counter

free counters

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συρία: Πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα

Συρία: Πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα
Μαχητικά ελικόπτερα κι αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας σήμερα, την ώρα που λυσσαλέες μάχες ανάμεσα σε Σύρους στρατιώτες κι αντάρτες μαίνονται στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα μια ΜΚΟ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε πως οι από αέρος επιδρομές είχαν ως στόχους την πόλη Τάμπκα, στην βορειοδυτική επαρχία Χασάκε, τις περιοχές του Ιντλίμπ, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα –μεταξύ τους δύο γυναίκες και τρία παιδιά– στην κοινότητα Σέρμιν.
Η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε επίσης περιοχές στις επαρχίες Χομς (κέντρο) και Χαλέπι (βορράς), κυρίως το Χαν αλ Άσαλ που χθες έπεσε στα χέρια των ανταρτών. Επίσης βομβαρδίστηκαν προάστια της Δαμασκού, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι –ανάμεσά τους και δύο παιδιά–, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Επιπλέον, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού στη Ντούμα, βορειοδυτικό προάστιο της Δαμασκού.
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα σε εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, πως επιδίωξή του είναι να γίνουν «σοβαρές και εις βάθος συνομιλίες προκειμένου να βρεθούν τα μέσα για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έναντι των ανδρών και των γυναικών εκείνων που αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους».
«Έχουμε μεγάλες δυσκολίες στην προσέγγιση, τη μετακίνηση και την προστασία των ανθρώπων», παραδέχθηκε ο Κέρι, παρουσία των επικεφαλής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος, της Unicef και της Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του έχουν ενημερωθεί για 13 επιθέσεις, που φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, μία ημέρα πριν την άφιξη δύο αξιωματούχων του ειδικών στα χημικά όπλα για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι, οι αναφορές αυτές «εξετάζονται», ενώ υπογράμμισε και τη «βαθιά ανησυχία» του ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν απέναντι στις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Απαντώντας καταφατικά στις 11 Ιουνίου στην πρόσκληση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ερευνήσουν τις αναφορές για χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ Άσαλ, έφθασαν σήμερα στη Βηρυτό, ο Σουηδός ειδικός στα χημικά όπλα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΟΗΕ Άκε Σέλστρομ και η υπεύθυνη για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν, προκειμένου να εξετάσουν το πλαίσιο της αποστολής μίας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου