counter

free counters

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Συρία: Πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα

Συρία: Πολλαπλές αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη χώρα
Μαχητικά ελικόπτερα κι αεροσκάφη των κυβερνητικών δυνάμεων πραγματοποίησαν πολλαπλές επιδρομές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας σήμερα, την ώρα που λυσσαλέες μάχες ανάμεσα σε Σύρους στρατιώτες κι αντάρτες μαίνονται στα περίχωρα της Δαμασκού, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε στην δημοσιότητα μια ΜΚΟ.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέδωσε πως οι από αέρος επιδρομές είχαν ως στόχους την πόλη Τάμπκα, στην βορειοδυτική επαρχία Χασάκε, τις περιοχές του Ιντλίμπ, στην ίδια γεωγραφική περιοχή, όπου έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα –μεταξύ τους δύο γυναίκες και τρία παιδιά– στην κοινότητα Σέρμιν.
Η πολεμική αεροπορία βομβάρδισε επίσης περιοχές στις επαρχίες Χομς (κέντρο) και Χαλέπι (βορράς), κυρίως το Χαν αλ Άσαλ που χθες έπεσε στα χέρια των ανταρτών. Επίσης βομβαρδίστηκαν προάστια της Δαμασκού, όπου έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι –ανάμεσά τους και δύο παιδιά–, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Επιπλέον, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμούς του πυροβολικού στη Ντούμα, βορειοδυτικό προάστιο της Δαμασκού.
Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι δήλωσε σήμερα σε εκδήλωση, στην οποία συμμετείχε και ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες, πως επιδίωξή του είναι να γίνουν «σοβαρές και εις βάθος συνομιλίες προκειμένου να βρεθούν τα μέσα για να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας έναντι των ανδρών και των γυναικών εκείνων που αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους».
«Έχουμε μεγάλες δυσκολίες στην προσέγγιση, τη μετακίνηση και την προστασία των ανθρώπων», παραδέχθηκε ο Κέρι, παρουσία των επικεφαλής του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος, της Unicef και της Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.
Στο μεταξύ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του έχουν ενημερωθεί για 13 επιθέσεις, που φέρεται να έχουν πραγματοποιηθεί με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια της συριακής σύγκρουσης, μία ημέρα πριν την άφιξη δύο αξιωματούχων του ειδικών στα χημικά όπλα για συνομιλίες με την κυβέρνηση της Δαμασκού.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή Ρόμπερτ Σέρι, οι αναφορές αυτές «εξετάζονται», ενώ υπογράμμισε και τη «βαθιά ανησυχία» του ΓΓ του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν απέναντι στις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Απαντώντας καταφατικά στις 11 Ιουνίου στην πρόσκληση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ερευνήσουν τις αναφορές για χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ Άσαλ, έφθασαν σήμερα στη Βηρυτό, ο Σουηδός ειδικός στα χημικά όπλα και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΟΗΕ Άκε Σέλστρομ και η υπεύθυνη για τον αφοπλισμό Άντζελα Κέιν, προκειμένου να εξετάσουν το πλαίσιο της αποστολής μίας ομάδας εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού στη Συρία.

Συρία: Έτοιμος να στείλει οπλισμό στους αντάρτες ο Ομπάμα

Συρία: Έτοιμος να στείλει οπλισμό στους αντάρτες ο Ομπάμα
Σε θέση να προχωρήσει το σχέδιό του να αποστείλει οπλισμό στους Σύρους αντάρτες είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας ανώτατος αξιωματούχος και αφού πλέον έχουν διαλυθεί οι ανησυχίες που εκφράστηκαν από το Κογκρέσο.

«Είμαστε διστακτικοί σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας που θα έχει αυτό το σχέδιο», δήλωσε ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής Μάικ Ρότζερς και συμπλήρωσε ότι «μετά από πολλή συζήτηση, καταλήξαμε στο ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στο συγκεκριμένο σχέδιο».
Νομοθέτες είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο αυτό και μάλιστα προσπάθησαν να σταματήσουν την υλοποίησή του, καθώς εξέφραζαν ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη σχεδίου και στρατηγικής από την πλευρά των ανταρτών, ενώ θεωρούσαν ότι θα έπρεπε να ελεγχθούν οι ομάδες στις οποίες θα παραχωρούνταν τα όπλα.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Ντέμπσεϊ, ανέφερε σε επιστολή του ότι μια στρατιωτική εμπλοκή από τη μεριά των Ηνωμένων Πολιτειών θα κόστιζε δισεκατομμύρια στη χώρα, ενώ θα δημιουργούσε κινδύνους σε όσους εμπλέκονται στις συγκρούσεις που μαίνονται στη Συρία.

Συρία: «Μεγάλη επίθεση» στο Χαλέπι ετοιμάζουν οι αντάρτες

Συρία: «Μεγάλη επίθεση» στο Χαλέπι ετοιμάζουν οι αντάρτες
Μεγάλη αντεπίθεση για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την επαρχία του Χαλεπίου, με τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας, ετοιμάζουν οι σύροι αντάρτες, υποστήριξε την Τετάρτη, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πηγή της συριακής αντιπολίτευσης.

«Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε ότι το Χαλέπι, η πόλη και η επαρχία, πρέπει να περάσει στα χέρια των ανταρτών. Όπλα και πυρομαχιά, όπως αντιαρματικές ρουκέτες, καταφθάνουν καθημερινά για την επικείμενη μάχη», ανέφερε η πηγή, η οποία ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της.
Από την άλλη πλευρά, πηγή προσκείμενη στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ τόνισε ότι ο συριακός στρατός κρατά αμυντική τάση γιατί «δεν έχει στρατιώτες ώστε να επιτεθεί».
Την Δευτέρα, οι αντάρτες σημείωσαν μια πρώτη επιτυχία, καταλαμβάνοντας το Χαν Αλ Άσαλ, προπύργιο των δυνάμεων του καθεστώτος στα δυτικά του Χαλεπίου.
«Το επόμενο βήμα είναι η κατάληψη της Ακαδημίας Άσαντ, του στρατιωτικού μηχανικού, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Χαλεπίου και του Χαν Αλ Άσαλ», υποστήριξε η πηγή της αντιπολίτευσης.
Εξάλλου, από το Κατάρ, ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Νιζάρ Αλ Χαράκι δήλωσε ότι ο νέος εμίρης της χώρας θα συνεχίσει να στηρίζει τους αντάρτες.
Ο ίδιος ο σεΐχης Ταμίμ Μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, μετά την ανάρρησή του στο θρόνο, δεν έχει κάνει καμία επίσημη, λεπτομερή δήλωση για την εξωτερική πολιτική την οποία σκοπεύει να ακολουθήσει το εμιράτο.
Υπό τη διακυβέρνηση του προκατόχου του, σεΐχη Χάμαντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι, το Κατάρ ήταν από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των ανταρτών, στους οποίους παρείχε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.
Ο κ. Αλ Χαράκι, πρεσβευτής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού στην Ντόχα, σημείωσε μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ότι το Κατάρ θα συνεχίσει την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι σήμερα.
«Συναντήθηκα με τον σεΐχη Ταμίμ, του έδωσα συγχαρητήρια για το νέο ρόλο του και του επισήμανα πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει να στηρίζει τη Συρία. Εκείνος μου είπε ότι θα συνεχίσει να την στηρίζει», ανέφερε ο κ. Αλ Χαράκι.

Βουλγαρία: «Δεν υπάρχει εθνικότητα «Μακεδόνα»



    Βουλγαρία: «Δεν υπάρχει εθνικότητα «Μακεδόνα»
    Το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο πήρε ακόμη μία απόφαση που συνιστά τη Βουλγαρία να γράψει στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις το σύνδεσμο «OMO Ilinten», αναφέρει το βουλγαρικό Φόκους επικαλούμενο αναφορά των Σκοπίων.
    Το δημοσίευμα σημειώνει ότι αυτή είναι η πέμπτη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου, η οποία έχει απορριφθεί- όπως και οι προηγούμενες - από τη Βουλγαρία, εξηγώντας ότι δεν υφίσταται καμία «μακεδονική εθνική μειονότητα».
    Ο Κίριλ Ίβανοφ από το «OMO Ilinten», δήλωσε ότι οι νοτιοσλάβοι στη «Μακεδονία του Πιρίν» ίσως προβούν σε κάποιες αναφορές, αλλά, σημείωσε ότι εξακολουθεί να υπάρχει κρατική πίεση στην περιοχή του Πιρίν, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
    «Γιατί ένας Νοτιοσλάβος ο οποίος δηλώνεται ως «Μακεδόνας» δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πόλη, να προσληφθεί στην αστυνομία ή να εργασθεί στο δικαστήριο. Η πίεση που υπήρχε από την πρώην Κρατική Ασφάλεια, τώρα γίνεται από τη ДАНС», δήλωσε ο Ίβανοφ.

    Σκοπιανό κανάλι «Σίτελ»: Ομπάμα θα ζητήσει από Σαμαρά επίλυση ονόματος



      Σκοπιανό κανάλι «Σίτελ»: Ομπάμα θα ζητήσει από Σαμαρά επίλυση ονόματος
      Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στις 8 Αυγούστου, θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, προς τον οποίο θα ασκήσει πίεση για την επίλυση της διαφωνίας του ονόματος.
      Τα παραπάνω αναφέρει το σκοπιανό κανάλι «Σίτελ» επικαλούμενο μηνύματα πέραν του Ατλαντικού, συνεπικουρούμενα με δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας.
      «Τα μηνύματα που έρχονται από τον Ατλαντικό είναι ξεκάθαρα, αν και δεν είναι πολύ αισιόδοξα... Η Ουάσιγκτον επιθυμεί το ζήτημα του ονόματος να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν και δη, έως το τέλος του 2013. Θα αποτελέσει, μάλιστα, θέμα συζήτησης στις 8 Αυγούστου και ο Ομπάμα θα ήθελε να διευκρινιστεί αυτό», σημειώνει το νοτιοσλαβικό κανάλι επικαλούμενο  ελληνική εφημερίδα .
      Επιπλέον σημειώνεται ότι θα τεθεί εκ νέου το όνομα «Άνω Μακεδονία» και το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα το δεχθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός.
      Ανώνυμη διπλωματική πηγή είπε ότι «ένα πολύ μικρός χώρος για να αποδεχθεί αυτήν την πρόταση», σημειώνει η σλαβική τηλεόραση των Σκοπίων.

      Στην Αλβανία ξανά το ΔΝΤ

      Στην Αλβανία ξανά το ΔΝΤ
      Η έναρξη της δραστηριότητας του ΔΝΤ συμπίπτει με τις πολιτικές αλλαγές στην Αλβανία, με τους Σοσιαλιστές πλέον στην εξουσία, οι οποίοι είχαν προαναγγείλει κατά την προεκλογική περίοδο την επιστροφή του ΔΝΤ.

      Η εφημερίδα «Shqip» σε σημερινό άρθρο της κάνει λόγο για «πολιτικό παιχνίδι για το ποιος έστειλε την πρόσκληση για την επιστροφή της αποστολής στα Τίρανα».
      Σύμφωνα με την εφημερίδα, «ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αρντιάν Φουλάνι λέει ότι η πρόσκληση προς το ΔΝΤ έγινε από τον ίδιο και τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών Ριντβάν Μπόντε».
      Η εφημερίδα γράφει ωστόσο ότι «ο κ. Μπόντε, ο οποίος έχει εξαφανιστεί και δεν εμφανίζεται δημοσίως, είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν υπάρχει οικονομική κρίση στη χώρα, ενώ τώρα απαιτεί τη βοήθεια του ΔΝΤ».
      Το 2009, το πρακτορείο Reuters ζήτησε ένα σχόλιο από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα για την παρουσία του ΔΝΤ.
      Ο κ. Μπερίσα δήλωσε τότε ότι «το ΔΝΤ φοβίζει τις επιχειρήσεις», ενώ ο κ. Ράμα είχε δηλώσει ότι «όταν αναλάβει την εξουσία θα ανανεώσει τη συμφωνία συνεργασίας με το ΔΝΤ».
      Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Μπερίσα ακύρωσε τη συμφωνία συνεργασίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε δηλώσει τότε ότι «οι προτάσεις του ΔΝΤ είναι απαράδεκτες».
      Οι Σοσιαλιστές που αναδείχθηκαν νικητές στις βουλευτικές εκλογές της 23ης Ιουνίου και θα σχηματίσουν κυβέρνηση τον Σεπτέμβρη, κατηγορούν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα ότι αφήνει πίσω του 'καμμένη γη' από οικονομικής άποψης.


      Επίθεση σε ιστορικό αλβανικό κτίριο από Σλάβους


        Επίθεση σε ιστορικό αλβανικό κτίριο από Σλάβους
        Για αλβανοφοβία καταγγέλλουν οι Αλβανοί το σλαβικό πληθυσμό της πόλης Μοναστήρι ή Μπίτολα, του κράτους των Σκοπίων.
        Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα «άγνωστα άτομα επιτέθηκαν στο ιστορικό “Σπίτι της Αλφαβήτας” στην Μπίτολα και έσπασαν με πέτρες τα παράθυρα και την εξώθυρα».
        Είναι η δεύτερη φορά που γίνεται επίθεση στο ίδρυμα αυτό το οποίο τελεί υπό την προστασία της κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού του νοτιοσλαβικού κράτους, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
        Στην πρώτη επίθεση είχαν προκληθεί ζημιές και στο εσωτερικό του ιστορικού κτηρίου, όπου εκεί ομάδα Αλβανών πριν από έναν σχεδόν αιώνα δημιούργησε το αλβανικό αλφάβητο.
        Μετά την αποκατάσταση του κτηρίου εκδηλώθηκε η δεύτερη επίθεση. Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες, σημειώνει το δημοσίευμα.

        Αλβανία: Bελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων


          Αλβανία: Bελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων
          Ο Διαμεσολαβητής στην Αλβανία και οι μειονότητες θα επιδιώξουν από κοινού τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
          Ο Αλβανός Διαμεσολαβητής Igli Totozani σε συνεργασία με τις μειονότητες στην Αλβανία θα σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας, έργο της οποίας θα είναι η εκπόνηση ειδικής έκθεσης για την κατάσταση και τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων στη χώρα, η οποία έκθεση θα υποβληθεί προς εξέταση στο νέο Κοινοβούλιο και τη νέα κυβέρνηση της Αλβανίας.
          Αυτό συμφωνήθηκε στη Μοσχόπολη σε συνάντηση των εκπροσώπων των μειονοτήτων στην Αλβανία με τον Τοτοζάνι.
          Ο Βασίλ Στεργιόφσκι, εκπρόσωπος των Σλάβων του νοτιοσλαβικού κράτους, κατά τη συνάντηση είπε ότι το έργο της ομάδας εργασίας που θα αποτελείται από εκπροσώπους των μειονοτήτων θα ετοιμάσει μία έκθεση για την τρέχουσα κατάσταση των μειονοτήτων στην Αλβανία, στην οποία θα περιλαμβάνονται αιτήματα για τη βελτίωση της θέσης τους.
          Τον προσεχή Δεκέμβριο το Συμβούλιο της Ευρώπης, θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Αλβανία θα πάρει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η έκθεση των μειονοτήτων θα αποτελεί μια επιπλέον πίεση προς τη νέα κυβέρνηση της Αλβανίας για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
          Από τις 12 συστάσεις της ΕΕ προς την Αλβανία, οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν υπολείπεται αυτή της βελτίωσης των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, γράφει το δημοσίευμα των Σκοπίων

          Ο Τόνι Μπλερ σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού

          Ο Τόνι Μπλερ σύμβουλος του Αλβανού πρωθυπουργού
          Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, που θα αναλάβει καθήκοντα τον Σεπτέμβρη συναντήθηκε στο Λονδίνο με τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

          Οι δύο άνδρες συζήτησαν λεπτομέρειες της μελλοντικής συνεργασίας τους, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του κ. Ράμα.
          Ο Τόνι Μπλερ θα είναι σύμβουλος της νέας κυβέρνησης του Έντι Ράμα μετά το σχηματισμό της το Σεπτέμβριο.
          Μετά τη συνάντηση, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Έντι Ράμα δήλωσε ότι η συμβολή του Τόνι Μπλερ θα είναι ανεκτίμητη και ότι είναι τιμή να συνεργαστεί με μια τέτοια προσωπικότητα παγκόσμιας πολιτικής εμβέλειας.
          Από την πλευρά του, ο κ. Μπλερ εξέφρασε την απεριόριστη υποστήριξή του προς τον Έντι Ράμα και δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας θα έχει όλη τη στήριξη από τις κυβερνήσεις τον ευρωπαϊκών χώρων.
          "Η συνεργασία με τον Τόνι Μπλερ δεν θα κοστίσει ούτε ένα σεντ, σε αντίθεση με όσα έπραξε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, η οποία με τα χρήματα των Αλβανών φορολογουμένων πλήρωνε εκατομμύρια ευρώ για την αμερικανική εταιρεία lobbying, "Podesta Group" δήλωσε ο κ. Ράμα.
          Οι Σοσιαλιστές έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα την κυβέρνηση Μπερίσα ότι χρησιμοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων για να lobbying υπέρ του Δημοκρατικού Κόμματος και όχι για τα συμφέροντα της Αλβανίας.
          Ο 'Εντι Ράμα αναμένεται να συναντηθεί το απόγευμα και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα στη Ρώμη, κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο.

          Yeni Safak: Για «ισχυρή δυτική Θράκη» μιλούν υπουργοί του Ερντογάν


            Yeni Safak: Για «ισχυρή δυτική Θράκη» μιλούν υπουργοί του Ερντογάν
            Για δημιουργία «ισχυρής δυτικής Θράκης» έκανε λόγο επιχειρώντας ο Τούρκος Υπουργός Υγείας κ. Μουεζίνογλου όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, ενώ σύμφωνα με τα tourkikanea o Tούρκος Υπουργός Συγκοινωνιών, Επικοινωνίας και Ναυτιλίας, κ.Γιλντιρίμ, μιλώντας για την ελληνική Θράκη είπε θρασύτατα ότι αυτά τα μέρη είναι δικά μας...
            Όλα αυτά -και άλλα απαράδεκτα και εξίσου προκλητικά- έγιναν κατά την εφημερίδα Yeni Safak σε δείπνο Ιφτάρ στην περιοχή Καραγάτς της Αδριανούπολης, σε απόσταση 5 χλμ από τα ελληνικά σύνορα, στις 14 Ιουλίου.
            Ο Μουεζίνογλου, που συνεχάρη για το ραμαζάνι τους περίπου 1.000 παρευρισκόμενους από την Ελλάδα και την Τουρκία, σε ομιλία του είπε ότι οι «Τούρκοι» της δυτικής Θράκης την περίοδο αυτή θα πρέπει να υιοθετήσουν μία αντίληψη του να είναι όλοι μαζί και τόνισε πως το αύριο θα είναι της Τουρκίας, η οποία ατενίζει με ελπίδα και εμπιστοσύνη το μέλλον.
            Επίσης είπε ότι θα εγκαθιδρύσουν, όλοι μαζί, «την ισχυρή δυτική Θράκη και τα Βαλκάνια».
            Στο ιφτάρ που διοργανώθηκε για Τρίτη φορά από τα κεντρικά όργανα του λεγόμενου ''Συλλόγου Αλληλεγγύης ''Τούρκων'' Δυτικής Θράκης, έκανε επίσης εντύπωση οι φράσεις «ο βασιλιάς είναι γυμνός» και το «Στην Δυτική Θράκης είστε υποχρεωμένοι να διαχωρίσετε αυτούς που αγωνίζονται και αυτούς που δεν αγωνίζονται. Διαφορετικά η Δυτική Θράκη χάνεται», που ανέφερε ο ''μουφτής'' Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ.

            Τουρκία: Τουλάχιστον 3 δισεκ. δολάρια απέσυραν επενδυτές από τη χώρα

            Τουρκία: Τουλάχιστον 3 δισεκ. δολάρια απέσυραν επενδυτές από τη χώρα
            Πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια (2,28 δισεκ. ευρώ) αποσύρθηκαν από την τουρκική χρηματαγορά μέσα σε μερικές εβδομάδες, τόσο λόγω της παγκόσμιας οικονομικής συγκυρίας όσο κι εξαιτίας των πολιτικών επικρίσεων σε βάρος της κυβέρνησης της χώρας, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν.

            "Οι αποφάσεις της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, η οποία είχε συνέπειες στις αναδυόμενες αγορές, και οι εσωτερικές εξελίξεις (σ.σ. οι διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης) συνδυάστηκαν και είχαν συνέπειες", είπε ο Μπαμπατζάν μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
            "Την περίοδο από την 17η Μαΐου ως την 5η Ιουλίου (. . .) καταγράφηκε μια φυγή κεφαλαίων της τάξης των 3 δισεκατομμυρίων" δολαρίων, τόνισε ο Μπαμπατζάν, προσθέτοντας πάντως ότι τα κεφάλαια αυτά έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στην τουρκική οικονομία μετά την 5η Ιουλίου. "Η Τουρκία παραμένει μια οικονομία με καλές επιδόσεις, που εδράζεται σε στέρεα θεμέλια, αψηφώντας τις διεθνείς διακυμάνσεις", υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.
            Ανακοινώνοντας την προσεχή αποκλιμάκωση των ενέσεων ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία, η Fed έθεσε ουσιαστικά υπό πίεση αναδυόμενες οικονομίες όπως αυτή της Τουρκίας, που αποπειρώνται να περιορίσουν την πτώση των δικών τους νομισμάτων έναντι του δολαρίου. Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έκανε γνωστό την Δευτέρα ότι πρόκειται να αποφασίσει στην προσεχή σύνοδο του διοικητικού της συμβουλίου –την 23η Ιουλίου– να αυξήσει τα κύρια επιτόκιά της, ώστε να αποτρέψει την πτώση της τουρκικής λίρας στην αγορά συναλλάγματος.
            Η φυγή κεφαλαίων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Η τουρκική οικονομία βασίζεται στις κεφαλαιακές ροές για την ανάπτυξή της, που είχε ανέλθει σε πάνω από 8% το 2010 και το 2011.
            Ο Μπαμπατζάν σημείωσε ότι η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας για την ώρα δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας, που έχει ανακοινώσει ότι αναμένεται να φθάσει το 4%.
            Εν μέσω της αναστάτωσης στις αγορές ο ισλαμιστής και συντηρητικός πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε χθες τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, κατηγορώντας τις τράπεζες ότι ωθούν τους Τούρκους στη φτώχεια αισχροκερδώντας με τα υψηλά τους επιτόκια.
            "Ξέρετε, αυτές τις πιστωτικές κάρτες δεν πρέπει να τις χρησιμοποιεί κανείς. Είναι οι τράπεζες που κερδίζουν από τα επιτόκια τους, τις χρεώσεις τους. . . πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το παιγνίδι", είπε ο Ερντογάν, μιλώντας εκ νέου για το "λόμπι των επιτοκίων".

            «Τελευταία προειδοποίηση» ΡΚΚ στην Τουρκία

            «Τελευταία προειδοποίηση» ΡΚΚ στην Τουρκία
            «Τελευταία προειδοποίηση» προς την Τουρκία απηύθυνε σήμερα το κουρδικό PKK, καλώντας τη να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας το συντομότερο.
            «Ως κίνημα προειδοποιούμε την κυβέρνηση του ΑΚΡ (του κόμματος του Τ. Ερντογάν) για τελευταία φορά. Αν δεν γίνουν συγκεκριμένα βήματα το συντομότερο όσον αφορά τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τον λαό μας, η διαδικασία δεν θα προχωρήσει και γι' αυτό θα είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση του ΑΚΡ», τονίζει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) σε δήλωση που αναρτήθηκε σε μία από τις ιστοσελίδες του.

            «Σεισμό» προκαλεί στην Κύπρο η Τουρκία


            Share1  
              «Σεισμό» προκαλεί στην Κύπρο η Τουρκία
              Σεισμό προκαλεί η Τουρκία με την νέα έξοδο του σεισμογραφικού της πλοίου για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας δηλώνει ότι το σεισμογραφικό θα αρχίσει έρευνες σε περιοχή 10.500 χλμ νότια της Κύπρου...
              «Την επόμενη περίοδο» η Τουρκία θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Barbaros Hayrettin Paşa νότια της Κύπρου για σεισμικές έρευνες σε περιοχή που θα καλύψει 10.500 χλμ, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ.   Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, μετά τη συνάντησή του με την Εκτελεστική Διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Maria Van Der Hoeven, ο κ. Γιλντίζ ανέφερε ότι «στα επόμενα σχέδιά μας, προγραμματίζουμε ειδικά στα νότια της Κύπρου να διεξάγουμε σεισμική έρευνα σε μια περιοχή περίπου 10.500 χλμ». Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός δεν διευκρίνισε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
              Το σεισμογραφικό αγοράστηκε πρόσφατα από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας, ΤΡΑΟ, κόστισε γύρω στα 130 εκ δολάρια και μπορεί να διεξάγει δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες.


              Κυπριακό: Οδικό χάρτη ζητεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης

              Κυπριακό: Οδικό χάρτη ζητεί ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης
              Οδικό χάρτη για την επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Μπεσίρ Αταλάι.

              Ο Αταλάι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στα Κατεχόμενα, δήλωσε ότι, αν η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει σε μονομερή -κατά την έκφρασή του- εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ίσως να τεθεί θέμα λύσης δύο κρατών.
              Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα κατέβαλε ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης και ότι η τουρκική πλευρά προέβη σε κάθε θυσία που της αναλογούσε.
              Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υποστήριξε επίσης ότι αποδυναμώνονται οι προσδοκίες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδείξει εποικοδομητική βούληση για λύση του προβλήματος, αφού πέντε μήνες μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προέβη -όπως είπε- σε οποιοδήποτε συγκεκριμένο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

              Τουρκάλα Βουλευτής:«Οι Κούρδοι Συρίας θέλουν διάδρομο για πετρέλαιο»


              Share1  
                 Τουρκάλα Βουλευτής:«Οι Κούρδοι Συρίας θέλουν διάδρομο για πετρέλαιο»
                Το μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος του κυβερνώντος κόμματος AKP, η Δρ Pelin Gündeş Bakır επισημαίνει ότι η κυριαρχία του κόμματος των Κούρδων της Συρίας – PYD, που είναι μια προέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος- PKK,   στοχεύει στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου των Κούρδων του Βορείου Ιράκ.
                Η Bakır υποστηρίζει ότι η αυτόνομη περιοχή του βόρειου Ιράκ, η οποία έχει τεράστια αποθέματα πετρελαίου σκοπεύει τη μεταφορά του ορυκτού, στη Μεσόγειο Θάλασσα, μέσω ενός διαδρόμου από τις κουρδικές περιοχές της Συρίας. Με τον τρόπο αυτό η περιοχή του βόρειου Ιράκ θα παρακάμψει την Τουρκία και θα μεταφέρει 45 δισεκατομμύρια δολάρια αποθέματα μαύρου χρυσού.
                Η Pelin Gündeş Bakır σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία του κόμματος, επεσήμανε τον κίνδυνο για την Τουρκία από την ανάδειξη του κουρδικού κόμματος στη Συρία, το οποίο χαρακτηρίζει ως προέκταση μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως είναι το PKK.
                Η Τουρκάλα βουλευτής θα τονίσει ότι ο ίδιος ο Οτσαλάν πολλά χρόνια είχε ζήσει μαζί με τους Κούρδους της Συρίας και ο πατέρας του είχε υποστηρίξει τον πατέρα του σημερινού προέδρου αλ Άσαντ.
                Θα συνεχίσει λέγοντας όσα υποστηρίζει είναι ένα σχέδιο των Κούρδων και ότι οι Κούρδοι γι’ αυτό έχουν διαφοροποιηθεί από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τον πολεμούν.
                Θα προτείνει, μάλιστα, το κουρδικό κόμμα της Συρίας- PYD, να μπει στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, ως προέκταση του PKK και καλεί προς τούτο την ενημέρωση της Αμερικής και των ευρωπαϊκών χωρών.

                Τουρκία: «Οι Κούρδοι της Συρίας θα θεσπίσουν κυβέρνηση;»


                Share1  
                  Τουρκία: «Οι Κούρδοι της Συρίας θα θεσπίσουν κυβέρνηση;»
                  Στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία ανάμεσα στις συγκρούσεις έχει επικρατήσει ομάδα η οποία πρόσκειται στο κόμμα PYD - Demokratik Birlik Partisi - Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης, της Συρίας, που έχει στενές σχέσεις με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα-PKK.
                  Ο πρόεδρος του PYD, Salih Müslim, δήλωσε ότι η επικράτηση των κουρδικών δυνάμεων του PYD στην περιοχή δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια των συνόρων με την Τουρκία.
                  Όπως τόνισε ο Müslim την περιοχή των συνόρων ελέγχει η ομάδα 'YPG' - «Halk Savunma Birlikleri»- Ενώσεις Λαϊκής Άμυνας.
                  Ο Salih Müslim απαντώντας σε δημοσιογράφους της τουρκικής υπηρεσίας του BBC- γράφει το τούρκικο δημοσίευμα- είπε ότι δεν συμφωνούν με τις ισλαμικές ομάδες που δρουν στην περιοχή και έχουν έρθει σε σύγκρουση με αυτές. Τις ισλαμικές ομάδες πολέμησαν από κοινού Κούρδοι, Άραβες και Χριστιανοί, όπως είπε.
                  Ο Müslim τόνισε ότι το PYD δεν αποτελεί απειλή για την Τουρκία και δεν έχει την πρόθεση να αντιμετωπίσει τον τουρκικό στρατό, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
                  «Δεν θέλω να αναμείξετε το θέμα της Τουρκίας μεταξύ μας. Οι Κούρδοι της Συρίας επιδιώκουν να κάνουν μια συμφωνία για την υπόστασή τους», επεσήμανε.
                  Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχουν την πρόθεση δημιουργίας ενός ξεχωριστού κράτους αλλά το PYD υπερασπίζεται μόνο τη δημοκρατική αυτονομία των Κούρδων της Συρίας. Οργανώνονται , και μέσα σε τρεις μήνες θα κάνουν εκλογές να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους.
                  Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου για επέμβαση του ΟΗΕ στη χώρα, δήλωσε ότι είναι κατά της ξένης στρατιωτικής επέμβασης αλλά ανοιχτός σε όποια ανθρωπιστική βοήθεια, γράφει το haber7.

                  Πώς οι Αμερικανοί «χρησιμοποίησαν» τον Γ. Παπανδρέου

                  Πώς οι Αμερικανοί «χρησιμοποίησαν» τον Γ. Παπανδρέου
                  Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις του Γερμανού Ντιρκ Μίλερ, ενός από τους διασημότερους χρηματιστηριακούς αναλυτές και ερευνητές της ελληνικής κρίσης για την ελληνική τραγωδία, στο βιβλίο του «Σύγκρουση» που κυκλοφορεί τις ημέρες αυτές και στην Ελλάδα. 
                  Του Κώστα Χαρδαβέλλα
                  Χωρίς αναστολές ο Ντιρκ Μίλερ γράφει στο βιβλίο του ότι «Ο Παπανδρέου ήταν το εκτελεστικό πιόνι της Αμερικής και προκάλεσε με κάθε τίμημα τη ρήξη μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες και κυρίως το ευρώ που συνιστούσε σοβαρότατη απειλή για το αμερικανικό δολάριο ως παγκόσμιο νόμισμα.
                  Από την πρώτη κιόλας ημέρα η κυβέρνηση Παπανδρέου, είτε με τη λήψη δρακόντειων μέτρων λιτότητας, είτε με στοχευμένα υποκινούμενες αντιπαραθέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδίως με τη Γερμανία, φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε από τους Αμερικανούς για να επιταχύνει την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν πολιτικοί κύκλοι, τόσο από Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα. Και όλη αυτή η αμφίπλευρη εκστρατεία δυσφήμησης στην οποία επιδίδονται τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία εξυπηρετούσε αυτόν ακριβώς τον σκοπό.».
                  Ο Γερμανός διάσημος χρηματιστής που έχει το προσωνύμιο «Mr. Dax» υποστηρίζει με στοιχεία ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να βγει από το «σπιράλ του θανάτου» εάν δεν αποχωρήσει από τη ζώνη του Ευρώ και δεν επιστρέψει στη Δραχμή. Και τονίζει χαρακτηριστικά «Αν αντιπαραβάλουμε την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας με αυτή της Τουρκίας, θα διαπιστώσουμε ότι έως την εισαγωγή του Ευρώ στην Ελλάδα οι δύο χώρες συμβάδιζαν οικονομικά. Αλλά με τη εισαγωγή του Ευρώ στην Ελλάδα συνέβη κάτι το φοβερό. Οι οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας έχουν απογειωθεί ενώ η Ελλάδα σέρνεται πίσω της ασθμαίνοντας. Τι συνέβη; Το πολύ υψηλό ευρώ για τις ασθενείς επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας είχε αποτέλεσμα τα ελληνικά προϊόντα να μην είναι πια ελκυστικά για το εξωτερικό. Ένα εσπρέσο στην ελληνική παραλία κοστίζει τρία ευρώ, ενώ μία μερίδα ψάρι δεν πέφτει κάτω από τα 15 ευρώ. Από την άλλη στην Τουρκία μπορεί κανείς να βρει τον ίδιο καφέ με ένα ευρώ και μία μερίδα ψάρι με πέντε ευρώ. Και αυτό χάρη στην αδύναμη τουρκική λίρα».
                  Πάντως, για τις αποκαλύψεις του για τον Γ. Παπανδρέου ο Ντρικ Μίλερ αφήνει και το ενδεχόμενο να υπάρχουν και διάφορες θεωρίες συνομωσίας γύρω από το πρόσωπό του αλλά στην τελική τα πράγματα είναι κάπως έτσι όπως τα περιγράφει στο βιβλίο του.

                  Τουρκία: Νεκρός πολίτης στα σύνορα με τη Συρία

                  Τουρκία: Νεκρός πολίτης στα σύνορα με τη Συρία
                  Άνδρες των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν έναν πολίτη όταν ανταπέδωσαν πυρά εναντίον μιας ομάδας ανθρώπων που προσπαθούσε να περάσει παράνομα στο έδαφος της Συρίας από την Τουρκία, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, καθώς οι εντάσεις στα σύνορα των δύο χωρών αυξάνονται.

                  Μια ομάδα οκτώ πολιτών προσπάθησε να περάσει από το έδαφος της τουρκικής επαρχίας Χατάι στη βορειοδυτική Συρία χθες το απόγευμα και άνοιξε πυρ εναντίον περιπόλου του τουρκικού στρατού αφότου οι άνδρες της απηύθυναν προειδοποίηση, ανέφερε ανακοίνωση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων.
                  Οι στρατιώτες ανταπέδωσαν τα πυρά βάσει των κανόνων εμπλοκής τους και σκότωσαν έναν από τους πολίτες.

                  Εθνικιστικό Κίνημα Τουρκίας: Nα μην επιτρέψει αυτονομία Κούρδων Συρίας



                    Εθνικιστικό Κίνημα Τουρκίας: Nα μην επιτρέψει αυτονομία Κούρδων Συρίας
                    Ο ηγέτης του κόμματος του εθνικιστικού κινήματος (Milliyetçi Hareket Partisi-MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να προβεί σε χρήση στρατιωτικής βίας, εάν στη Βόρεια Συρία οι Κούρδοι κηρύξουν αυτονομία.
                    Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αντέδρασε έντονα μετά την κατάληψη της συνοριακής πόλης Ρες αλ Άιν από το κουρδικό κόμμα της Συρίας «Δημοκρατικής Ένωσης»- PYD, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο.
                    Ο αρχηγός του Εθνικιστικού Κινήματος απαίτησε να μην επιτραπεί οποιαδήποτε πρόκληση είτε στο βορρά είτε στην ανατολική Συρία και ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να προειδοποιήσει τον ηγέτη των Κούρδων του βόρειου Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί να σταματήσει αμέσως την υποστήριξη των Κούρδων της Συρίας.

                    Russian capital flight slows down but still sensitive to political events - expert


                    деньги инвестиции экономика

                    Critical events in Europe have had significant effect on Russian economy. As the Ministry of Economic Development revises its forecast for capital outflow from Russia and predicts higher figures, the country establishes strategic partnership with Mubadala Development Company, UAE-based investment fund, that could potentially revitalize investment climate in Russia. The Voice of Russia had a chance to discuss Russia's current investment climate and projections for the future with Georgy Nadyrov, Analyst at UBS Investment Bank.

                    Why is Mubadala coming to Russia and what's main strategy for the company in this country?
                    Mubadala is looking for long-term investment opportunities here in Russia. The deal to create a co-investment fund was announced at the St. Petersburg International Economic Forum between Mubadala Investment Company and Russian Direct Investment Fund with each of them committing $1 billion. Mubadala's strategy in Russia does not look definite at the moment, but their target sector is infrastructure, however this may be subject to change.
                    How could Russia benefit from this co-operation?
                    Well, Russia offers great opportunities for investors in terms of high return on investment, and this co-operation will be fruitful for both the countries. It is the first such company to come to Russia because investments from the region have been limited so far, so Mubadala could bring with it other companies from the region. This move will contribute to improving Russia's reputation as an investment hub. This could also partially revitalize Russian economy while some foreign investors are withdrawing their money from the country.
                    Analysts argue that the outflow of capital from Russia keeps going upwards. What's the current state of affairs and what sectors of Russian economy suffer most?
                    In the first half of 2013 capital outflow from Russia amounted to $38,1 billion, with the second quarter of the year accounted for $9,1 billion. The reasons for this are multifaceted, including the recent Cyprus bank crisis and pessimistic moods in the European bank sector. Russian banking sector is suffering the most, it accounts for approximately 30% share of loss in capital outflow, but other industries have suffered as well, but slightly less.
                    What is your forecast till the end of the year and long-term?
                     It's quite hard to make long-term predictions, but the forecast of the Central Bank is that capital outflow will continue and by the end of the year another $10 billion will leave the economy. The total capital outflow in 2013 could reach $50 billion. The Ministry of Economic Development has also made a specified forecast, according to which in the short term capital outflow will increase. Compared to recent years, however, the figure looks slightly smaller, because capital outflow in 2011 amounted to $80 billion, in 2012 – to $56 billion.
                    Read more: http://english.ruvr.ru/2013_07_23/Capital-outflow-from-Russia-slows-down-but-still-sensitive-to-political-events-expert-3902/

                    Moscow, Caracas to carry on course towards strategic cooperation - Putin


                    путин мадуро россия венесуэла
                    Nicolas Maduro and Vladimir Putin in Moscow




                    The leaders of Russia and Venezuela reaffirmed "their wish for continuing their course towards strategic cooperation in all sectors" at the negotiations in the Kremlin, Russian President Vladimir Putin said. "Russia cherishes the memory of Hugo Chavez, a close and sincere friend of Russia and a courageous and strong man," Putin said after negotiations with his Venezuelan counterpart Nicolas Maduro.

                    The Venezuelan people "have always enjoyed Russian support and solidarity, including during the time of Comandante Chavez's ailment," Maduro said.
                    Chavez visited Russia ten times in a decade. "We are working tirelessly to continue the cause of Chavez," Maduro said.
                    Russian President Vladimir Putin will meet his Venezuelan, Iranian and Bolivian counterparts Nicolas Maduro, Mahmoud Ahmadinejad and Evo Morales respectively on Tuesday as part of a summit of the Gas Exporting Countries Forum, Russian presidential aide Yury Ushakov said.
                    "The second day will be dedicated to bilateral meetings. Apparently there will be meetings with the new Venezuelan president, the Iranian president and [the leaders] of a number of countries," Ushakov told journalists.
                    Putin will meet outgoing Iranian President Ahmadinejad, he said.
                    The Gas Exporting Countries Forum (GECF) adopted a declaration that calls for coordinated action to defend GECF interests before the government agencies of gas consuming countries, and upholding long-term gas contracts and gas pricing based on a link to prices for oil and oil products.
                    The declaration states that GECF members intend to enhance global-scale coordination to protect the interests of gas exporting countries in all areas, including relations with the regulatory bodies of countries that consume gas.
                    The GECF members also expressed concerns that certain measures unilaterally introduced by some gas importing countries could have a negative impact on the stability of the gas market. They agreed to uphold the fundamental role of long-term gas contracts in financing major gas projects throughout the value chain and in ensuring mutually acceptable solutions for the security of demand and supply.
                    The GECF members also affirmed their continued support for gas pricing based on oil/oil products indexation to guarantee demand and supply.
                    The GECF members agreed to strengthen the Forum as a platform to develop and promote their positions on issues concerning the global gas market, maintain and strengthen the principles of the international trade in gas, including mechanisms to share risks, promote the steady growth of natural gas use and expansion of gas use in different sectors, including as motor fuel and in industry, and encourage GECF dialog with all market players to promote gas as a driver of economic growth.
                    In addition to Russia, the GECF includes Algeria, Bolivia, Venezuela, Egypt, Iran, Qatar, Libya, Nigeria, Oman, the United Arab Emirates, Trinidad and Tobago, and Equatorial Guinea. These countries hold 65% of the world's proven gas reserves and account for nearly half of global gas exports. The Netherlands, Norway, Kazakhstan and Iraq have observer status in the organization.
                    Russian President Vladimir Putin urged traditional gas exporters to resist "unjustified pressure" from the Third Energy Package.
                    Putin recalled at a gas summit in Moscow "the discriminatory restrictions imposed by a number of consuming nations with respect to natural gas suppliers in recent years."
                    "I'm talking above all about changes in European Union energy regulation and law, the so-called Third Energy Package. The enactment of this gas directive seriously restricts the activity of traditional gas suppliers to the EU market," Putin said.
                    He said those suppliers had invested their own funds in the development of the European gas sector for decades.
                    "In these conditions the solidarity of the exporting nations is of key importance, and it would be more effective to resist unjustified pressure, and defend the interests of consumers and suppliers of gas to the external markets together. We want our interests to be taken into account fairly," he said.
                    Putin said that working out common positions among the states participating in the forum regarding the main issues of interaction with importing countries was also important in the context of the stronger competition among fuels in the world. "The efficiency, the dependability, the environmental friendliness of gas are objective factors. But this does not mean we have to rest on our laurels, otherwise we would lose the competition with other forms of resources," he said.
                    A rejection of the basic principles of long-term gas contracts would ultimately undermine the energy security of the country buyers themselves, Russian President Vladimir Putin said at a gas summit in Moscow on Monday.
                    Technologically, the gas industry is developing rapidly, and the equipment used to produce and transport it is improving. As a consequence, this resource is gaining a stronger foothold on the global market, Putin said.
                    "However, this also increases pressure on the exporting countries. I see a serious challenge for all of us here. I'm primarily talking about attempts to dictate terms of pipeline gas supplies that are economically unacceptable for producers, about the desire to change the principles of gas supplies on the basis of long-term contracts, to detach contract prices from the value of oil and petroleum products as a market and price reference point, to reduce the level of mandatory volumes of gas to be removed," Putin said.
                    The application of new technologies in the gas industry is not a reason for rejecting time-tested instruments such as long-term contracts or the take-or-pay principle, Russian President Vladimir Putin said.
                    "Definitely, new technologies for extracting and transporting hydrocarbons increase the elasticity of supply on the gas market, new price guidelines appear, including spot [guidelines]. However, this is not a reason to reject those that are time-tested and promising in practice, including long-term contracts and the take-or-pay principle," Putin said at the gas summit in Moscow.
                    The task of the Gas Exporting Countries Forum (GECF) is to forge a unified position on gas pricing, Russian President Vladimir Putin said while presenting at the GECF's second summit.
                    "I think the forum's key task should be to elaborate a shared position on pricing issues, to create conditions to reduce excessive price volatility and to raise transparency in the industry, which will generally facilitate the development of gas transport infrastructure and increased reliability of supplies," the Russian president said.
                    The GECF also needs to work together to gather and analyze industry-specific data and to support scientific research of the global gas market, Putin said.
                    The Moscow Kremlin is hosting a major summit of thirty gas exporting countries who account for two thirds of total gas reserves and 45% of LNG exports. Venezuela’s leader Nicolas Maduro, Iran’s outgoing president Mahmoud Ahmadinejad and other high-flyers are also invited to attend the President’s Cup jubilee horse race ahead of a series of talks.
                    For instance, up for discussion is the future of relationship between Russia and Venezuela after the death of Hugo Chavez.
                    The second ever get-together of the Gas Exporting Countries Forum will see presidents of Bolivia, Venezuela, Iran, Equatorial Guinea, the head of Algeria’s Nation Council, prime ministers of Iraq and Libya come to Moscow to discuss the outlooks for the global gas market and its possible stimuli, Putin’s aide Yuri Ushakov said.
                    The rest of the member nations - Egypt, Qatar, Nigeria, Trinidad and Tobago, Oman and the UAE - will be represented by ministerial delegations.
                    Konstantin Gusakov, the organizer of the President’s horse race, told the Voice of Russia up for grabs will be three high awards, such as the Prize of Russian Horse Breeder, the Club Jockey and the National Heritage.
                    The prize fund is recalculated every year. In 2013, it is estimated at 10 million rubles, or 304,000 US dollars, compared to 3 million rubles at the first race.
                    Leaders and topmost energy officials of the world’s major gas exporting countries are set to gather in Moscow for summit talks, the Kremlin says.
                    The second ever forum of nations that account for some 73% of total gas reserves and 41% of global LNG production will run off on July 1-2, Kremlin’s top foreign policy aide Yuri Ushakov told reporters on Monday.
                    Mr. Ushakov said that Iran’s outgoing president Mahmoud Ahmadinejad, Venezuela’s Nicolas Maduro, Bolivia’s Evo Morales and Libya’s PM Ali Zidan have already confirmed their attendance.
                    He noted however that since the newly-elected Iranian President Hassan Rohani has not yet begun his official duties, Putin intends to meet with Ahmadinejad instead.
                    The Kremlin official also pointed out that the first day of the GECF summit would be devoted to leaders’ meeting, while bilateral discussions will be held among experts of member states on the second day of the event.
                    The first day of the summit will also see a President’s Cup Horse Race later in the evening, where Mr. Putin is expected to talk with CEOs of major energy companies, who are also due to honour the GECF summit.
                    The Grand Prix race will be the tenth since it was set up by Russia’s Agriculture Ministry in 2004. It has a history of lacing various high-level meetings, including CIS leaders’ summits.
                    The Gas Exporting Countries Forum was founded in 2001 in the Iranian capital of Tehran. Its headquarters are located in Qatar’s Doha.
                    The legal framework of the GECF forum was signed into force in Moscow in 2008, where GECF energy chiefs adopted its charter and signed an intergovernmental agreement.
                     The Gas Exporting Countries Forum includes Algeria, Bolivia, Egypt, Equatorial Guinea, Iran, Libya, Nigeria, Oman, Qatar, Russia, Trinidad and Tobago, the UAE and Venezuela, with the Netherlands, Norway, Kazakhstan and Iraq having a GECF observer status.
                    Read more: http://english.ruvr.ru/news/2013_07_02/Moscow-Caracas-to-carry-on-course-towards-strategic-cooperation-Putin-8863/