιάζονται κατά τις περιπολίες τους στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Βάση άνευ εγκαινίων
Η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» ουδέποτε εγκαινιάστηκε επισήμως. Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '90 από την κυβέρνηση Κληρίδη, στο πλαίσιο της πολιτικής του «ενεργού ηφαιστείου». Για τη δημιουργία της αεροπορικής βάσης είχε αντιδράσει έντονα η Τουρκία, η οποία απειλούσε να τη βομβαρδίσει. Η βάση είχε κύριο σκοπό τη φιλοξενία αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Ωστόσο ελάχιστες φορές στάθμευσαν ελληνικά αεροσκάφη και η βάση πέρασε σε ουσιαστική αχρησία φιλοξενώντας μία μοίρα ελικοπτέρων της κυπριακής Εθνικής Φρουράς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου