counter

free counters

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Αρση του casus belli ζητούν ΝΔ και ΣΥΝ, το ΚΚΕ βλέπει ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου

Να συνοδευτεί η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα με την άρση του casus belli, προκειμένου να προχωρήσει η βήμα προς βήμα προσέγγιση, που εξαγγέλλεται από Αθήνα και Αγκυρα, ζητούν ΝΔ και ΣΥΝ. Το ΚΚΕ βλέπει στην επίσκεψη Ερντογάν περαιτέρω ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου με απεμπόληση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ο κ. Ερντογάν είναι ασφαλώς ευπρόσδεκτος, καθώς «οι διμερείς επαφές είναι θετικές μεταξύ δυο γειτονικών λαών, που επιθυμούν τις καλύτερες σχέσεις και τη στενότερη συνεργασία».

Ανεξάρτητα από την καλή θέληση του τουρκικού λαού «η γόνιμη και αδιατάρακτη συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνον, όταν δεν εγείρονται μονομερείς διεκδικήσεις εις βάρος της Ελλάδας και όταν πάψει το casus belli» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και επισήμανε την ανάγκη να τηρηθούν οι κόκκινες γραμμές, που είναι κοινά αποδεκτές.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι αντιμετωπίζει με ανησυχία την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού. «Ολα δείχνουν πως σχεδιασμένα προωθείται η παραπέρα ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η οποία οδηγεί στη σταδιακή απεμπόληση στον ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στον τομέα της άμυνας, τη θέση των οποίων καταλαμβάνει ένα είδος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης με τους ΝΑΤΟικούς "πάτρωνες". Η "βήμα προς βήμα προσέγγιση", που ξεκίνησε στη Μαδρίτη το 1997 (στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ) από προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας "νόμιμα ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα" της Τουρκίας στο Αιγαίο, εξελίσσεται σε "βήμα προς βήμα διολίσθηση" προς την αναγνώριση των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, όπως προέκυψε πρόσφατα κι από έγγραφο του Αμερικάνου διοικητή του Νατοϊκού Αεροπορικού Στρατηγείου της Σμύρνης που κηρύσσει το Αιγαίο ως "γκρίζα ζώνη". Οι εξελίξεις αυτές, που θίγουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, διαμορφώνουν επικίνδυνη κατάσταση, σε μια στιγμή που και στην περιοχή μας οξύνονται οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».

Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ κ. Πάνος Τριγάζης δήλωσε για την επίσκεψη Ερντογάν: «Να συνοδευτεί από την άρση του casus belli η επίσκεψη Ερντογάν. Θέλουμε την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων με διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου. Λέμε "όχι" σε μια ΝΑΤΟ-κεντρική αντίληψη για την εξομάλυνση των σχέσεων. Αν είναι "νέα αρχή" η επίσκεψη Ερντογάν, όπως υποστηρίζεται, θα έπρεπε να συνοδευτεί από μια χειρονομία καλής θέλησης, όπως η άρση του casus belli. Να περάσουν από τα λόγια στα έργα οι δυο κυβερνήσεις και να προχωρήσουν στην αμοιβαία και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών και των στρατιωτικών δαπανών προς όφελος των δυο λαών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου